Πρόσωπα

Γιόσιπ Ίλισιτς: Ιστορίες γεμάτες σκοτάδι, όμορφα γκολ και ρεκόρ... πίσω από τον αντιήρωα της Serie A

Γιόσιπ Ίλισιτς: Ιστορίες γεμάτες σκοτάδι, όμορφα γκολ και ρεκόρ... πίσω από τον αντιήρωα της Serie A
Έσπασαν καρδιές το βράδυ της Πέμπτης (02/09) στην «Gewiss Arena», όπου οι φίλοι της Αταλάντα είπαν αντίο στον μεγάλο τους ηγέτης. Ο λόγος για τον Γιόσιπ Ίλισιτς, τον Σλοβένο επιθετικό που αποχωρίζεται το σπίτι του έπειτα από μία πενταετία γεμάτη έντονες συγκινήσεις. 

Σε μία Ιταλία η οποία τείνει να λατρεύει ΑργεντινούςΧιλιανούς και κάθε λογής ιδιόμορφους Λατινοαμερικάνους, υπάρχει και η περίπτωση του Ίλισιτς, που διαφέρει από οτιδήποτε κοινότυπο. Η έλευση του το 2017 από την Φιορεντίνα πέρασε απαρατήρητη, ωστόσο λίγα χρόνια μετά, κατόρθωσε να μείνει «ανεξίτηλος» στην καρδιά του Μπέργκαμο.

«Δάκρυσαν» και τα καθίσματα στην έδρα της Αταλάντα, όταν πριν την σέντρα της αναμέτρησης με την Τορίνο εισήλθε στο γήπεδο με «πολιτικά», για να πει γεμάτος φόρτιση ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σύλλογο και τον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πορεία του με την ομάδα του Γκασπερίνι... θα μπορούσε να γίνει ταινία.

Με παρουσιαστικό το οποίο δεν πείθει και τα χρόνια να κυλούν εις βάρος του, κατόρθωσε να χαρίσει στιγμές που καταρρίπτουν την λογική. Έχει και αυτό το εξαιρετικό αριστερό, αλλά και το μυαλό που ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι σκέφτεται, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εμπνεύσεις, όπως γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ... από την σέντρα του γηπέδου.

Αλλά στις μνήμες των φιλάθλων της ομάδας θα μείνει για την προ διετίας ασύλληπτη εμφάνιση απέναντι στην Βαλένθια για τους «16» του Champions League. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, σε ηλικία 31 ετών σημείωσε 4 τέρματα σε ένα 90λεπτο και έγινε ο γηραιότερος παίκτης της διοργάνωσης που πετυχαίνει κάτι αντίστοιχο. Περιττό να αναφερθεί ότι έδωσε μόνος του το εισιτήριο στην ομάδα για τα προημιτελικά του θεσμού. 

Δυστυχώς όμως εκείνη η χρονιά (2020-2021) τον στιγμάτισε και για λόγους διαφορετικούς... Από μαρτυρίες συμπαικτών του φημολογείται ότι η έξαψη του COVID - 19, σε συνδυασμό με την δική του νόσηση τον ώθησαν σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και περίπου έναν χρόνο μετά, έμεινε εκτός ομάδας, έχοντας (προσωρινά) νικηθεί από την ασθένεια που ονομάζεται κατάθλιψη. Μάλιστα ο προπονητής του είχε τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, περνώντας το δικό του μήνυμα στήριξης, την ώρα που ο Ίλισιτς «πάλευε» με τους δαίμονες του.

Επιστροφή στο σήμερα, όπου ο (μέχρι πρότινος) ηγέτης της Αταλάντα δείχνει να βρίσκεται σε σαφώς βελτιωμένη κατάσταση. Μπορεί αγωνιστικά να έχει μείνει πίσω, ωστόσο αυτό που μετράει είναι η υγεία και το χαμόγελο εμφανίστηκε και πάλι στο πρόσωπο του. Αποχωρώντας από το Μπέργκαμπο θα έχει να υπερηφανεύεται ότι φόρεσε το περιβραχιόνιο, στον σύλλογο όπου αγαπήθηκε όσο πουθενά αλλού. Και κάπου, κάποτε, όταν θα ανοίγει το YouTube... θα έχει να θυμάται μερικές ανεπανάληπτες στιγμές με πρωταγωνιστή τον ίδιο!

Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0