Πρόσωπα

Μετά τον Γιορίς, ποιος;

Μετά τον Γιορίς, ποιος;

Ο Ουγκό Γιορίς αποσύρθηκε από την εθνική Γαλλίας και πλέον το ερώτημα είναι ένα- ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του κάτω από τα δοκάρια των "τρικολόρ" ;

Η ενάτη Ιανουαρίου του 2023 ήταν ημέρα...απόσυρσης. Πρώτα, ο σπουδαίος Γκάρεθ Μπέιλ ανακοίνωσε μέσω των λογαριασμών του στα social media πως σταματά το ποδόσφαιρο στα 33 του χρόνια. Δε πέρασαν παρά δύο ώρες, για να έρθει ακόμη μια απόσυρση. Όχι ολική, αλλά μερική.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ουγκό Γιορίς γνωστοποίησε πως δεν θα υπερασπίζεται πλέον την εστία της εθνικής Γαλλίας. Στα 36 του συνεχίζει με την Τότεναμ, όμως το κεφάλαιο Γαλλία έκλεισε με απολογισμό ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (2018) και ένα Nations League (2021).

Ο σπουδαίος πορτιέρο αποχαιρέτησε όντας πρώτος σε συμμετοχές συνολικά (145) και επίσης πρώτος σε εμφανίσεις ως αρχηγός της Γαλλίας (121). Ποιος όμως θα πάρει τη -δύκολη- θέση του κάτω από τα γκολπόστ;

Το φαβορί που λέγεται Μάικ Μενιάν!

Ο τερματοφύλακας της -τωρινής- πρωταθλήτριας Ιταλίας, Μίλαν, είναι το μεγάλο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Γιορίς. Στα 27 του χρόνια ο Μάικ Μενιάν είναι βέβαιο πως θα βρισκόταν στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά ένας τραυματισμός -στον καρπό του αριστερού χεριού- τον έβγαλε "νοκ-άουτ".

Ο Μενιάν παραμένει ακόμη στα "πίτς" και είναι -σχεδόν- βέβαιο πως δε θα επιστρέψει στη δράση πριν μπει ο Φεβρουάριος. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ο Ντιντιέ Ντεσάν φαίνεται πως θα επιλέξει τον Στίβ Μανταντά για τα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών του EURO 2024, που έρχονται τον Μάρτιο.

Ωστόσο, δύσκολα ο 37ρης τερματοφύλακας της Ρεν θα παραμείνει πρώτη επιλογή. Ο Μενιάν με την εθνική έχει παίξει σε μόλις πέντε ματς, έχοντας κρατήσει τρείς φορές ανέπαφη την εστία. Το μέλλον είναι όλο δικό του!

Ο Αρεολά είναι μια επιλογή, αλλά από πίσω υπάρχει...ταλέντο!

Ακόμη μια επιλογή για τον Γάλλο εκλέκτορα είναι ο Αλφόνς Αρεολά. Όπως ο Μενιάν, έτσι και ο Αρεολά έχει αγωνιστεί πέντε φορές με το εθνόσημο. Κι όμως έχει στην κατοχή του δύο μετάλλια Μουντιάλ, ένα πρώτης και ένα δεύτερης θέσης!

 Τη δεδομένη στιγμή είναι δανεικός στη Γουέστ Χαμ (από την Παρί Σεν Ζερμέν) όμως τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά στην Αγγλία. Αγωνίστηκε μόλις σε δύο ματς με τα "σφυριά", πριν του πάρει τη θέση ο Φαμπιάνσκι, δείχνοντας πως ο Γάλλος είναι σε κακή φόρμα.

Ένας ακόμη υποψήφιος ακούει στο όνομα Αλμπάν Λαφόν. Ο κίπερ της Νάντ είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχει να επιδείξει η Γαλλία. Ο Λαφόν είναι 23 ετών και έχει ήδη πίσω του 275 συμμετοχές με Φιορεντίνα, Τουλούζ και Νάντ έχοντας κρατήσει τις 75 ανέπαφη την εστία του. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει αγωνιστεί με την ανδρική ομάδα της Γαλλίας όμως το όνομά του φιγουράρει ήδη ανάμεσα σε εκείνα των "φαβορί" για τη θέση του Γιορίς!

Μπορεί να είναι 28 ετών, όμως ανήκει στους πορτιέρο που λέμε πως...έχουν μπροστά τους πολύ μέλλον. Ο Μπρις Σαμπά, ο τερματοφύλακας της δεύτερης στο γαλλικό πρωτάθλημα Λανς, είναι ένα από τα πιο "καυτά" ονόματα αυτή τη στιγμή όσο αφορά τη θέση "1". Ο Σαμπά έχει 11 "clean sheets" σε 17 αγώνες πρωταθλήματος. Τον περασμένο Μάϊο έγινε ήρωας της Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν έπιασε τρία πέναλτι στον ημιτελικό ανόδου με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στέλοντας την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον τελικό του "Γουέμπλεϊ" και έπειτα στα σαλόνια της Premier League!

Για το τέλος αφήσαμε τον Ιλαν Μελιέ. Είναι ο μικρότερος εκ των προαναφερθέντων, αφού τον ερχόμενο Μάρτιο θα κλείσει τα 23. Ξεκίνησε από τη Λοριάν, αλλά οι εξαιρετικές του εμφανίσεις (11 ανέπαφες εστίες σε 30 ματς) κίνησαν το ενδιαφέρον της Λίντς που τον πήρε στην Αγγλία. Ο Μελιέ έχει πάνω από 100 συμμετοχές με τον ιστορικό σύλλογο. Είναι ένας τερματοφύλακας με εξαιρετικές αντιδράσεις, ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια και πολύ, πολύ μέλλον!

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0