Πρόσωπα

Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα του Σπαλέτι; (video)

Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα του Σπαλέτι; (video)
Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι ο αρχιτέκτονας του φετινού θαύματος της Νάπολι και όλοι αναρωτιούνται μήπως τελικά ήρθε η ώρα της δικαίωσης για τον Τοσκανό τεχνικό. Το BN Sports γράφει για τον προπονητή που η καριέρα του σημαδεύτηκε από ένα παιχνίδι και οι συμπατριώτες του δεν τα απέδωσαν ποτέ τα εύσημα που του αναλογούσαν. 

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 2022, η κατάσταση στη Νάπολι μόνο ευχάριστη δεν ήταν. Τα άσχημα αποτελέσματα και η αποτυχία για άλλη μια σεζόν να διεκδικήσει το πρωτάθλημα έφερε το ξέσπασμα των οπαδών οι οποίοι εκτός από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, τα βάζουν και με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι.

«Σπαλέτι, θα σου επιστρέψουμε το Panda αλλά για να φύγεις», είναι το μήνυμα στο πανό που κρεμάνε οι tifosi έξω από το Stadio Diego Maradona. Το πανό αναφέρεται στην κλοπή του FIAT Panda του Τοσκανού προπονητή τον Οκτώβριο του 2021 στην πόλη με τον ίδιο να το κάνει τεράστιο θέμα αφού ήταν συναισθηματικά δεμένος με το αυτοκίνητό του. Και οι οπαδοί του το θύμισαν στέλνοντας και το μήνυμα τους προς κάθε κατεύθυνση που για άλλη μια χρονιά οι «παρτενοπέι» έμεναν μακριά από κάποιο τίτλο. Για άλλη μια σεζόν ο Σπαλέτι έφτανε στην πηγή αλλά νερό δεν έπινε.

spalleti_pano.jpg

Τα πράγματα το καλοκαίρι δεν ήταν καλύτερα. Τα μεγάλα ονόματα και οι σημαίες της ομάδας έλεγαν αντίο στον ιταλικό Νότο. Ινσίνιε, Μέρτενς, Κουλιμπαλί, Ρουίς, Οσπινα όλοι αποχώρησαν από το Diego Maradona. Οι αντικαταστάτες τους επ ουδενί δεν σου γέμιζαν το μάτι. Ένα εξτρέμ από την Ντιναμό Μπατούμι (Κβαρατσχέλια, ένας Κινέζος στόπερ (Κιμ Μιν Τζάε), ένας αποτυχημένος στην Premier League (Ντονμπελέ), κι ένας φορ με βαρύ επίθετο (Σιμεόνε) ο οποίος όμως απέτυχε στην πρώτη ομάδα αξιώσεων που αγωνίστηκε (Φιορεντίνα), ενώ ο Ρασπαντόρι θα έφευγε για πρώτη φορά από την ασφάλεια αλλά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις Σασουόλο.

Ο Σπαλέτι γνώριζε ότι θα έπρεπε να φτιάξει κάτι από την αρχή. Και από την στιγμή που τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει σε Ρώμη και στις δύο μεγαλουπόλεις του Βορρά (Μιλάνο και Τορίνο) ο ίδιος αποφάσισε να δουλέψει αθόρυβα αν και κανένας δεν τον υπολόγιζε. Άλλωστε, για τους επικριτές του δεν έχει κερδίσει τίποτα το σοβαρό στην καριέρα του, παραβλέποντας βέβαια το γεγονός πως ο τίτλος του Europa Conference League της Ρόμα την περασμένη σεζόν ήταν το πρώτο της τρόπαιο από την σεζόν 2007-08 όταν οι «τζιαλορόσι» είχαν στον πάγκο τον νυν τεχνικό της Νάπολι! Όσον αφορά τους τίτλους με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στην Ιταλία αντιμετωπίστηκαν υποτιμητικά αφού όπως τόνιζαν ήταν σαν να κερδίζει τίτλο στην Σκωτία με μία εκ των Σέλτικ και Ρέιντζερς.


O 63χρονος Φλωρεντίνος (το σπίτι του είναι μισή ώρα από το κέντρο της Φλωρεντίας) είναι ένας παρεξηγημένος προπονητής. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δουλειά του σε όποια ομάδα και αν πήγε, αλλά πάντοτε κάτι γινόταν και πλήρωνε αυτός τη νύφη. Στην Ρόμα παρότι ήταν ο πιο πετυχημένος προπονητής τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια παρουσιάστηκε ως ο κακός που ουσιαστικά τελείωσε τον καπιτάνο της ομάδας, τον Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος πλέον ετοιμαζόταν να μπει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του παρότι κάτι τέτοιο ήταν επιθυμία και της διοίκησης των Ρωμαίων.

Στην Ίντερ, την οποία επίσης αθόρυβα την έκανε ξανά διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, βρέθηκε εν μέσω της διαμάχης των «νερατζούρι» με το ζεύγος Νάρα-Ικάρντι όταν και αποφασίστηκε η αφαίρεση του (απόλυτα δικαιολογημένα) του περιβραχιόνιου του αρχηγού από τον Αργεντινό στράικερ μετά τα όσα έλεγε η διάσημη σύζυγος του και ατζέντης του στις αθλητικές εκπομπές κατά του συλλόγου.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα κανένας στην γειτονική χώρα να στέκεται στα αγωνιστικά του επιτεύγματα. Μιλάμε για έναν προπονητή που έχει βγάλει πέντε διαφορετικές ομάδες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (Ουντινέζε, Ρόμα, Ζενίτ, Ίντερ και Νάπολι), που επανάφερε ξανά το σύστημα με το ψευτοεννιάρι (στην Ρόμα με τον Τότι), που το ποδόσφαιρο του δεν ταίριαζε γενικώς στην ιταλική ιδιοσυγκρασία.

Το πόσο σπουδαίος προπονητής - ο οποίος όμως δεν έχει δεχτεί και την αντίστοιχη αναγνώριση - είναι ο Λουτσιάνο Σπαλέτι το παραδέχτηκε ο νυν πρωταθλητής Ιταλίας με την Μίλαν και όπως φαίνεται ο πραγματικά μεγάλος του φετινός αντίπαλος, Στέφανο Πιόλι. «Ο Σπαλέτι είναι από τους κορυφαίους προπονητές όχι στην Ιταλία, αλλά στον κόσμο. Και αυτό το διαπίστωσα όταν είδα τις προπονήσεις της Ρόμα το μακρινό 2006. Για μένα, το χαρακτηριστικό ενός καλού προπονητή είναι κάποιος που βελτιώνει τους παίκτες με τους οποίους συνεργάζεται και ο Σπαλέτι είναι ένας κορυφαίος προπονητής σε αυτό το επίπεδο». Και η νίκη της Νάπολι επί των «ροσονέρι» μέσα στο «Σαν Σίρο» ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Πιόλι.


Το θέμα είναι ότι η Νάπολι εντυπωσιάζει και στο Champions League. Σε αυτή την διοργάνωση όπου ένα παιχνίδι αρκούσε για να του αμαυρώσει μια ολόκληρη καριέρα. Αυτό το καταραμένο 7-1 στο «Ολντ Τράφορντ» κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. «Εχουμε την άσχημη συνήθεια να κρίνονται τα πάντα από ένα παιχνίδι. Όχι ένα ματς δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για μια ολόκληρη σεζόν. Δεν λειτουργεί έτσι το ποδόσφαιρο», τόνιζε ο ίδιος επανειλημμένως όταν κάποιος του θύμιζε εκείνη την εφιαλτική νύχτα στην Αγγλία.

Έτσι, όταν ήρθε η εξάρα μέσα στο «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» στην Ιταλία εντυπωσιάστηκαν σε σημείο που ο Φάμπιο Καπέλο να λέει στον αέρα πως ο Σπαλέτι και οι παίκτες του έδωσαν ένα καλό μάθημα στον Αγιαξ, σε μια ομάδα που πάντα παραδίδει μαθήματα στους άλλους. Η απάντηση του Τοσκανού τεχνικού ήταν ξεκάθαρη. «Δεν έδωσα σε κανέναν κάποιο μάθημα. Απλά οι παίκτες μου αρνούνται να χάσουν».

spalleti.jpg

Αυτό το παιχνίδι όμως ήταν ένας από τους λόγους που κάποιοι δεν εκτίμησαν ποτέ το πόσο σπουδαίος προπονητής είναι ο Λουτσιάνο Σπαλέτι. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη αδικία για τον 63χρονο τεχνικό. Μια αγγλική παροιμία αναφερόμενη στην αδικία λέει: «Πάντα η παράνυμφος, ποτέ η νύφη». Αδικία γιατί σπουδαίο προπονητή δεν σε κάνουν μόνο οι τίτλοι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον Μαρσέλο Μπιέλσα δεν υπάρχει. Ένας άνθρωπος που άλλαξε το πως βλέπουμε το ποδόσφαιρο χωρίς αυτό να του το ανταποδώσει σε τίτλους. Αυτό αλλάζει κάτι ως το ποιος είναι ο Μπιέλσα και πόσο έχει διαμορφώσει με τις ιδέες του το άθλημα; 

Ίσως φέτος, να είναι η χρονιά του Σπαλέτι, ίσως το ίδιο το ποδόσφαιρο να του ανταποδώσει αυτό που έμμεσα του στέρησε με εκείνο το 7-1 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το σίγουρο είναι ότι η φετινή Νάπολι δείχνει ικανή να κάνει αυτό που μόνο ο Ντιέγκο έχει καταφέρει. Να κάνει μια ολόκληρη πόλη να εκραγεί σαν το Βεζούβιο. Αλλά και στην τελική και να μην τα καταφέρει στο τέλος ο ίδιος θα κοιμάται ήσυχος όπως κάνει τόσα χρόνια. Όπως έχει πει άλλωστε: «Ένα ματς δεν αλλάζει την ζωή σου».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0