Πρόσωπα

Γκονζάλο Ιγκουαΐν: Ένας παγκόσμιας κλάσης σέντερ-φορ που δεν αγαπήθηκε ποτέ από την χώρα του (video)

Γκονζάλο Ιγκουαΐν: Ένας παγκόσμιας κλάσης σέντερ-φορ που δεν αγαπήθηκε ποτέ από την χώρα του (video)

Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν ανακοίνωσε την απόσυρση του από τους αγωνιστικούς χώρους και το BN Sports κάνει μια αναδρομή στην σπουδαία καριέρα του που σημαδεύτηκε ωστόσο από τις αποτυχίες με την εθνική ομάδα της Αργεντινής.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που χαρακτηρίζετε από στιγμές, οι οποίες είναι ικανές να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη ενός αγώνα, ολόκληρο τον αγώνα, ακόμα και την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω, θα μπορούσε να είναι ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν που στο φινάλε της φετινής σεζόν του MLS και συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (3/10), ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό δράση.

Το ταλέντο του Αργεντινού; Αδιαμφισβήτητο. Η ικανότητα του να βρίσκει δίχτυα; Μοναδική, αφού σε 782 παιχνίδια, πέτυχε 361 γκολ και απέδειξε στο κορυφαίο επίπεδο με τις φανέλες των Ρεάλ Μαδρίτης, Νάπολι και Γιουβέντους την εξαιρετική του σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, «σπάζοντας» αρκετά ρεκόρ στη Serie A όπου…έπιασε την κορυφαία απόδοση της καριέρας του.

Ωστόσο, η παρουσία του με την εθνική ομάδα της Αργεντινής δεν είχε σε καμία απολύτως περίπτωση την εξέλιξη που θα επιθυμούσε αφού στα (πολύ) μεγάλα παιχνίδια, αποδείχθηκε «μοιραίος» για την χώρα του.

Το BN Sports με αφορμή την απόφαση του Γκονζάλο Ιγκουαΐν να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, σας θυμίζει τις κατακτήσεις τίτλων στην Ισπανία με την Ρεάλ, την «δαιμονιώδη» φόρμα όπου βρέθηκε στη Νάπολι, τη μεταγραφή στην Γιουβέντους και τους χαμένους τελικούς με την Αργεντινή.

Η μετακόμιση στην Ισπανία και οι τίτλοι με την «Βασίλισσα»
1223184791_1.jpg

Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Αργεντινή με την φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ. Το ταλέντο του ήταν τέτοιο, που σε ηλικία 18 ετών ανάγκασε τον τότε προπονητή του, Ντάνιελ Πασαρέλα μετά από ένα Superclásico εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς να δηλώσει: «Ο Ιγκουαΐν θα έχει ένα λαμπρό μέλλον, θα γίνει ένας σούπερ-σταρ». Στο Μονουμεντάλ συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις τελειώνοντας τη σεζόν 2005-06 με 10 γκολ σε 17 αγώνες πρωταθλήματος. Η αγωνιστική του εικόνα εξαργυρώθηκε με μια μεταγραφή που κάθε παιδί θα ήθελε, αφού τον Δεκέμβριο του 2006 και σε ηλικία 20 ετών έκανε το μεγάλο ταξίδι για την Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία για την «λαμπρή» Ρεάλ Μαδρίτης, με την Ρίβερ-Πλέιτ να βάζει στα ταμεία της το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Στους «μερένχες» παρέμεινε για έξι χρόνια αποτελώντας βασική μονάδα στα σχέδια των προπονητών του μετρώντας συνολικά 190 εμφανίσεις και σκοράροντας 107 φορές. Κατέκτησε τρείς φορές το Πρωτάθλημα Ισπανίας (2006–07 , 2007–08 , 2011–12), αναδείχθηκε μια φορά Κυπελλούχος Ισπανίας (2010-11) ενώ στο «παλμαρέ» του έχει και δύο Σούπερ Καπ (2008 , 2012). Αν και ποτέ δεν ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο αφού συνέπεσε στα χρόνια του Κριστιάνο Ρονάλντο, είχε καθοριστική συμβολή σε τίτλους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2012 που η Ρεάλ «έσπασε» την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στη La Liga, με τον Ιγκουαΐν να σκοράρει 22 φορές όντας δεύτερος σκόρερ της Ρεάλ πίσω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Από ήρωας σε...προδότης στη Νάπολι και η μεταγραφή στη Γιουβέντους
resizedcrop-f8b92b3a9e278299a47c372618874da5-840x480.jpg

Το καλοκαίρι του 2013 ο βραχύσωμος επιθετικός αποχώρησε από την Ρεάλ και πολλές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωση του με την Νάπολι να βγαίνει νικήτρια  δίνοντας 40 εκατομμύρια ευρώ στους «μερένχες». Εξάλλου, οι ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή στην ομάδα του Νότου έχουν την τιμητική τους και ο «Πιπίτα» δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Από την πρώτη χρονιά, έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες σκοράροντας 24 γκολ και κατακτώντας το Κύπελλο Ιταλίας. Τη σεζόν 2015-16 που ήταν και η τελευταία του στη Νάπολι, πέτυχε ένα «ασύλληπτο» επίτευγμα καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 36 γκολ και ισοφάρισε  το ρεκόρ του Τζίνο Ροσέτι από το 1928-29.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των Ναπολιτάνων αφού ο παίκτης που αναγέννησε την αγαπημένη τους ομάδα, πήρε μεταγραφή στην μισητή Γιουβέντους. Το ποσό της μετακίνησης κυμάνθηκε στα 90 εκατομμύρια ευρώ και ήταν το υψηλότερο που πλήρωσε ποτέ μια ιταλική ομάδα (μέχρι τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους το 2018) και επίσης το υψηλότερο σε παίκτη που μετεγγραφεί σε οποιοδήποτε εγχώριο πρωτάθλημα (μέχρι τη μεταγραφή του Κιλίαν Μπαπέ στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2018 ). Τρεις ημέρες μετά τη μετακίνησή του, ο Ιγκουαΐν δήλωσε ότι ο λόγος που μετακόμισε στη Γιουβέντους ήταν εξαιτίας της κακής σχέσης του με τον πρόεδρο της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις.
higuain.jpg

Στη Γιουβέντους ο Ιγκουαΐν κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (2016–17 , 2017–18 , 2019–20), δύο Κύπελλα Ιταλίας (2016–17 , 2017–18) και ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League όπου ηττήθηκε από την Ρεάλ με 4-1. Η πορεία του στους «μπιανκονέρι» είχε θετικό πρόσημο αφού τα πρώτα δύο χρόνια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κορυφή της επίθεσης. Οι δανεισμοί του σε Μίλαν, Τσέλσι τα επόμενα χρόνια δεν είχαν την εξέλιξη που θα επιθυμούσε με την καριέρα του να έχει πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, μετά τα όσα συνέβησαν με την Εθνική Αργεντινής.

Οι χαμένες ευκαιρίες που «σημάδεψαν» την καριέρα του

Ο Ιγκουαΐν γεννημένος στο Μπρεστ της Γαλλίας είχε την δυνατότητα να αγωνιστεί στους «τρικολόρ» μετά το προσκλητήριο που δέχτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2006 από τον Ρεϊμόν Ντομενέκ αλλά εκείνος επέλεξε την εθνική Αργεντινής, μια επιλογή που δεν είχε την κατάληξη που θα επιθυμούσε αν και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προσδοκίες.

Ο απολογισμός του ήταν αρκετά «τίμιος» με 31 γκολ σε 75 συμμετοχές όμως στα μεγάλα παιχνίδια αποδείχθηκε «μοιραίος». Στον τελικό του Μουντιάλ του 2014 «σπατάλησε» την μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα, ενώ στον χαμένο τελικό του Κόπα Αμέρικα το 2015 αστόχησε στο δεύτερο πέναλτι της Αργεντινής, με τον Ιγκουαΐν δέχεται έντονη αμφισβήτηση από τους οπαδούς το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το καλοκαίρι του 2019 πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την εθνική Αργεντινής αφήνοντας αιχμές σε ΜΜΕ και κόσμο λέγοντας: «Προς μεγάλη χαρά ορισμένων που μπορούν πλέον να πάψουν να ανησυχούν αν θα κληθώ».

Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν πραγματοποίησε μια αξιόλογη καριέρα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι εξέλιξη θα μπορούσε να έχει αν τον Νοέμβριο του 2006 είχε απαντήσει θετικά στο προσκλητήριο του Ρεϊμόν Ντομενέκ.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0