Πρόσωπα

Δέκα χρόνια Ιβάν Σαββίδης: Ο ηγέτης που έκανε πιο «χρυσή» την ιστορία του ΠΑΟΚ

Δέκα χρόνια Ιβάν Σαββίδης: Ο ηγέτης που έκανε πιο «χρυσή» την ιστορία του ΠΑΟΚ

Μία μέρα σαν και σήμερα, στις 10 Αυγούστου του 2012, ο ΠΑΟΚ άλλαξε σελίδα στην ποδοσφαιρική του ιστορία, με τον Ιβάν Σαββίδη να αναλαμβάνει τα ηνία και να στοχεύει στην επιστροφή του Δικεφάλου στην κορυφή της Ελλάδας. Το BN Sports κάνει μία αναδρομή στο τι έχει προσφέρει ο 63χρονος πρόεδρος στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

«Ο Ρώσος βασιλιάς της Θεσσαλονίκης». Αυτός ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung», στο αφιέρωμα που έκανε προς τον Ιβάν Σαββίδη για το έργο του στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Ήταν 10 Αυγούστου του 2012, όταν ο Δικέφαλος άλλαξε για πάντα ρότα στην ιστορία του και έπιασε τη πένα για να υπογράψει μία «χρυσή» εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας και ο στόχος είναι ένας και μοναδικός. Να επιστρέψει ο σύλλογος στην κορυφή της Ελλάδας και να γίνει η νέα δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δέκα χρόνια μετά, το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στους τίτλους, τις διακρίσεις και στη μόνιμη θέση του διεκδικητή του πρωταθλήματος.

ιβαν.jpg

Η ρωσική αγορά, η επιτυχία της πρώτης σεζόν και η αρχή με το κύπελλο του 2017!

Από τη πρώτη μέρα που μπήκε στον ελληνικό σύλλογο, ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε τις διαθέσεις του, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με την ρωσική αγορά για μεταγραφές, την ίδια στιγμή που ξεκίνησε ολικό ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ. Από την πρώτη σεζόν, ο Δικέφαλος έδειξε αμέσως την διαφορά σε αγωνιστικό επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός, σαφώς πιο έτοιμος, κατέκτησε το πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά, ωστόσο ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην δεύτερη θέση και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Ήταν η πιο σωστή αρχή για να χτιστεί μία εμπιστοσύνη στο πλάνο του Ιβάν Σαββίδη, που σε πρώτη φάση, ήταν να βγάλει τον ΠΑΟΚ από τα χρέη.

IVAN_95_YEARS_feat-696x467-696x467.jpg

Επενδύσεις, σωστές πωλήσεις και το ταμείο πάντα στο «+», η μεγαλύτερη επιτυχία του ΠΑΟΚ μέχρι το 2017, ήταν ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου και ηττήθηκε με 4-1. Ωστόσο, έπειτα από έξι χρόνια χτισίματος και διορθώσεων, ο Δικέφαλος έφτασε στο πρώτο του τρόπαιο επί Σαββίδη.

Το 2016/17, η ομάδα της Θεσσαλονίκης φτάνει στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, αυτή τη φορά κόντρα στην ΑΕΚ. Είχε τερματίσει 2η θέση στο πρωτάθλημα και μόλις στο -6 από τον Ολυμπιακό αλλά στο κύπελλο, παρά τα όσα έγιναν εκτός του αγωνιστικού χώρου στον Βόλο μεταξύ των οπαδών, ο Δικέφαλος έφυγε με τη νίκη (2-1) και επέστρεψε στα τρόπαια έπειτα από 14 χρόνια.

gS5K9wRJSUsFWtNTgk7Z.jpg

Το απίστευτο σερί, το συμβάν με το όπλο και η ονειρεμένη σεζόν του 2018/19!

Το κύπελλο του 2017 ήταν απλώς η αρχή για ένα τρομερό σερί τίτλων. Ο ΠΑΟΚ μέτρησε συνολικά τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις του κυπέλλου Ελλάδας μέχρι το 2019, όμως το τελευταίο συνδυάστηκε και με την επιστροφή στα πρωταθλήματα. 34 χρόνια ήταν πολλά αλλά ο Δικέφαλος, δίχως να ηττηθεί (πρώτη φορά μετά τον Παναθηναϊκό του 1964), έφτασε στην κορυφή της Ελλάδας, κάνοντας επίδειξη δύναμης στους αντιπάλους του.

Το νταμπλ αλλά και το τρομερό ποδόσφαιρο που πρόσφερε ο Δικέφαλος, έκανε τη σεζόν 2018/19 ως μία από τους κορυφαίες στην ιστορία του. Ένα χρόνο πριν βέβαια, είχαν έρθει τα πάνω κάτω. Σε ένα παιχνίδι στην Τούμπα, το οποίο έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο του πρωταθλητή ανάμεσα σε ΑΕΚ και τον Δικέφαλο. Σε εκείνο το παιχνίδι, μία απόφαση του διαιτητή είχε κάνει τον Ιβάν Σαββίδη να μπει στον αγωνιστικό χώρο ώστε να πάρει την ομάδα και να αποχωρήσει από την αναμέτρηση.

49f275f8-262e-467a-976c-377b044284a3.webp

Η εικόνα με το όπλο ήταν και ο λόγος που στέρησαν από τον Δικέφαλο να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, με την Ένωση να τερματίζει στην πρώτη θέση. Φυσικά, ένα χρόνο μετά, ο τρόπος που η ομάδα το κατέκτησε πάλι, ήταν μία ισχυρή απάντηση.

Φτάνοντας στην συμπλήρωση δέκα ετών, μαζί με τα τέσσερα κύπελλα Ελλάδας και το ένα πρωτάθλημα, ο Ιβάν Σαββίδης πιστώνεται και την εντυπωσιακή πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι τα προημιτελικά του Europa Conference League, όπου έμεινε εκτός από τη Μαρσέιγ. Φυσικά, ο στόχος είναι ο ΠΑΟΚ να μεγαλώνει όλο και περισσότερο και ακόμα πιο πολύ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0