Πρόσωπα

Η Gunnarsdóttir «πάλεψε» για το αυτονόητο και μας έκανε να… μάθουμε το δύσκολο όνομά της!

Η Gunnarsdóttir «πάλεψε» για το αυτονόητο και μας έκανε να… μάθουμε το δύσκολο όνομά της!

Μία απίστευτη ιστορία. Μία νίκη για τις γυναίκες. Μία νίκη για το ανθρώπινο είδος και ένα δίδαγμα πως ανεξαρτήτως φίλου, ο κάθε ένας πρέπει να διεκδικεί αυτό που του αναλογεί. Η παίκτρια της Λυών πήγε να πειστεί πως ίσως έκανε… λάθος που έκανε παιδί! Μετά όμως, πανηγύρισε μία τεράστια νίκη!

H Iσλανδή 32χρονη Sara Björk Gunnarsdóttir, νυνπαίχτρια της Γιουβέντους, κέρδισε την αγωγή - που είχε υποβληθεί μέσω της ένωσης παικτριών FIFpro - εναντίον της Λυών και θα αποζημιωθεί με 82 χιλιάδες ευρώ! Γιατί το αναφέρουμε ως είδηση; Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά...

Το καλοκαίρι του 2020,  μετακόμισε από τη Βόλφσμπουργκ στη Λυών, τον κορυφαίο σύλλογο στο ποδόσφαιρο γυναικών. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αυτό! Τον Μάρτιο του 2021, η Gunnarsdóttir έμεινε έγκυος.

«Προφανώς όταν είδα το τεστ εγκυμοσύνης χάρηκα πολύ. Δεν ήταν προγραμματισμένο, αλλά ήξερα ότι ήμουν με τον σύντροφο με τον οποίο ήθελα να κάνω οικογένεια και δεν σκέφτηκα ούτε λεπτό να μην κάνω το μωρό. Αλλά στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας αισθάνεστε λίγο ένοχες ή κάτι τέτοιο. Σαν να απογοητεύεις τους ανθρώπους». Αναρωτήθηκε: «Πώς θα αντιδρούσαν στο κλαμπ;»

Κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό της ομάδας, αποφάσισε αρχικά να μην ενημερώσει κανέναν ακόμα, αλλά σύντομα δεν μπορούσε πλέον να κρύψει την εγκυμοσύνη της. «Το είπα λοιπόν σε όλους. Όλη η ομάδα εκείνη την ώρα βρισκόταν στα αποδυτήρια. Ο διευθυντής, το τεχνικό επιτελείο, οι φυσιοθεραπευτές, ήταν όλοι εκεί».

Όλοι ήταν πολύ χαρούμενοι για εκείνη. Αλλά αμέσως προέκυψαν ερωτήματα γιατί ήταν η πρώτη επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια στην ιστορία της Λυών που έμεινε έγκυος και που ήθελε να επιστρέψει στην ομάδα μετά την εγκυμοσύνη της. Συμφωνήθηκε με τον γενικό διευθυντή Πονσότ (γενικός διευθυντής) ότι η Gunnarsdóttir θα περνούσε τους επόμενους μήνες της εγκυμοσύνης της στην Ισλανδία όπου θα μπορούσε να λάβει καθοδήγηση στη μητρική της γλώσσα και η οικογένειά της ήταν κοντά.

Την 1η Απριλίου, πέταξε για την Ισλανδία, ανακουφισμένη που όλοι στο κλαμπ είχαν ανταποκριθεί τόσο θετικά. Αλλά μετά άρχισε ο εφιάλτης. Μέχρι το τέλος του μήνα διαπίστωσε ότι οι μισθοί της δεν είχαν κατατεθεί, παρά μόνο ένα μικρό ποσό από την Κοινωνική Ασφάλιση. Επίσης τον Μάιο: χωρίς μισθό. Ο σύλλογος δεν απάντησε στις ερωτήσεις της για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά ο Πονσό ανακοίνωσε ότι οι μισθοί  Απριλίου και Μαΐου θα πληρωθούν, αλλά ότι δεν θα λάβει τίποτα μετά από αυτό. Έκανε αγωγή σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο. Από τον Ιανουάριο του 2021, ωστόσο, υπάρχουν κανονισμοί από τη FIFA σχετικά με την άδεια μητρότητας για επαγγελματίες ποδοσφαιρίστριες. Δεδομένου ότι συνέχισαν ν' αδιαφορούν στη Λυών , η Gunnarsdóttir απευθύνθηκε στην ένωση παικτριών της Γαλλίας και τη διεθνή ένωση παικτριών FIFPro. Πήρε την κατάσταση στα χέρια της!

«Αν η Σάρα πάει στη FIFA με αυτό, δεν έχει κανένα μέλλον στη Λυών», είπε ο Βίνσεντ Πόνσο. «Ήμουν σε σοκ», γράφει  στο The Players' Tribune. «Και ειλικρινά, ένιωσα πληγωμένη. Η όλη κατάσταση με τρέλανε. Το μόνο που ήθελα ήταν να απολαύσω την εγκυμοσύνη μου ενώ συνέχιζα να προπονούμαι σκληρά (περπάτημα, κολύμπι και ασκήσεις ενδυνάμωσης, εκδ.) για να επιστρέψω μετά τον τοκετό. Αλλά αντίθετα ένιωσα σύγχυση, άγχος και προδομένη».

Η αίσθηση που ένιωθε από τον σύλλογο, ακόμη και μετά την επιστροφή της στις αρχές του 2022, ήταν ότι ήταν «αρνητικό που έκανα μωρό». Ο Γενικός Διευθυντής συνέχισε επίσης να λέει ότι δεν κατανόησε γιατί είχε καλέσει την FIFPro, αλλά ότι ήταν κάθε της δικαίωμα.  Η Sonia Bompastor, η προπονήτρια της ομάδας, είπε ξεκάθαρα ότι δεν έβλεπε μέλλον για εκείνη στην ομάδα. «Ένιωσα τόσο εξαντλημένη από όλη αυτή τη μάχη. Ήταν ξεκάθαρο ότι η ουσία ήταν: ως μητέρα, δεν είχα μέλλον στο κλαμπ».

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η FIFA κατέληξε σε μια ετυμηγορία: η Λυών έπρεπε να πληρώσει πλήρως τους καθυστερούμενους μισθούς στη Gunnarsdóttir. Συνολικά ήταν περίπου 82.000 ευρώ. Ο σύλλογος αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. «Η νίκη ήταν μεγαλύτερη από εμένα. Ένιωθα σαν εγγύηση οικονομικής ασφάλειας για όλες τις παίκτριες που έχουν ένα παιδί κατά τη διάρκεια της καριέρας τους», καταλήγει ανακουφισμένη η Gunnarsdóttir.

Στο μεταξύ, η 32χρονη μέσος δεν αγωνίζεται πλέον στην Λυών, αλλά στη Γιουβέντους. Ο γιος της Ράγκναρ είναι πλέον σχεδόν 1 έτους! Συγκλονιστική…

Πηγή: HUMBA με θαυμαστικό

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης0