Πρόσωπα

Νίκος Νιόπλιας: Ένας πιστός «στρατιώτης» που… αναγκάστηκε να πει αντίο! (video)

Νίκος Νιόπλιας: Ένας πιστός «στρατιώτης» που… αναγκάστηκε να πει αντίο! (video)

ΟΦΗ και Νίκος Νιόπλιας δεν θα συνεχίσουν την κοινή τους πορεία και το BN Sports κάνει το «ταμείο» της παρουσίας του Έλληνα τεχνικού στον πάγκο της Κρητικής ομάδας αυτούς τους 19 μήνες.

Σχετικά Άρθρα

Είχαν καλές και άσχημες στιγμές. Θριάμβους και αποτυχίες. Από το άγχος και την πίεση των πρώτων μηνών, στο θαυμαστά έργα και το αξιοζήλευτο ποδόσφαιρο. Μα πάνω απ’ όλα, o Νίκος Νιόπλιας και o ΟΦΗ πορεύονταν σε κοινά μονοπάτια, με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση.

Ο 57χρονος τεχνικός αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία των «Ομιλιτών» έπειτα από ενάμιση και πλέον χρόνο. Οι δρόμοι τους χώρισαν για το καλό της ομάδας και ο ίδιος αποχώρησε σαν φίλος, παρά τη δυσχερή κατάσταση. Αυτό ήταν άλλωστε ο Νίκος Νιόπλιας για τον ΟΦΗ. Ένας παντοτινός σύντροφος. Η ήττα-αποκλεισμός όμως από την Κηφισιά για το Κύπελλο ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ως συνήθως ο προπονητής είναι ο πρώτος που «πληρώνει το μάρμαρο». Το BN Sports περνάει από «ακτίνες» το ταξίδι του έμπειρου τεχνικού στην άκρη του πάγκου των Ηρακλειωτών και κάνει τον απολογισμό αυτών των 53 παιχνιδιών που αφήνουν γλυκόπικρη γεύση.

Τον παρέλαβε στο «χείλος του γκρεμού» και τον έσωσε!

Τη σεζόν 2020-21, ο ΟΦΗ διένυσε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους του, ευρισκόμενος στη μεγάλη κατηγορία. Πραγματοποίησε έναν κάκιστο δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Σίμο στον πάγκο και «γεύτηκε» σε 13 στροφές, μονάχα μια φορά τη χαρά της νίκης. Κάπως έτσι βρισκόταν φυσιολογικά στα «τάρταρα» του βαθμολογικού πίνακα και ενόψει του μίνι-πρωταθλήματος των playout, ο Νιόπλιας άφησε το οργανωτικό κομμάτι (βρισκόταν από το καλοκαίρι του 2019 στην ομάδα) και ανέλαβε το δύσκολο ρόλο του «καπετάνιου» σε ένα πλοίο που έπλεε μπρος ολοταχώς στις βραχώδεις ακτές του Ηρακλείου.

Ο Έλληνας τεχνικός κάθισε στο τιμόνι πριν την τελευταία αγωνιστική κόντρα στον Άρη με την ομάδα του να χάνει με 1-0. Έτσι, οι Κρητικοί μπήκαν ως 13οι με 19 βαθμούς στους τελευταίους επτά «τελικούς», στο +3 από την ΑΕΛ (υποβιβάστηκε) και το -1 από τον Παναιτωλικό. Αυτή ήταν και η τελευταία ήττα της σεζόν. Ο ΟΦΗ, χωρίς να θέλξει με τις εμφανίσεις του στο χορτάρι, δεν ήταν αυτό το ζητούμενο άλλωστε, πήρε τα αποτελέσματα που χρειαζόταν (3 νίκες και 4 ισοπαλίες) και προσπέρασε τους Αγρινιώτες στη μάχη της σωτηρίας, οδηγώντας τους στα μπαράζ με τον 2ο της Superleague 2. Το είπε ούτως ή άλλως και στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς τους παίκτες το απόγευμα της Παρασκευής (21/10): «Πολλές φορές δε χρειάζεται να παίξεις καλά για να νικήσεις».

Έδωσε ταυτότητα στο οικοδόμημα!

Και αφού έφερε εις πέρας την αποστολή όταν τα… γάλατα έσφιξαν, η επόμενη μέρα στο Ηράκλειο ήταν πολύ πιο χαρμόσυνη. Με τις ευλογίες του κόσμου και της διοίκησης, δημιούργησε ένα ανταγωνιστικότατο σύνολο που έφτασε μια ανάσα από τα playoffs, παίζοντας μάλιστα όμορφο ποδόσφαιρο και κερδίζοντας τον ουδέτερο ποδοσφαιρόφιλο. Κατά την περασμένη αγωνιστική περίοδο (2021-22) μάλιστα, ο ΟΦΗ πέτυχε κάποιες εντυπωσιακές νίκες επί ισχυρότερων αντιπάλων, όπως το διπλό στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ (2-1), μετά από 20 ολόκληρα χρόνια ή την επικράτηση στο «Γεντί Κουλέ» επί του Παναθηναϊκού (3-2). Σημαντικό μερίδιο επιτυχίας στην πορεία αυτή μέχρι την 7η θέση, είχε αδιαμφησβήτητα ο Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος πέρασε τη δική του φιλοσοφία στους παίκτες του. Οι αθλητές του δεν παρατούσαν κανένα παιχνίδι ανεξαρτήτου σκορ (βλέπε 3-3 στο Θ. Βαρδινογιάννης). Και θα ήταν στην τελική 6αδα και τα playoff αν το δικαστήριο δεν επέστρεφε πίσω τους βαθμούς στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η συνέχεια γνωστή.


«Είναι στενάχωρο για τα παιδιά και τον προπονητή των Ιωαννίνων. Είναι άξια συγχαρητηρίων τα παιδιά του ΠΑΣ»
είπε μετά το τέλος της κανονική διάρκειας και με την απόφαση του δικαστηρίου να εκκρεμεί, κερδίζοντας τον σεβασμό σύσσωμου του ποδοσφαιρικού κόσμου. Αυτός είναι ο άνθρωπος Νίκος Νιόπλιας. Ειλικρινής και αφοπλιστικός.

Η κάκιστη εκκίνηση και ο αποκλεισμός!

«Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται» και αυτή η φράση ταιριάζει… γάντι στον φετινό ΟΦΗ. Οι Κρητικοί άργησαν να καλύψουν τα κενά στο ρόστερ τους και σε συνδυασμό με τους πολλαπλούς τραυματισμούς, προέβησαν σε αλχημείες. Ο Νίκος Νιόπλιας προσπαθούσε να βγάλει «άσους από το μανίκι» και με έκτακτες λύσεις ανάγκης να σώσει ότι σώζεται. Μια ματιά όμως στη βαθμολογία αρκεί.

Μετά από οκτώ στροφές, οι Ηρακλειώτες έχουν μαζέψει μόλις πέντε βαθμούς (μία νίκη και δύο ισοπαλίες) και βρίσκονται υπερβολικά κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Και δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και η ίδια η εικόνα της ομάδας, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, μόλις ένα χρόνο πίσω. Και όλα αυτά για μια ομάδα σαν τον ΟΦΗ με μακρά ιστορία και αρκετό κόσμο να τον ακολουθεί. Αν στα προαναφερθέντα, έρθει να προστεθεί και ο αποκλεισμός της περασμένη Πέμπτης (20/10) από τη συνέχεια του Κυπέλλου από ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας, τότε το «γλυκό ήρθε και έδεσε».

Ο τελικός απολογισμός λοιπόν, στα καθαρά μαθηματικά, δείχνει 16 νίκες, 17 ισοπαλίες και 20 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις. Αρκούν όμως μόνο οι αριθμοί για να περιγράψουν τι εστί Νίκος Νιόπλιας για τον ΟΦΗ; Σίγουρα όχι! Ο έμπειρος τεχνικός διατήρησε το όραμα της σεζόν 2019-20 και της εξόδου στην Ευρώπη υπό τον Γιώργο Σίμο. Όμως κάτι έπρεπε να αλλάξει πλέον και αυτό ήταν φανερό. Άλλωστε το λέει και το λαϊκό άσμα, με τη φωνή της Πόλυς Πάνου να ψελλίζεται από μακριά: «Ότι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο». Μέχρι την επόμενη φορά. Μέχρι να ξανασμίξουν οι δρόμοι τους.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0