Πρόσωπα

Ο ειρηνοποιός Πελέ που σταμάτησε έναν πόλεμο για 48 ώρες!

Ο ειρηνοποιός Πελέ που σταμάτησε έναν πόλεμο για 48 ώρες!

Ο Πελέ κατάφερε πολλά στη μυθική καριέρα του, αλλά ίσως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν όταν σταμάτησε για 48 ώρες τον πόλεμο στη Νιγηρία!

Ο Πελέ, ο Βραζιλιάνος μύθος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 χρόνων, σκορπίζοντας θλίψη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο Πελέ,ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, σκόραρε περισσότερα από 1000 γκολ στην τεράστια καριέρα του.

Έβαλε ξανά τη Βραζιλία στον ποδοσφαιρικό χάρτη και «έβγαλε» χιλιάδες παιδιά από τις φαβέλες της χώρας για να παίξουν ποδόσφαιρο. Λίγοι όμως στέκονται και στις εκτός γηπέδων δράσεις του. Μια από αυτές, το 1969 στη Νιγηρία, ήταν ένα από τα κορυφαία «γκολ» της καριέρας του!


Ανακωχή λόγω...βασιλιά!

Το 1967 ξέσπασε πόλεμος στη Νιγηρία. Ο χειρότερος που θα μπορούσε, διότι επρόκειτο για εμφύλιο. Η κυβέρνηση της χώρας ήρθε σε κόντρα με το αποσχιστικό κράτος της Μπιάφρα το οποίο δημιουργήθηκε από τις ανατολικές περιφέρειες της Νιγηρίας και αποτελείτο από μέλη της φυλής Ίγκμπο.

Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής ζητούσαν την ανεξαρτησία τους, αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε με τίποτα να χάσει μια έκταση γεμάτη πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα, να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι!

Υπήρξε όμως και μια...όμορφη στιγμή σε αυτά τα περίπου τρία χρόνια που διήρκησε ο πόλεμος. Τον Φλεβάρη του 1969, η Σάντος προσγειώθηκε στην πόλη Μπενίν, ύστερα από εισήγηση του Πελέ. Η βραζιλιάνικη ομάδα συνήθιζε εκείνα τα χρόνια να πραγματοποιεί περιοδείες ανά τον κόσμο, αφού είχε στο ρόστερ της τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της εποχής!

Ο ερχομός του Πελέ στη Νιγηρία ήταν τεράστια είδηση για τη χώρα. Έτσι, ο ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Σάμιουελ Ογκμπεμούντια, και ο συνταγματάρχης που ήταν επικεφαλής των δυνάμεων της Μπιάφρα αποφάσισαν «παύση» 48 ωρών. Διαβεβαίωσαν τους πάντες πως κανείς δεν κινδυνεύει, όσο η Σάντος βρίσκεται στη χώρα.

Το γήπεδο που διεξήχθη το παιχνίδι μεταξύ της Σάντος και μιας ομάδας επίλεκτων της περιοχής έληξε με 2-1 υπέρ των Βραζιλιάνων, με τον Πελέ να σκοράρει και τα δύο γκολ και να αποθεώνεται από το πλήθος!

«Θα μπορούσαμε εύκολα να γυρίσουμε και να πούμε, "Πόλεμος είναι παντού γύρω μας - γιατί να μπούμε σε αυτό το χάος;" Αλλά δεν το κάναμε. Θέλαμε να βοηθήσουμε!» δήλωσε τότε στη Gazeta Esportiva. Μπορεί ο πόλεμος να σταμάτησε οριστικά ένα χρόνο μετά, όμως ο Πελέ με μια μπάλα στα πόδια σταμάτησε έστω και προσωρινά την αδυσώπητη βία!

Μανώλης Μακρόπουλος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0