Πρόσωπα

Η ιταλική… σχολή στο Νησί: Ντε Τσέρμπι ο 13ος «Ατζούρι» σε πάγκο Premier League!

Η ιταλική… σχολή στο Νησί: Ντε Τσέρμπι ο 13ος «Ατζούρι» σε πάγκο Premier League!

Η Μπράιτον είδε στο πρόσωπο του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι τον αντικαταστάτη του Γκρέιαμ Πότερ, με την ιταλική παροικία στην Premier League να μεγαλώνει κι άλλο και τον  43χρονο να αποτελεί τον 13ο Ιταλό που θα καθίσει σε πάγκο συλλόγου στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Αγγλίας!

Ο αριθμός «13» θεωρείται από πολλούς… γρουσούζικος. Για τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί… τυχερός. Η Μπράιτον ανακοίνωσε την πρόσληψη του 43χρονου για την θέση που άφησε άδεια ο Γκρέιαμ Πότερ, ο οποίος αποχώρησε για την Τσέλσι και έγινε έτσι ο 13ος Ιταλός που θα καθίσει σε πάγκο ομάδας της Premier League.

Η Ιταλία φαίνεται πως έχει μεγάλη πέραση στους συλλόγους της Premier League. Πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, η χώρα της Μεσογείου είναι αυτή που κατέχει την πρωτιά στη λίστα με τους περισσότερους προπονητές στο Νησί διαχρονικά.

Η σχέση του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο με τους Ιταλούς «εκλέκτορες» ξεκινά το 1998. Η Τσέλσι τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους απολύει τον Ρουντ Γκούλιτ και δίνει στον Τζιανλούκα Βιάλι την θέση του παίκτη-προπονητή, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος «Ατζούρι» σε πάγκο συλλόγου της Premier League. Έκτοτε, οι «μπλε» του Λονδίνου είναι η ομάδα με την καλύτερη σχέση με την Ιταλία, αφού συνολικά έχουν περάσει έξι προπονητές από τον πάγκο της.

Μετά τον Βιάλι ακολούθησαν επίσης οι Κλαούντιο ΡανιέριΚάρλο ΑντσελότιΡομπέρτο Ντι ΜατέοΑντόνιο Κόντε και Μαουρίτσιο Σάρι.

Αναμφίβολα, ένας από τους πιο επιτυχημένους είναι ο Ρανιέρι. Ο Ιταλός είχε τέσσερα περάσματα από την Premier League, αρχικά για μια τετραετία (2000-2004) από την Τσέλσι, μια διετία (2015-2017) από την Λέστερ, ενώ πιο σύντομο ήταν χρονικό διάστημα σε Φούλαμ (2018-19) και Γουότφορντ (2021-2022). Μπορεί στο τέλος να μέτρησε μόλις μια κατάκτηση πρωταθλήματος, ωστόσο πρόκειται για την «παραμυθένια» σεζόν της Λέστερ και για αυτό κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Premier League.

Κάρλο Αντσελότι και Αντόνιο Κόντε πρωτοεμφανίστηκαν στο Νησί μετά από τις επιτυχίες τους στην Serie A με Μίλαν και Γιουβέντους αντίστοιχα. Αμφότεροι κατέκτησαν την Premier League στην πρώτη τους σεζόν στην Τσέλσι και έπειτα από μια διετία αποχώρησαν. Ωστόσο, οι μοίρα τους έβγαλε και για δεύτερο… γύρο από τα αγγλικά γήπεδα. Ο «Καρλίτος» για λογαριασμό της Έβερτον (2019-2021), προτού επιστρέψει στην Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ο Κόντε από το Νοέμβριο του 2021 βρίσκεται πλέον στον πάγκο της Τότεναμ.

Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο βρέθηκε ως υπηρεσιακός στον πάγκο των «μπλε», αντικαθιστώντας τον Αντρέ Βίλας-Μπόας, όμως στην πορεία αποδείχθηκε… μόνιμος. Κατόρθωσε να κατακτήσει το Champions League το 2012, καθώς και το Κύπελλο Αγγλίας την ίδια χρονιά όμως μετά από ένα κακό ξεκίνημα στη σεζόν 12/13 αποχώρησε. Νωρίτερα βέβαια είχε βρεθεί και στον πάγκο της Γουέστ Μπρομ, την οποία ανέβασε στην Premier League, αλλά απολύθηκε μετά από ατυχή αποτελέσματα.. Όσο για τον Μαουρίτσιο Σάρι, ο Ιταλός πήγε με… περγαμηνές στο Λονδίνο, αλλά έφυγε ως αποτυχημένος, παρά την κατάκτηση του Europa League (2018).

Πέρα από την Τσέλσι όμως, κι άλλοι σύλλογοι της Premier League είχαν Ιταλό στον πάγκο τους. Φυσικά, ξεχωρίζει η περίπτωση του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ο άνθρωπος που «έλυσε τα μάγια» και οδήγησε την Μάντσεστερ Σίτι στην πρώτη της κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2012, σε εκείνο επικό φινάλε με το γκολ του Αγουέρο στις καθυστερήσεις. Έναν χρόνο νωρίτερα μάλιστα οι «πολίτες» με τον Μαντσίνι πανηγύρισαν το πρώτο τρόπαιο μετά από 35 χρόνια με την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας.

Στις λιγότερο «λαμπερές» παρουσίες συγκαταλέγονται οι Βάλτερ ΜατσάριΠάολο Ντι ΚάνιοΦρανσίσκο ΓκουιντολίνΤζιανφράνκο Ζόλα και ο Ατίλιο Λομπάρντο.

Από αυτούς, τους πέντε ο Ζόλα είναι εκείνος με τα περισσότερα ματς στην Premier League, καθώς κάθισε για 73 ματς στον πάγκο της Γουέστ Χαμ, χωρίς όμως να έχει να επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο.

Αναλυτικά οι Ιταλοί προπονητές που έχουν περάσει από την Premier League:

Προπονητής

Ντεμπούτο

Ομάδα/ες

Αγώνες

Τζιανλούκα Βιάλι

8 Μαρτίου 1998

Τσέλσι

86

Ατίλιο Λομπάρντο

14 Μαρτίου 1998

Κρίσταλ Πάλας

7

Κλαούντιο Ρανιέρι

23 Σεπτεμβρίου 2000

Τσέλσι, Λέστερ, Φούλαμ, Γουότφορντ

238

Τζιανφράνκο Ζόλα

13 Σεπτεμβρίου 2008

Γουέστ Χαμ

73

Κάρλο Αντσελότι

15 Αυγούστου 2009

Τσέλσι, Έβερτον

134

Ρομπέρτο Μαντσίνι

26 Δεκεμβρίου 2009

Μάντσεστερ Σίτι

133

Ρομπέρτο Ντι Ματέο

14 Αυγούστου 2010

Γουέστ Μπρομ, Τσέλσι

68

Πάολο Ντι Κάνιο

7 Απριλίου 2013

Σάντερλαντ

12

Φρανσίσκο Γκουιντολίν

24 Ιανουαρίου 2016

Σουόνσι

20

Βάλτερ Ματσάρι

13 Αυγούστου 2016

Γουότφορντ

38

Αντόνιο Κόντε

15 Αυγούστου 2016

Τσέλσι, Τότεναμ

111

Μαουρίτσιο Σάρι

11 Αυγούστου 2018

Τσέλσι

38

 

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0