Πρόσωπα

Άκης Μάντζιος - Άρης: Σε έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω!

Άκης Μάντζιος - Άρης: Σε έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω!

Ο Άκης Μάντζιος επιστρέφει στο Κλεάνθης Βικελίδης, καθήμενος στην πλευρά των φιλοξενούμενων αυτή τη φορά, με τον Αστέρα Τρίπολης και το BN Sports θυμίζει τα έργα και τις ημέρες του με τους «κίτρινους».

Καμιά φορά η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια, από εκείνα που λες ότι γίνονται επίτηδες για να δημιουργούν ιστορίες. Κάπως έτσι είναι κατάσταση με τον Άρη και τον Αστέρα Τρίπολης ή πιο σωστά τους Θεσσαλονικείς και τον Άκη Μάντζιο.

Ο 54χρονος Έλληνας τεχνικός, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την τελευταία φορά που καθοδήγησε τον Άρη (μέση Φλεβάρη 2022) τίθεται αντιμέτωπός του, στον δεύτερο αγώνα του με τον Αστέρα Τρίπολης. Στην ίδια πόλη και το ίδιο γήπεδο που παρέμεινε για 17 ολόκληρους μήνες (ως προπονητής, μιας και υπήρξε και παίκτης του το χρονικό διάστημα 1998-2000), χρονικό διάστημα που τον έκαναν τον μακροβιότερο τεχνικό των «κιτρίνων» την τελευταία δεκαπενταετία, μετά τον Γκιγιέρμο Όγιος.
Άκης-Μάντζιος-Άρης-840x473.webp

Άντεξε περισσότερο ακόμα και από τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ

Κι’ αν οι 17 μήνες δεν φαντάζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη χρονικό διάστημα αρκετό για να ειπωθεί ότι ένας προπονητής έβγαλε… ρίζες στον πάγκο μιας ομάδας, για την Ελλάδα είναι επίτευγμα και όχι συχνό φαινόμενο. Ιδιαίτερα για Έλληνα προπονητή σε πάγκο μεγάλης ομάδας που οι απαιτήσεις είναι αρκετές και η υπομονή λίγη.

Ο Άκης Μάντζιος λοιπόν υπήρξε ο «καπετάνιος» των Θεσσαλονικιών για 66 αγώνες. Τόσους μέτρησε ως πρώτος προπονητής του Άρη και κατέγραψε ρεκόρ 30 νικών, 17 ισοπαλιών και 19 ηττών. Ένας κύκλος και μια διαδρομή που ξεκίνησε κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (ισοπαλία 2-2, τέλη Σεπτέμβρη 2020) και ολοκληρώθηκε απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα (2-0 στους Ζωσιμάδες 14/2/2022). Τα 66 παιχνίδια ήταν και τα περισσότερα που έχει καθίσει ποτέ στον πάγκο οποιασδήποτε επαγγελματικής ομάδας από τις αρχές του 2011 που βρέθηκε για πρώτη φορά στο… κουρμπέτι.
mantzios_1.jpg

Ο άνθρωπος που «σφράγισε» την αναγέννηση του Άρη

Ο Άκης Μάντζιος, την πρώτη του σεζόν στη Θεσσαλονίκη, παρέλαβε ένα σύνολο παικτών που δεν είχε επιλέξει ο ίδιος αλλά ούτε και είχε κάνει προετοιμασία μαζί τους, ωστόσο κατόρθωσε να το… απογειώσει. Όχι, ο Άρης δεν έπαιξε επί των ημερών του το πιο εντυπωσιακό και ελκυστικό ποδόσφαιρο της ιστορίας του. Με εκείνον όμως τεχνικό, υπήρξε αποτελεσματικός και συνεπής. Δεν «θάμπωνε» τα πλήθη αλλά παρουσιαζόταν σοβαρός και συγκροτημένος.

Οι «κίτρινοι» με τον Άκη Μάντζιο τερμάτισαν στην 3η θέση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2020-21 και ισοφάρισαν μια επίδοση (καλύτερης πορείας) 40 χρόνων. Πέτυχαν κάποιες σπουδαίες νίκες και γέμισαν πάλι με προσδοκίες το απαιτητικό κοινό τους. Κυρίως όμως και ξέχωρα από τα νούμερα που είναι μετρήσιμα, ο Άρης του Άκη Μάντζιου έδωσε ξανά την ελπίδα ότι κάτι καλό πάει να γίνει. Ένα φαινόμενο και μια κατάσταση με στέρεες βάσεις, ανοδική, φέρελπις. Κι’ αν είχε ενισχυθεί περισσότερο το καλοκαίρι του 2021 και δεν υπήρχε εκείνο το… αγκάθι του -6, είναι πιθανό να τα είχε καταφέρει.
e7698c4b01086ae02674a4b5edb301aa_XL.jpg

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ο Άκης Μάντζιος γυρίζει σε έναν τόπο που πρέπει να αισθάνεται χαρά έως και ευγνωμοσύνη που τον φιλοξένησε, μιλώντας πάντοτε για τη σύγχρονή, πονεμένη ιστορία του Άρη. Δυο πλευρές που συμβάδισαν πετυχημένα για ένα χρονικό διάστημα, αγαπήθηκαν αλλά δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν άλλο.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0