Πρόσωπα

Τζιανλούκα Βιάλι: Ο Ιταλός θρύλος μας «άφησε» για την 11άδα των Αγγέλων!

Τζιανλούκα Βιάλι: Ο Ιταλός θρύλος μας «άφησε» για την 11άδα των Αγγέλων!
Ο Ιταλός θρύλος Τζιανλούκα Βιάλι, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών.
Σχετικά Άρθρα

Μία μεγάλη μορφή του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο Τζιανλούκα Βιάλι, δυστυχώς σε ηλικία 58 χρονών, έχασε τη δεύτερη μάχη που έδινε με τον καρκίνο και «έφυγε» από τη ζωή.

Ένας θρύλος της Ιταλίας, που είχε φροντίσει στην καριέρα του σε όποια ομάδα και αν ήταν, να άφηνε το στίγμα του και να έκανε τη διαφορά με την ηγετική του ικανότητα στο γήπεδο, αλλά και το σπουδαίο ταλέντο του.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Κρεμονέζε (1980), με τη Σαμπντόρια τέσσερα χρόνια αργότερα να τον κάνει δικό της, σε μία κίνηση που οι άνθρωποι της ομάδας θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι θα έγραφε ιστορία.

Ο Βιάλι έμεινε στη Σαμπντόρια μέχρι το 1992 και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της ομάδας, κατακτώντας το πρωτάθλημα, τρία κύπελλα Ιταλίας και το κύπελλο κυπελλούχων.

Το 1992, άφησε την αγαπημένη του Σαμπντόρια για λογαριασμό της Γιουβέντους όπου και εκεί τα… πήρε όλα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο, το Σούπερ Καπ, το Champions League, αλλά και το κύπελλο UEFA. Όλα αυτά τα χρόνια στην Ιταλία, οι ομάδες του ήταν μόνιμα σε κορυφαίο επίπεδο και ο ηγετικός του ρόλος μέσα στον αγωνιστικό χώρο, βοηθούσε και με το παραπάνω.

Ο Βιάλι βέβαια, δεν έμεινε μόνο στην Ιταλία, γιατί πολύ απλά κατάφερε να κάνει τη διαφορά και στην Τσέλσι. Ο Ιταλός επιθετικός που αρχικά πήγε για να αναβαθμίσει την επίθεση τον «μπλε», στη συνέχεια έγινε και προπονητής της ομάδας. Ούτε η προπονητική όμως δεν τον σταμάτησε από το να κερδίζει τίτλους. Ακόμη και ως παίκτης - προπονητής, μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή. 

Στα τέσσερα χρόνια που ήταν συνολικά στην Τσέλσι, κέρδισε δύο κύπελλα Αγγλίας, ένα Λιγκ Καπ, το κύπελλο κυπελλούχων το 1998, αλλά και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Από πολλούς θεωρείται πως ο Ιταλός, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τσέλσι άρχισε να ανεβαίνει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και να μεγαλώνει το fan club της σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο, ο Βιάλι είχε 59 συμμετοχές με την «Σκουάντρα Ατζούρα» και 16 γκολ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, οι Ιταλοί περίμεναν πολλά πράγματα από αυτόν.

Στο πρώτο παιχνίδι με αντίπαλο την Αυστρία, δεν κατάφερε να σκοράρει (έβγαλε ασίστ) και στο επόμενο με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχασε πέναλτι (δοκάρι). Είχε γίνει άμεσα αλλαγή και δεν ξαναπήρε φανέλα βασικού μέχρι τα ημιτελικά, με τους Μπάτζιο και Σκιλατσί να πρωταγωνιστούν. Οι Ιταλοί τερμάτισαν τρίτοι στη διοργάνωση και η αλήθεια είναι πως περίμεναν το κάτι παραπάνω.



Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0