Πρόσωπα

Βάλντας Νταμπράουσκας: O νικητής τηλεπαιχνιδιού που απέκλεισε τον Ολυμπιακό, έτοιμος να σώσει τον ΟΦΗ! (video)

Βάλντας Νταμπράουσκας: O νικητής τηλεπαιχνιδιού που απέκλεισε τον Ολυμπιακό, έτοιμος να σώσει τον ΟΦΗ! (video)

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας είναι και με τη… βούλα ο νέος τεχνικός του ΟΦΗ και το BN Sports σας παρουσιάζει τον πολυπράγμονα, αγγλομαθή ποδοσφαιρικά, Λιθουανό ο οποίος κατάφερε να σπουδάσει προπονητική λόγω συμμετοχής του σε τηλεπαιχνίδι, λατρεύει το Λιβάγια και υπήρξε ο πρώτος που απέκλεισε τον Ολυμπιακό του Μάρτινς, σε προκριματική φάση.

Και αν αναρωτιέσαι πόσο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου μία ερώτηση στη λιθουανική εκδοχή του γνωστού τηλεπαιχνιδιού «Γίνε εκατομμυριούχος», μπορείς να ρωτήσεις τον Βάλντας Νταμπράουσκας να σου πει.

Ο εκλεκτός του Μιχάλη Μπούση στην μετά Νιόπλια εποχή δεν είναι μία λύση ανάγκης ή μία επιλογή πανικού. Ίσα ίσα φαντάζει μία επένδυση για το μέλλον. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιράνθρωπο που εμπλουτίζει συνεχώς το βιογραφικό του αλλά και το μυαλό του, όντας «βιβλιοφάγος» (διαβάζει περίπου 50 βιβλία το χρόνο). Το πάθος του και η επιθυμία του για να γίνει προπονητής ήταν τόσο μεγάλη μάλιστα, που δούλεψε μέχρι και εφημεριδοπώλης για να τα βγάλει πέρα.

Ίσως το όνομά του όμως θυμίζει κάτι στο ελληνικό κοινό από το περασμένο καλοκαίρι. Έπρεπε να περάσουν επτά προκριματικοί γύροι για να βρεθεί η ομάδα που θα σταματήσει την προέλαση του Ολυμπιακού για τους ομίλους είτε του Champions League (κυρίως) είτε του Europa League. Και αυτή ήταν η Λουντογκόρετς του νέου προπονητή του ΟΦΗ. Το BN Sports έρχεται λοιπόν για να ρίξει «φως στο τούνελ» του πρώτου Λιθουανού «καπετάνιου» που αναλαμβάνει το τιμόνι μιας ελληνικής ομάδας.

Πως σπούδασε προπονητική

Γεννήθηκε το 1977 σε μια μικρή πόλη της Βαλτικής (Παγκρουόνις) που ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και από μικρός είχε κλίση στον αθλητισμό και το σκάκι, σαν άλλος Αγκντεστάϊν, πιστεύοντας πως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι σαν μία παρτίδα σκάκι. Δεν υπήρχε όμως κάποια ομάδα στον τόπο του για να αγωνιστεί και μέχρι να δημιουργηθεί ξεκίνησε να… τρέχει. Χόμπι το οποίο κρατά με συνέπεια μέχρι και σήμερα στα 45 του, όπου συμμετέχει συχνά πυκνά σε ημιμαραθώνιους (21 χλμ.)

Και αφού ούτε οι συνθήκες υπήρχαν αλλά ούτε και το ταλέντο, αποφάσισε από μικρός να να το «ρίξει» στην προπονητική. Σπουδαία αρωγή, οικονομικής φύσεως, δεν υπήρχε από την οικογένεια του και έπρεπε ο ίδιος να βρει τη λύση για να ικανοποιήσει το όνειρό του. Κάπου τότε δήλωσε συμμετοχή σε τηλεπαιχνίδι γνώσεων στην πατρίδα του, μια απόφαση που του άλλαξε τη ζωή.
fileNO3X3ZI1.jpgΟ Βάλντας κέρδισε κάποια χρήματα και έτσι στα 25 του, χωρίς να το πολυσκεφτεί, πούλησε το αυτοκίνητό του και πήρε το αεροπλάνο για το Λονδίνο με σκοπό να σπουδάσει την «τέχνη» του προπονητή στο London Metropolitan University. Τα χρήματα βέβαια δεν ήταν αρκετά για να τον συντηρήσουν και για αυτό καταπιανόταν με ότι έβρισκε για να τα βγάλει πέρα.

Όταν μπήκε το «νερό στο αυλάκι»

Παίρνοντας το πτυχίο του εντάχθηκε στις ακαδημίες και τα μικρά ηλικιακά γκρουπ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Φούλαμ και της Μπρέντφορντ και ταυτόχρονα η Κίνγκσμπουρι Λόντον Τάιγκερς, ομάδα των μικρών κατηγοριών που αγωνιζόταν στην Spartan South Midlands Football League, του έδωσε τη δυνατότητα να αναλάβει αντρικό τμήμα (2007-10).  Για την προσφορά του μάλιστα και το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών βραβεύτηκε και στα Active Westminster Awards.

Μία μεγάλη ελπίδα της χώρας αναδυόταν και με το πήρε και το δίπλωμα UEFA A το 2009, ανέλαβε την Κ-17 της πατρίδας του. Ακολούθησε ένα χρόνο πιο μετά η Κ-20 και συμμετοχή στο τεχνικό τιμ της Εκράνας. Το 2013 πήρε για πρώτη φορά το χρίσμα της ανάληψης της τεχνικής της ηγεσίας, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου οδήγησαν την ομάδα σε πτώχευση. Ο Νταμπράουσκας όμως είχε ήδη αρχίσει να «ανοίγει τα φτερά του» και η Ζαλγκίρις του έδωσε την ευκαιρία να πέσει στα.. βαθιά. Εκείνος όχι μόνο επιβίωσε αλλά πανηγύρισε και επτά τίτλους συνολικά στα σχεδόν τρία χρόνια παρουσίας του εκεί για να έρθει έπειτα η Ρίγα. Στη λετονική πρωτεύουσα παρουσίασε ένα ανταγωνιστικότατο σύνολο, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να… κατηφορίσει στα Βαλκάνια που τόσο πολύ εκτιμά.
o_23663387_1280.jpg

Η Κροατία που του… πήγαινε, η Βουλγαρία που τον εκτόξευσε και η εκτίμηση για το Λιβάγια

Στη Γκόριτσα έκανε πραγματικά πολύ καλή δουλειά (Φεβρ. 2019 – Ιανουάριος 2020) και «αναγκάζοντας» τη Λουντογκόρετς να πληρώσει τη ρήτρα των 150 χιλιάδων ευρώ για να του δώσει τα… κλειδιά της ομάδας.

Στο Ράζγκαρντ συνέχισε την παράδοση να στέφεται πρωταθλήτρια Βουλγαρίας η Λουντογκόρετς, φτάνοντας μεταξύ άλλων την ομάδα μια «ανάσα» από τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, για πρώτη φορά μετά το 2016. Μάλιστα, στον τρίτο γύρο απέκλεισε με δύο ισοπαλίες, στα πέναλτι, τον Ολυμπιακό και έγινε ο πρώτος προπονητής που βρήκε τον τρόπο να βάλει «στοπ» στο αξιοπρόσεκτο σερί του Πέδρο Μάρτινς. Μία ήττα όμως από τη Σλάβια Σόφιας και άλλη μία από τον Ερυθρό Αστέρα τον…. έσπρωξαν εκτός Βουλγαρίας για να βρει και πάλι καταφύγιο στην Κροατία.

Στην Χάιντουκ Σπλιτ ήταν μέχρι πριν ένα μήνα περίπου, πανηγυρίζοντας μαζί της την κατάκτηση ενός τίτλου (Κύπελλο Κροατίας) μετά από εννιά χρόνια. Με τον σύλλογο στα παράλια της Αδριατικής δέθηκε αρκετά και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο αναγνωρίζοντάς του το σημαντικό μερίδιο που είχε στην επιτυχία αυτή.

Εκεί βρήκε και έναν άλλο γνώριμο στον ελληνικό κοινό, τον πρώην «κιτρινόμαυρο» Μάρκο Λιβάγια για τον οποίο στάζει… μέλι. «Όταν ήμουν μικρός θαύμαζα δύο, τρεις ποδοσφαιριστές και ένας εξ' αυτών ήταν ο Μάρκο Φαν Μπάστεν. Τώρα, ως προπονητής έχω τον Μάρκο Λιβάγια. Αν τους συγκρίνω, μπορώ να πω ότι και οι δύο είναι ολοκληρωμένοι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να σκοράρουν. Όταν βλέπεις τον Λιβάγια, δεν βλέπεις απλά έναν ακόμη ποδοσφαιριστή. Κάνει τη διαφορά και ως άνθρωπος. Προβλέπει καταστάσεις πριν γίνουν. Είναι προνόμιο για εμένα να δουλεύω μαζί του», είχε πει χαρακτηριστικά ερωτώμενος για τον πρώην παίκτη της «Ένωσης» που πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν στην πατρίδα του.
valdas-marko-livaja_1_1.jpg

Ωστόσο η απώλεια του Σούπερ Καπ και κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα εντός των συνόρων ήταν αρκετά για τη διοίκηση της Χάιντουκ ώστε να τον απομακρύνει, παρά την αντίδραση τόσο των φιλάθλων όσο και των media, από τα οποία λάμβανε κοινής αποδοχής.


«Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να πετύχεις αν δεν έχεις παίκτες από τα Βαλκάνια. Αυτό το λέω από όταν ήμουν στη Λιθουανία, παρότι στη Βαλτική έχουμε διαφορετικό στυλ»,
είχε πει κάποτε και φαίνεται ότι το κάνει και πράξη αφού από το 2020 έχει αφήσει για τα καλά το Βορρά.  Το κατά πόσον μπορεί να πετύχει στο Ηράκλειο, είναι άγνωστο. Αυτό όμως που είναι δεδομένο είναι πως ο ΟΦΗ διάλεξε εναλλακτικά και ο πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος που ονομάζεται Βάλντας Νταμπράουσκας έχει όλα τα εχέγγυα για να «αναγεννήσει» τους Κρητικούς. Για τα υπόλοιπα ίδωμεν στο χορτάρι ή και στις κορυφές του Ψηλορείτη που μπορεί να τον πετύχεις με ένα βιβλίο στο χέρι.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0