Πρόσωπα

Κόνραντ Ντε Λα Φουέντε: Ο 10ος και… φαρμακερός Captain America της Super League (video)

Κόνραντ Ντε Λα Φουέντε: Ο 10ος και… φαρμακερός Captain America της Super League (video)

Ο Κονράντ Ντε Λα Φουέντε είναι επίσημα ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και αποτελεί τον 10ο Αμερικάνο που θα παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το BN Sports κάνει την αναδρομή στο παρελθόν και σας θυμίζει τους παίκτες που κυμάτισαν την αμερικανική σημαία στη χώρα μας.

Μαϊάμι. Μία πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ που ξεπερνά τους 450 χιλιάδες κατοίκους στην πόλη της, ωστόσο οι περισσότεροι είναι… ισπανόφωνοι. Και υπάρχει λογική σε αυτό αφού το Μαϊάμι είναι μία πόλη και έχει έρθει πιο κοντά στη Λατινική Αμερική, εξού και οι ποδοσφαιριστές της έχουν την… γαλήνη των λατινοαμερικάνων.

Ο Κονράντ Ντε Λα Φουέντε είναι γεννημένος σε αυτή τη πόλη και η μοίρα τον έφερε να πρωταγωνιστή στη «La Masia», να κερδίζει μεταγραφή στη Μαρσέιγ και τώρα να βρίσκεται στον Ολυμπιακό ως ο παίκτης που θα αλλάξει την δυναμική των εξτρέμ. Ωστόσο, ο 21χρονος άσος γίνεται ο 10ος Αμερικάνος στην ιστορία που θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και το BN Sports σας θυμίζει τις άλλες περιπτώσεις.

Γκμπόλι Αρίγιμπι (Παναιτωλικός)

Από τους παίκτες που ξεχώρισαν στον Παναιτωλικό. Ο Γκμπόλι Αριγίμπι ήρθε στο Αγρίνιο το καλοκαίρι του 2019 ως ελεύθερος από τη Νότιγχαμ Φόρεστ και έμεινε για δύο χρόνια, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Συνολικά έπαιξε σε 51 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό πέντε γκολ και τρεις ασίστ. Φυσικά, αυτό είχε αποτέλεσμα να κερδίσει τη μεταγραφή στην Τουρκία και την Ανκαραγκουτσού.

αριγιμπι.jpg

Ζακ ΛαΝτουσέρ (Πανιώνιος)

Πάμε πίσω, την δεκαετία του ’80, όταν ο Πανιώνιος έφερε στην Ελλάδα τον πρώτο Αμερικανό παίκτη στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Πρόκειται για τον Ζακ ΛαΝτουσέρ, ο οποίος πάτησε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1982 και παρέμεινε για δύο χρόνια στον Ιστορικό, πραγματοποιώντας 58 συμμετοχές με τη φανέλα του. Μάλιστα, ο έμπειρος φορ, είχε καταγωγή από την Αϊτή, όπως και το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού.

JL-Black-and-white.jpg

Έντι Τζόνσον (Άρης)

Τον Γενάρη του 2010, ο Άρης προχώρησε σε μία μεταγραφή που τάραξε τα… νερά του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά ποτέ δεν δικαιολόγησε τον χαμό που έγινε για την άφιξή του. Ο Φρέντι Τζόνσον έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι το καλοκαίρι του 2003 για να παίξει στη Φούλαμ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Έκτοτε, αγωνίστηκε στον αγγλικό σύλλογο και την Κάρντιφ πριν έρθει η ώρα των «κιτρίνων» για να πάει ως δανεικός. Ο έμπειρος επιθετικός μέτρησε 21 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και είχε πέντε γκολ και δύο ασίστ στο ενεργητικό του.

τζονσον.jpg

Κάλεμπ Στάνκο (ΠΑΣ Γιάννινα/ Αστέρας Τρίπολης)

Ήταν μόλις 18 ετών όταν αποφάσισε να αφήσει την ζεστασιά του σπιτιού στις ΗΠΑ και να μετακομίσει μόνιμα στη Γερμανία και τη Φράιμπουργκ. Ο Κάλεμπ Στάνκο ήταν από τους παίκτες που έκαναν τη διαφορά στον ΠΑΣ Γιάννενα και η μετακίνηση του Ηρακλή Μεταξά, τον έφερε στον Αστέρα Τρίπολης το φετινό καλοκαίρι. Μέσα σε έξι μήνες στα Ιωάννινα είχε 20 συμμετοχές με δύο ασίστ στο ενεργητικό του, παίζοντας κυρίως ως αμυντικό χαφ.

5489106.jpg

Φρέντι Αντού (Άρης)

Ο «νέος Πελέ» έλεγαν όλοι στις ΗΠΑ, όταν ο Φρέντι Αντού, σε ηλικία μόλις 15 ετών, έγινε ο νεότερος στην ιστορία της χώρας που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο. Μπενφίκα, Μονακό, Μπενελένσες και η ώρα του Άρη. Ήταν Γενάρης του 2010 όταν οι «κίτρινοι» τον έφεραν στην Ελλάδα και ένα χρόνο μετά, έφυγε κακήν κακώς από τη Θεσσαλονίκη, μετρώντας δύο τέρματα και ισάριθμες ασίστ σε 12 αγώνες.

αντου.jpg

Κλιντ Μάθις (Εργοτέλης)

Ακόμα μία περίπτωση Αμερικανού ποδοσφαιριστή που ήρθε με μεγάλες προοπτικές στην Ελλάδα αλλά δεν προσαρμόστηκε ποτέ. Ο λόγος για τον Κλιντ Μάθις που τον Γενάρη του 2008 πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Εργοτέλη. Έχοντας μόλις μία εμπειρία μακριά από τις ΗΠΑ (στο Ανόβερο για ένα χρόνο), ο 46 φορές διεθνής μεσοεπιθετικός υπέγραψε στους Κρητικούς για να κάνει την διαφορά. Εν τέλει, έξι μήνες μετά, αποχώρησε με μόλις οκτώ παιχνίδια στο ενεργητικό του.

3287177.jpg

Οι περιπτώσεις των Ελληνοαμερικάνων…

Πέρα από τους παραπάνω, υπάρχουν και τρεις ποδοσφαιριστές που ήταν Αμερικάνοι στο διαβατήριο αλλά με ελληνικές ρίζες. Ο πιο επιτυχημένος από τους τρεις, βάση τίτλων, ήταν ο Φρανκ Κλόπας. Ο Ελληνοαμερικάνος φορ έπαιξε στην ΑΕΚ για έξι χρόνια κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Ελλάδας ενώ στη συνέχεια έμεινε και για δύο χρόνια στον Απόλλωνα Σμύρνης πριν επιστρέψει στην Αμερική το 1996.

Ακολουθεί ο Πίτερ Σκούρας που το 1984 άφησε τις ΗΠΑ και τις σπουδές του για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, στον οποίο έκατσε για μία σεζόν. Επέστρεψε για λίγο Αμερική και μετά φόρεσε τα χρώματα των ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκό και Διαγόρα Ρόδου πριν κλείσει την καριέρα του στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Τεντ Χρονόπουλος έχει μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Πανιωνίου. Ο, τότε 21χρονος, αριστερός φουλ μπακ, ήρθε στην Ελλάδα το 1993 και για 2,5 χρόνια έκανε αρκετά πράγματα στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, η οποία ήταν και η μοναδική στην οποία αγωνίστηκε στην Ευρώπη, αφού το υπόλοιπο της καριέρας του, το πέρασε στην Αμερική.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0