Πρόσωπα

Κάρλο Αντσελότι: Έτοιμος να γίνει ο «Mr. Champions League» αφήνοντας πίσω τον σπουδαίο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον! (video)

Κάρλο Αντσελότι: Έτοιμος να γίνει ο «Mr. Champions League» αφήνοντας πίσω τον σπουδαίο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον! (video)

Ο Κάρλο Αντσελότι έχει αφήσει το στίγμα του στο UEFA Champions League. Πέρα από τις τέσσερις κατακτήσεις που μετρά, έχει σημειώσει και 103 νίκες στο θεσμό, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Πλέον, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να συνεχίζει ακάθεκτη στη διοργάνωση, ετοιμάζεται να τον ξεπεράσει…

103. Αυτός είναι ο αριθμός των αγώνων που ο Κάρλο Αντσελότι, υπό την μουσική υπόκρουση του ύμνου του UEFA Champions League, έφυγε ως νικητής από το γήπεδο. Ίδιος ακριβώς αριθμός με τα νικηφόρα παιχνίδια του Σερ Άλεξ Φέργκουσον με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση για προπονητή στο θεσμό. Να σημειωθεί ότι αναφερόμαστε μόνο σε αποτελέσματα από την φάση των ομίλων και έπειτα, καθώς εξαιρούνται οι προκριματικοί αγώνες.

Ο Ιταλός τεχνικός έχει κοουτσάρει συνολικά 182 παιχνίδια στη διοργάνωση. Το ταξίδι του ξεκίνησε από την Πάρμα και συνεχίστηκε με τις Γιουβέντους, Μίλαν, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου και Νάπολι. Τώρα, έχει επιστρέψει και πάλι στον πάγκο των «μερένχες». Ο Αντσελότι στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης τέσσερις φορές, με δύο διαφορετικές ομάδες. Οι δύο πρώτες ήταν με την ομάδα του Μιλάνου (2003, 2007) και οι άλλες δύο με τη «βασίλισσα», το 2014 στην πρώτη θητεία του και το 2022 στην δεύτερη, εν εξελίξει, θητεία του.


Το προπονητικό του ντεμπούτο στο Champions League πραγματοποιήθηκε στον πάγκο της Πάρμα, τον Σεπτέμβριο του 1997 στην Τσεχία απέναντι στην Σπάρτα Πράγας. Μπορεί να μην συνδυάστηκε με νίκη (0-0), αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι για την ομάδα του αγωνίζονταν οι, νεαροί τότε, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Φάμπιο Καναβάρο και Ερνάν Κρέσπο.

Εκτός των τελικών στους οποίους βγήκε νικητής, υπάρχει ένας ακόμα, που αν και δεν κατάφερε να τον κερδίσει, είναι σίγουρα αλησμόνητος. Ο λόγος, βεβαίως, για τον τρομερό τελικό μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ το 2005 στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί που οι Ιταλοί προηγήθηκαν με 3-0 στο ημίχρονο, αλλά είδαν τους «κόκκινους» να φέρνουν το ματς στα ίσα στο δεύτερο μέρος. Τελικά η ομάδα του Αντσελότι ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.


Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον βρέθηκε 190 φορές στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» για το Champions League. Φυσικά, από τις 103 νίκες που σημείωσε, ξεχωρίζουν δύο. Η πρώτη είναι η μεγάλη ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό της Βαρκελώνης το 1999 κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Τότε που μέσα στα λίγα λεπτά των καθυστερήσεων, βρέθηκε από την κόλαση του 0-1, στον παράδεισο του 2-1, που την έχρισε πρωταθλήτρια. Η δεύτερη αφορά το έτερό του τρόπαιο στη διοργάνωση, όταν η ομάδα του Φέργκιουσον κέρδισε την Τσέλσι στα πέναλτι το 2008 στη Μόσχα (κανονική διάρκεια 1-1).


Ο Αντσελότι ετοιμάζεται, πλέον, να προσπεράσει τον Σκωτσέζο στην αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Σαχτάρ Ντόνετσκ στην Ουκρανία (11/10, 22:00). Αλλά ακόμα και αν δεν το πετύχει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα το καταφέρει σε μία από τις επόμενες.

Τάσος Φαραός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0