Πρόσωπα

Ράιαν Σούλης: Το νέο next big thing του ελληνικού μπάσκετ «λάμπει» στις ΗΠΑ! (video)

Ράιαν Σούλης: Το νέο next big thing του ελληνικού μπάσκετ «λάμπει» στις ΗΠΑ! (video)

Το όνομα του Ράιαν Σούλη μπαίνει σε όλο και περισσότερες λίστες ατζέντηδων και «κυνηγών» ταλέντων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και για το λόγο αυτό, το BN Sports επιχειρεί να παρουσιάσει τον άγνωστο στο ευρύ κοινό 17χρονο, γιο του παλαίμαχου αθλητή του Ολυμπιακού, Βασίλη Σούλη, ο οποίος διάλεξε το δύσβατο δρόμο και έως τώρα δικαιώνεται.

«Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» λένε και η οικογένεια Σούλη επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ράιαν είναι το μικρό του όνομα και σημειώστε το από τώρα γιατί πιθανότατα θα το συναντάτε πολύ συχνά στο μέλλον. Ναι, είναι γιος του βετεράνου σέντερ του Ολυμπιακού, Βασίλη Σούλη, ο οποίος καμάρωσε τον «κανακάρη» του σε ένα ακόμα καμπ υψηλού επιπέδου και ανταγωνισμού στις ΗΠΑ να τα πηγαίνει περίφημα και το μέλλον του στο άθλημα, όσο νωρίς και αν είναι ακόμα, φαντάζει λαμπρό. Το «Greek prospect», όπως τον αναφέρουν οι Αμερικανοί σκάουτερς, πήρε μέρος στο πρόσφατο Relentless Hoop στη Τζόρτζια, όπου βρέθηκαν οι 80 καλύτεροι παίκτες του high school και… ξεχώρισε.

Το BN Sports καλείται να «ρίξει φως» στην άγνωστη, για τα ελληνικά δεδομένα, περίπτωση του Ράιαν Σούλη, δημιουργώντας ένα μίνι χρονικό στην πορεία του, καταλήγοντας στο σήμερα και τις εξαιρετικές εμφανίσεις του σε ένα από τα σημαντικότερα crash test της ηλικίας του.

Τα πρώτα του χρόνια στον Διόνυσο!

Από μωρό παιδί με μία μπάλα στα χέρι και πως να μην ήταν άλλωστε όταν έβλεπε και άκουγε τον πατέρα του να ασχολείται όλη μέρα με το μπάσκετ. Ο Βασίλης Σούλης, με παρουσία σε Ολυμπιακό, Απόλλωνα Πατρών, Περιστέρι, Πανιώνιο, Πανελλήνιο κλπ. αλλά και σε όλες τις Εθνικές ομάδες, του πέρασε το «μικρόβιο της σπυριάρας» θέλοντας και μη, φροντίζοντας μάλιστα να το ενισχύσει όταν είδε ότι ο μικρός το ήθελε και είχε κλίση.

Λόγω της τεράστιας αγάπης του για το μπάσκετ αλλά και για τον υιό, ο Βασίλης Σούλης έγινε υπέυθυνος ακαδημιών του Διονύσου, συλλόγου δηλαδή της γειτονιάς του, με την οποία και ασχολήθηκε μετά το τέλος της καριέρας του. Εκεί ήταν που μεγάλωσε μπασκετικά ο Ράιαν και αποτέλεσε το έναυσμα για τις πρώτες κρούσεις από το εξωτερικό.
maxresdefault_39.jpg
Η πρόταση από τη Μπαρτσελόνα και οι υπόλοιπες!

Κάποια βιντεό του με highlights που κυκλοφόρησαν στο youtube ήταν αρκετά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, καλώντας σύσσωμη την οικογένεια Σούλη στη Βαρκελώνη. Στη μια εβδομάδα παραμονής του στην Καταλονία και έπειτα από αρκετές δοκιμές, ιατρικά και εργομετρικά τεστ, μετρήσεις, οι «μπλαουγκράνα» πρότειναν 5ετές συμβόλαιο συνεργασίας, άμεση μετακόμιση και απόκτηση ισπανικής υπηκοότητας με την ενηλικίωση. Ωστόσο, παρά την άκρως δελεαστική πρόταση, το γεγονός πως ο Ράιαν ήταν μόλις 12 ετών, αρκετά μικρός δηλαδή για να ζήσει μόνος σε μία ξένη χώρα, οδήγησε σε αρνητική απάντηση και επανεξέταση αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος μεταγενέστερα.
225602682_247716927177793_6952122020469280293_n.jpg
Ο Ράιαν επέστρεψε στο παμπαιδικό του Διονύσου, ψήλωνε, ωρίμαζε και μεγάλωνε, όπως και η φήμη του. Κάπως έτσι ήρθε και η κλήση στην Εθνική Παμπαίδων για ένα παιδί που έβλεπε τον κόσμο πάνω από τα 2μ., ήδη από 14 χρονών.

Το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και η συμμετοχή σε λίγα φιλικά με το εθνόσημο, κινητοποίησαν και άλλα τμήματα σκάουτινγκ ανά την Ευρώπη να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Λίγο πριν την εξάπλωση του covid-19, η Αρμάνι Μιλάνο, η Μπέτις, η Σαραγόσα και η επόμονη Ουλμ «έστρωναν χαλί» στα πόδια του όμως η καραντίνα τα πάγωσε όλα. «Κάθε εμπόδιο για καλό» βέβαια και έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ίσως ήταν και καρμικό για εκείνον. Κατά τη διάρκεια του lock-down δούλεψε αρκετά ατομικά και κάπου εκεί ήρθε και η πρόταση από το Western Reserve Academy για ολική υποτροφία σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά ακαδημαϊκά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, που εδρεύει στο Οχάιο, λιγότερο από μία ώρα έξω από το Κλίβελαντ.
625cdb3e3d97a36dc0d37ceca1a1aea5_L.jpg

Ο Ράιαν Σούλης από την ηλικία των 3 μόλις, πήγαινε σε αγγλόφωνο σχολείο ώστε να εξοικειωθεί με τη γλώσσα, την κουλτούρα και να τα κάνει «κτήμα» του, να «μάθει γράμματα» κοινώς. To γεγονός αυτό βέβαια εξελίχθηκε ευεργετικό μιας και δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην μετέπειτα αγωνιστική του πορεία. 

Η πρώτη χρονιά στο high school και το κεφάλαιο Εθνική ομάδα!

Από τον περασμένο Αύγουστο λοιπόν, ο ύψους 2,10μ. power-forward ανήκει στο ρόστερ της σχολικής ομάδας του WRA, αφού πρώτα απέρριψε προτάσεις από σχολεία της Καλιφόρνια, της Φλόριντα και του Νιού Τζέρσεϊ.

«Κάθε αρχή και δύσκολη» λένε. Ειδικά για έναν νεαρό 16 ετών, το να βρίσκεται τόσα χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του και τους οικείους του. Ωστόσο, παρά το γεμάτο και εξαντλητικό καθημερινό πρόγραμμα, η επιθυμία του Ράιαν για διάκριση, το πείσμα του και φυσικά το πηγαίο ταλέντο του, τον έκαναν διαρκώς να βελτιώνεται και να νιώθει πιο άνετα.
channels4_profile.jpg
Από την αρχή σχεδόν ο Σούλης επελέγη σε μία εκ των ομάδων που συμμετείχε στα ανταγωνιστικά τουρνουά του περίφημου AAU, του πρωταρχικού σταδίου ουσιαστικά του κολεγιακού πρωταθλήματος, εκεί που συνέρρεε πλήθος σκάουτερ. Πιο απλά δηλαδή, εκεί συμμετέχουν παίκτες που αναμένεται να κερδίσουν κάποια υποτροφία σε καλό κολλέγιο.

Η θεαματική του εξέλιξη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έφερε και την κλήση του Ηλία Καντζούρη για την προετοιμασία της Εθνικής Εφήβων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας (30/07-07/08). Και μπορεί να μην ακολούθησε την αποστολή στη Σμύρνη, οι δύο πλευρές ωστόσο, θέλουμε να πιστεύουμε, θα ανανεώνουν το ραντεβού τους για το εγγύς μέλλον.

Η λάμψη του «Ryan the Greek» στο Relentless Hoop!

Ο Ράιαν Σούλης διανύει το δεύτερό του χρόνο στις ΗΠΑ, σε ένα ποιοτικό σχολείο στο οποίο το ακαδημαϊκό κομμάτι είναι προαπαιτούμενο έτσι ώστε να μπορεί κανείς να συμμετέχει στην ομάδα μπάσκετ, έχοντας προσαρμοστεί καλύτερα. Νιώθει πιο «ψημένος» κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο (24-25/9) καμπ στη Τζόρτζια, όπου εντυπωσίασε τους σκάουτερ με την ποικιλία στο παιχνίδι του, τις ικανότητές και το potential του.

Τέτοια τουρνουά είναι που περιμένουν πως και πως οι νεαροί αθλητές, οι οποίοι ψάχνουν να εξασφαλίσουν κάποια πρόταση από κολλέγιο «πρώτης γραμμής» και έχοντας αυτό ως γνώμονα, ο Σούλης junior βαδίζει σε σωστό μονοπάτι.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0