Πρόσωπα

Ντίτριχ Μάτεσιτς: Ο μεγιστάνας με τα «κουτάκια» της Red Bull αφήνει πίσω του μια αυτοκρατορία!

Ντίτριχ Μάτεσιτς: Ο μεγιστάνας με τα «κουτάκια» της Red Bull αφήνει πίσω του μια αυτοκρατορία!
Ο Αυστριακός επιχειρηματίας, Ντίτριχ Μάτεσιτς, «έφυγε» από τη ζωή μετά από μάχη που έδινε με χρόνια ασθένεια. Το BN Sports κάνει μια αναδρομή στην ενασχόληση του ιδιοκτήτη της Red Bull με τη Formula 1 και το χώρο του ποδοσφαίρου.

Σε ηλικία 78 ετών, ο άνθρωπος που ίδρυσε τη Red Bull στα μέσα της δεκαετίας του 1980, Ντίτριχ Μάτεσιτς, «έφυγε» από τη ζωή. Ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει τον αθλητισμό και είχε μπει για τα καλά στον χώρο, σε πολλά διαφορετικά σπορ.

Ένα ποτό έκανε τον Ματεσιτς δισεκατομμυριούχο

Δεν ήταν απλό αυτό που κατάφερε στη ζωή του ο Μάτεσιτς. Δεν είχε κάποια κληρονομιά και ξεκινώντας από το μηδέν, έγινε ένας τεράστιος επιχειρηματίας. Όλα ξεκίνησαν όμως χάρις ενός ποτού που ήταν γνωστό στην… Ταϊλάνδη. Ο λόγος για το Krating Daeng.

Ένα ποτό που ανακάλυψε όταν δούλευε στην πολύ μεγάλη εταιρεία καταναλωτικών αγαθών, την Procter and Gamble. Ένα ταξίδι (ή για την ακρίβεια πολλά) στην Ταϊλάνδη, έδωσαν την ιδέα στον Μάτεσιτς για τη δημιουργία ενός ενεργειακού ποτού.

Έτσι λοιπόν, το 1984, μαζί με τον Τσαλέο Γιουβίντια, τον ιδρυτή του Krating Daeng, ίδρυσαν τη γνωστή σε όλους Red Bull. Το concept ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, όταν το 1987 λανσαρίστηκε και το εμπορικό σήμα της εταιρείας.

Μία ξαφνική ιδέα (και πολύ δουλειά) του Αυστριακού, τον έκανε ιδιοκτήτη του δημοφιλέστερου ενεργειακού ποτού στον κόσμο. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια! Αφήνει πίσω του μία αυτοκρατορία και απ' ότι προκύπτει από τους άμεσους συνεργάτες του, δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη διαχείριση των οικονομικών της Red Bull. Προφανώς για να φτάσει στην κορυφή με την εταιρεία του ο Αυστριακός και να είναι τόσα χρόνια πρώτος, είχε δίπλα του και τους κατάλληλους ανθρώπους.

Η είσοδος και αγάπη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Από την πρώτη στιγμή που το project του Μάτεσιτς πήρε ανοδική πορεία και έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, κάτι που ήταν η μεγάλη του αγάπη.

Πρώτη του μεγάλη κίνηση, ήταν η ενασχόληση με τη F1 και τη Sauber, η οποία είχε έδρα την Ελβετία. Ο γνωστός επιχειρηματίας αγόρασε το 60% των μετοχών της, αν και η συνεργασία τους δεν είχε αίσιο τέλος, με τον Μάτεσιτς να αποχωρεί το 2001, όταν επιλέχθηκε για οδηγός ο άπειρος τότε Κίμι Ραϊκόνεν.

Ο Αυστριακός προφανώς και δεν είχε σκοπό να παρατήσει το κεφάλαιο αθλητισμός και έτσι τρία χρόνια αργότερα, εξαγόρασε την ομάδα της Jaguar από την πρώην ιδιοκτήτρια της Ford. Εκείνος μετονόμασε την εταιρεία σε Red Bull Racing και αποφάσισε να προσλάβει τον πρώην οδηγό, Κρίστιαν Χόρνερ ως επικεφαλή της ομάδας.

Η επόμενη ενέργεια βέβαια, ήταν η συμφωνία με τον κορυφαίο μηχανικό σχεδιασμού, Άντριαν Νιούι, ο οποίος είχε συμβόλαιο δέκα εκατομμυρίων.

Η Red Bull μπήκε για τα καλά στον χώρο της F1, έγινε η ταχύτερη ομάδα μέχρι το 2009 και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα το 2010 με τον Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος ήταν στην κορυφή για τέσσερα χρόνια στη σειρά.

Από το 2014, άρχισε η κυριαρχία της Mercedes με τον Λούις Χάμιλτον, με τη Red Bull να κάνει τον Μαρκ Φερστάπεν τον νεότερο οδηγό στην ιστορία. Μερικά χρόνια αργότερα (2022) η Red Bull έφτασε στην κορυφή με τον Ολλανδό και φαίνεται ότι φέτος θα κάνει το back to back.

mate-max_1.jpg

Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο

Προφανώς και η Red Bull δεν γινόταν να απουσιάζει από τον «βασιλιά των σπορ», το ποδόσφαιρο. Πρώτη ομάδα που αγόρασε ήταν η Σάλτσμπουργκ, η οποία έχει μετατραπεί σε μόνιμη πρωταθλήτρια στην Αυστρία. Οι «ταύροι» δουλεύουν με σωστό τρόπο εδώ και χρόνια έχοντας βγάλει πολλά ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος είχε πάει από την Μόλντε. Ο Νορβηγός έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο από το πέρασμά του στη Ντόρτμουντ και πλέον με τη Μάντσεστερ Σίτι έχει θέσει ήδη τις βάσεις μετά από λίγους μήνες να γράψει ιστορία με τον σύλλογο. 

Ο Μάτεσιτς βέβαια δεν στάθηκε μόνο στη Σάλτσμπουργκ, καθώς ακολούθησε η Λειψία στη Γερμανία, όπου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εξαιρετικές πορείες και πέρσι έφτασε και στην κατάκτηση του πρώτου της τίτλου (κύπελλο).

Τρίτη και τελευταία ομάδα που ανήκει στη Red Bull είναι η Λίφερινγκ, η οποία αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Αυστρίας.

Εκτός όμως από τις τρεις ευρωπαϊκές ομάδες, ο Ντίτριχ Μάτοσιτς, έχει αγοράσει και τις Νιού Γιορκ και Μπραγκαντίνο (Βραζιλία).

mate-salzburg_2.jpg

Τα... γνωστά - άγνωστα σπορ

Η ομάδα της Red Bull, έχει επενδύσει σε πολλά αθλήματα, τα οποία είτε ακούγονται άγνωστα, είτε δεν είναι τα πιο διαδεδομένα. Από winter sports, μέχρι και sky diving είναι μερικά από τα αθλήματα που έχει ασχοληθεί η γνωστή εταιρεία.

Είναι τρομερή η στήριξη που έχει δείξει στα extreme sports και χιλιάδες αθλητές έχουν καταφέρει μέσω της χορηγίας και διαφήμισης του γνωστού ενεργειακού ποτού, να κάνουν επαγγελματικά αυτό που αγαπάνε και να προβάλουν το ταλέντο τους παγκοσμίως.

redbull-winter_1.jpg

Παναγιώτης Ραμαντάνης


www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0