Πρόσωπα

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Έσπασε την... γκίνια στα Μουντιάλ, οδηγεί την Πολωνία και τώρα η Γαλλία! (video)

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Έσπασε την... γκίνια στα Μουντιάλ, οδηγεί την Πολωνία και τώρα η Γαλλία! (video)

Στο τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ευελπιστεί να πετύχει κάτι σπουδαίο με την εθνική Πολωνίας και η σπουδαία αναμέτρηση με την Γαλλία (4/12, 17:00) για τους «16», αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το καταφέρει.

Στους πρωταρχικούς στόχους που έχει θέσει ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, είναι δεδομένα, μια επιτυχία με την εθνική ομάδα της χώρας σε ένα μεγάλο τουρνουά. Η αξία που αποκτά ο ηγέτης είναι τεράστια και το όνομα του μνημονεύεται για πάντα, αποτελώντας το ίνδαλμα για τις νέες γενιές. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από του Ντιέγκο Αρμάντο Μαράνοντα στο Μουντιάλ του 1986, δεν υπάρχει.

Κάτι ανάλογο προσπαθεί να επιδιώξει στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της γενιάς του, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο άσος της Μπαρτσελόνα με «μυθική» καριέρα στην Μπάγερν Μονάχου όπου τα σάρωσε όλα, στην πέμπτη μεγάλη διοργάνωση του (3 Euro και 2 Μουντιάλ) και στο τελευταίο του, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν «ματώνει» με τους ρυθμούς που τον μάθαμε τα δίχτυα αλλά παραμένει απόλυτα επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του.

Η φάση των ομίλων όπου η Πολωνία κατετάγη 2η, άφησε ανάμικτα συναισθήματα στον Λεβαντόφσκι. Αρχικά, στην 1η αγωνιστική απέναντι στο Μεξικό, στάθηκε άτυχος απέναντι στον Γκιγιέρμο Οτσόα αστοχώντας στην εκτέλεση πέναλτι όπου κέρδισε ο ίδιος στο 58’, «φορτώνοντας» με επιπλέον βάρος τον εαυτό του, αφού δεν είχε σκοράρει σε τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 

Ωστόσο, ο «Λέβα» έδειξε την τεράστια προσωπικότητα του απέναντι στην Σαουδική Αραβία σε ένα do or die παιχνίδι για την χώρα του. Σε αυτές τις περιπτώσεις λένε ότι οι σπουδαίοι παίκτες κάνουν την διαφορά και κάτι τέτοιο έκανε ο Πολωνός σκοράροντας και μοιράζοντας ασίστ στη νίκη με 2-0 επί των Αράβων. Αρχικά, στο 19’ «μοίρασε» στο Ζιελίνσκι το πρώτο γκολ, σε μια δύσκολη φάση για τον ίδιο, όπου πρόλαβε την μπάλα λίγα εκατοστά πριν βγει άουτ. Και το καλύτερο το άφησε για το… τέλος καθώς στο 82’ εκμεταλλεύτηκε το λάθος της άμυνας των «φιλοξενούμενων» και με ψύχραιμο πλασέ, απλοποίησε την κατάσταση για την επικράτηση της ομάδας του.

 

Χαρακτηριστική στιγμή, τα δάκρυα του στους πανηγυρισμούς του γκολ που σημείωσε αφού η άσχημη στα παράδοση που είχε στα Παγκόσμια Κύπελλα… έσπασε.

Τέλος, παρότι η Πολωνία ηττήθηκε με 2-0 από την Αργεντινή στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ο Λεβαντόφσκι έκανε «δουλειές» στον αγωνιστικό χώρο που δεν τον είχαμε συνηθίσει. Συγκεκριμένα, με την διαφορά τερμάτων να κρίνει την πρόκριση ανάμεσα στην Πολωνία και το Μεξικό, ο 34χρονος βοήθησε στο ανασταλτικό κομμάτι, γυρνώντας πίσω και σε πολλές στατικές φάσεις, με την Πολωνία εν τέλει, να προκρίνεται στην επόμενη φάση.

Μάλιστα μετά το τέλος της αναμέτρησης, Λεβαντόφσκι και Μέσι είχαν μια συζήτηση, με τον Πολωνό να αποκαλύπτει τι ειπώθηκε μεταξύ τους, στην «Bild». «Μιλήσαμε λίγο, ήταν ωραία. Του είπα ότι έπαιξα πιο αμυντικά από ό,τι συνήθως, αλλά ορισμένες φορές είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα. Είναι κάτι σπάνιο να βρίσκομαι στο κέντρο και να μαρκάρω σαν αμυντικό χαφ, αλλά ήξερα ό,τι έπρεπε να βοηθήσω την ομάδα μου» τόνισε ο «Λέβα» δείχνοντας την συνεισφορά του για την ομάδα της χώρας του.

Έτσι, Πολωνία και Γαλλία τίθενται αντιμέτωπες για την φάση των «16» σε μια αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί τους «Τρικολόρ». Ωστόσο, με βάση τις αντιξοότητες τις οποίες προσπέρασε ο «Λέβα» και η παρέα του στους ομίλους, έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται και πιστεύουν σε μια μεγάλη πρόκριση απέναντι στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2018.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0