Πρόσωπα

Οκκάς - Ολυμπιακός: Ξανασμίγουν και έχουν… πολλά να θυμούνται! (video)

Οκκάς - Ολυμπιακός: Ξανασμίγουν και έχουν… πολλά να θυμούνται! (video)

Ο Γιάννης Οκκάς επιστρέφει στον οργανισμό του Ολυμπιακού έπειτα από 15 χρόνια, αναλαμβάνοντας την Β’ ομάδα των «ερυθρολεύκων» και το BN Sports κάνει αναδρομή στα πεπραγμένα του στο Λιμάνι και όχι μόνο.

Από τη μία «παλιά καραβάνα» στην άλλη. Οι σαρωτικές αλλαγές στον Πειραιά δεν αφορούσαν μονάχα την ανδρική ομάδα αλλά ήταν πιο διευρυμένες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Οκκάς ανακοινώθηκε ως ο νέος τεχνικός της Β’ ομάδας,αντικαθιστώντας τον Αριέλ Ιμπαγάσα και επιστρέφει σε «γνώριμα λημέρια» μετά από μιάμιση δεκαετία, χωρίς την αθλητική του περιβολή αυτή τη φορά βέβαια.

Ο πρώην προπονητής της U-21 της Εθνικής ομάδας της «Μεγαλονήσου», είναι ο εκλεκτός των Πειραιωτών για την επόμενη μέρα της δεύτερης ομάδας, στο τελευταίο ουσιαστικά «σκαλοπάτι» πριν την απαιτητική, ανδρών. Συνεπώς πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, στην πρώτη του ουσιαστικά απόπειρα σε συλλογικό επίπεδο (παίκτης-προπονητής για τρία ματς πριν κρεμάσει τα παπούτσια του στον Ερμή Αραδίππου).

Το BN Sports ταξιδεύει στο παρελθόν για να διηγηθεί ή καλύτερα να υπενθυμίσει τι έκανε ο βραχύσωμος Κύπριος «μαχητής» εν Ελλάδι. Από το αλησμόνητο σκηνικό με τον συνεργάτη του πλέον στον Πειραιά, Κριστιάν Καρεμπέ, στην λεπτή «κόκκινη γραμμή» του Μονακό και τα δικά του εγκαίνια στο νεότευκτο, Γεώργιος Καραϊσκάκης.
okkas.jpg
Η καριέρα του πριν πιάσει… Λιμάνι!

Στην πατρίδα του έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα μέχρι να φτάσει τα 23 και να μην τον χωράει πια το «Νησί της Αφροδίτης». Στη Νέα Σαλαμίνα έφτιαξε το όνομά του και στην Ανόρθωση φρόντισε να το εκτοξεύσει. Έτσι, και αφού προηγήθηκαν κάποια δοκιμαστικά σε Βέρντερ Βρέμης και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, τα οποία όμως δεν κατέληξαν σε «γάμο» λόγω των απαιτήσεων του συλλόγου από την Αμμόχωστο, το καλοκαίρι του 2000 έγινε Θεσσαλονικιός.

Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έζησε μεγάλες βραδιές και κατέκτησε τα πρώτα του τρόπαια στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου (2 Κύπελλα Ελλάδας). Μέτρησε συνολικά 120 συμμετοχές και 38 γκολ με τα «ασπρόμαυρα», όσα ακριβώς δηλαδή και με την Ανόρθωση. Ανάμεσα στις νύχτες βέβαια που δε θα ξεχάσει ποτέ ήταν εκείνη της 23ης Φεβρουαρίου του 2003 στη Ριζούπολη και ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Και αυτό δεν συνέβη για κάποιο του γκολ.
Γιάννης Οκκάς: Η πιο παραγωγική του χρονιά στον ΠΑΟΚ (vid) | Novasports

 To περιστατικό με τον Καρεμπέ που παρέπεμπε σε άλλο άθλημα!

Το ρολόι έδειχνε 87’ παιχνιδιού και οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν με 4-3 (Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι και Χούτος τα γκολ του Ολυμπιακού, χατ-τρικ ο Παντελής Καφές). Ένα σκληρό μαρκάρισμα του Οκκά από πίσω, έφερε την αντίδραση του Καρεμπέ, ο οποίος του ζήτησε το λόγο. Ο Κύπριος κάτι είπε στο Γάλλο που τον… έβγαλε από τα ρούχα του και από εκεί και πέρα όλα ανήκουν στην ιστορία.
2897222.jpg
Ο νυν σύμβουλος στρατηγικής της ΠΑΕ Ολυμπιακός κουτούλησε τον Κύπριο, σωριάζοντάς τον στο χορτάρι. Έμοιαζε ασυγκράτητος, σαν «ταύρος εν υαλοπωλείο». Έπειτα τον έπιασε κεφαλοκλείδωμα και λίγες στιγμές αργότερα, όντας έξαλλος, επιχείρησε να γρονθοκοπήσει τον Παντελή Καφέ που έσπευσε στο «μέτωπο». Χρειάστηκε να μπει ο μισός πάγκος των γηπεδούχων μέσα για να τον ηρεμήσει και φυσικά να πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια σε ένα σκηνικό που μνημονεύεται ακόμα.

Αφού ακολούθησε ένα όχι και τόσο πετυχημένο, αν και με υψηλές βλέψεις, πέρασμα από την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς που τον πήρε μαζί του, το καλοκαίρι του 2004 έγινε κάτοικος Πειραιά και συμπαίκτης με τον Καρεμπέ. Στο «δαφνοστεφανομένο» έμεινε τρεις σεζόν, πανηγυρίζοντας ισάριθμα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδος με τον ίδιο να βρίσκει στον Ολυμπιακό όλα όσα ονειρευόταν. 

«Εγκαινίασε» το νέα Καραισκάκη!

Έπειτα από οκτώ χρόνια αναμονής και ξενιτιάς, ο Ολυμπιακός είχε το νέο του «στολίδι» και ένα όνειρο εκατομμυρίων φίλων του συλλόγου πήρε… σάρκα και οστά. Τη σεζόν 2004-05, οι Πειραιώτες άφηναν μία και καλή την Ριζούπολη και η Καλλιθέα ήταν η πρώτη επίσημη προσκεκλημένη.

Ο φωτεινός πίνακας έδειχνε το 17’, όταν τα δίχτυα του Γ. Καραϊσκάκης κουνήθηκαν για πρώτη φοράφορά, σε επίσημο αγώνα ελληνικού πρωταθληματος γιατί είχαν προηγηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και αυτό έγινε από το κεφάλι του Οκκά. Έχει να το λέει ο Κύπριος, το βράδυ που έγραψε το όνομά του στο «βιβλίο της ιστορίας» του συλλόγου, σε ένα ματς που έληξε με 2-1.

Πέρασε ή όχι τη γραμμή, η μπάλα στο Πριγκιπάτο;

Ιδού η απορία. Ο Ολυμπιακός προερχόταν από μεγάλη νίκη με τη Λίβερπουλ εντός έδρας (1-0) για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League και ένα θετικό αποτέλεσμα στο Πριγκιπάτο θα τον έθετε πρωτοπόρο.
olympiacos_fans_gate_7_8_1.jpg

Τα πράγματα βέβαια δεν ξεκίνησαν ιδανικά. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να χάνουν μόλις στο 11’ με 2-0, χάρη σε ένα «χορευτκό» του Σαβιόλα και ένα πανέμορφο σουτ του Σεβαντόν. Όμως στο δεύτερο ημίχρονο αναθάρρησαν, μείωσαν με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού σε «απόσταση αναπνοής» με το ψύχραιμο πλασέ του Οκκά και λίγο έλειψε να φύγουν με το βαθμό της ισοπαλίας, από ένα γήπεδο που τους ξυπνούσε ευχάριστες αναμνήσεις. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Κύπριος επιθετικός, ο οποίος έδωσε απο κοντά, με το κεφάλι, κατεύθυνση προς το τέρμα ωστόσο ο Φάρνερουντ προέταξε το σώμα του και αποσόβησε ένα σίγουρο γκολ. Σε μια αμφιλεγόμενη φάση που ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει περάσει τη γραμμή.

Ο νέος κόουτς της δεύτερης ομάδας των «ερυθρολεύκων», όπου βρεθεί και όπου σταθεί μιλά με τα καλύτερα για τον Ολυμπιακό. Εκεί βρήκε την ηρεμία και τη διοικητική σταθερότητα που ζητούσε για να απολαύσει το ποδόσφαιρο. Έζησε τρία όμορφα χρόνια, έκανε φίλους και έφυγε σαν φίλος. Πλέον, ήρθε η στιγμή, υπό άλλο πόστο να προσφέρει εκείνος την ηρεμία που απαιτείται, να παράξει έργο και να διαγράψει μία δεύτερη, επιτυχημένη πορεία στο Λιμάνι που αγαπήθηκε.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0