Πρόσωπα

Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ - Ρουντ φαν Νίστελροϊ: Η μάχη για την είσοδο στους ομίλους του Champions League έχει χρώμα… οράνιε!

Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ - Ρουντ φαν Νίστελροϊ: Η μάχη για την είσοδο στους ομίλους του Champions League έχει χρώμα… οράνιε!

Στα playoff του Champions League βρίσκονται πλέον οι ομάδες των Ρουντ φαν Νίστελροϊ και Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχροστ, μετά από σπουδαίες προκρίσεις που κρίθηκαν στο νήμα. Οι όμιλοι της διοργάνωσης ωστόσο έχουν χώρο μονάχα για ένα εκ των δύο Ολλανδών προπονητών…

Σχετικά Άρθρα

Αϊντχόφεν και Ρέιντζερς κατόρθωσαν, έστω και την ύστατη στιγμή, να πάρουν την πρόκριση στα play off του Champions League και πλέον η μια θα βρεθεί στο δρόμο την άλλης για να διεκδικήσουν την πολυπόθητη είσοδο στους ομίλους της διοργάνωσης. Οι προκρίσεις των δύο ομάδων βέβαια, φέρουν «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή δύο Ολλανδών προπονητών, οι οποίοι αν και άλλοτε συμπαίκτες, τώρα θα κληθούν να μονομαχήσουν από την άκρη των πάγκων.

Φυσικά, πρόκειται για τους Ρουντ φαν Νίστελροϊ και Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ, οι οποίοι είχαν συνυπάρξει στην εθνική Ολλανδίας για μια δεκαετία από το 1998 ως το 2008, ενώ ακόμα ένα κοινό τους στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως αμφότεροι είχαν υπάρξει ποδοσφαιριστές στις ομάδες που προπονούν αυτή τη στιγμή.

ollandia_2.jpg

Αναμφίβολα, ο προπονητής των Σκωτσέζων δε χρειάζεται πλέον συστάσεις. Η περσινή του πορεία ως τον τελικό του Europa League είναι ακόμα… νωπή, με τους «Τζερς» σιγά σιγά να ξεχνούν τον Στίβεν Τζέραρντ, ενώ οι επιτυχίες του με την Φέγενορντ  

Από την άλλη, ο φαν Νίστελροϊ αγωνίστηκε μια τριετία με την φανέλα της PSV, όπου έκανε το «μπαμ» για να πάρει τελικά μεταγραφή… καριέρας στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 2001.  Από το 2012 όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση καταπιάστηκε με την προπονητική, αρχικά ως βοηθός των Γκους Χίντινγκ και Ντάνι Μπλιντ στους «οράνιε» και στην συνέχεια ξεκίνησε η περιπέτεια του με τις «μικρές» ομάδες της Αϊντχόφεν. Σταδιακά άρχισε να ανεβαίνει από την Κ-17, στην Κ-19 κι έπειτα στην Γιονγκ PSV.

Εκεί απέδειξε ότι είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω και οι ιθύνοντες της ομάδας των εμπιστεύτηκαν. Στις 30 Μαρτίου 2022, ο σύλλογος ανακοίνωσε πως από τη φετινή σεζόν ο φαν Νίστελροϊ θα βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της πρώτης ομάδας. Μια κίνηση που φαίνεται από τα πρώτα κιόλας ματς να δικαιώνει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του 46χρονου πλέον Ολλανδού.

Στο επίσημο ντεμπούτο του κατόρθωσε να εξασφαλίσει τίτλο, αφού η PSV επιβλήθηκε με 5-3 του Άγιαξ στον τελικό του Σούπερ Καπ Ολλανδίας. Το δείγμα της δουλειάς του άρχισε να φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Λάτρης του 4-3-3 της ολλανδικής σχολής, με έμφαση στο επιθετικό παιχνίδι και την έντονη πίεση, ώθησε την Αϊντχόφεν σε ακόμα μια μεγαλειώδη παράσταση, κόντρα στην Μονακό για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Μπορεί η πρόκριση να ήρθε στην παράταση μετά από δύο ισόπαλα 90λεπτα (1-1 και 2-2), χάρη σε γκολ του Λουκ ντε Γιονγκ στο 109’ της αναμέτρησης του Φίλιπς Στάντιον, αλλά η αυτοπεποίθηση που «χτίζουν» τέτοιες βραδιές είναι κομβικής σημασίας και ο Ρουντ το ξέρει από πρώτο χέρι.

Παρόμοια αυτοπεποίθηση ωστόσο θα έχει και η Ρέιντζερς του φαν Μπρόνκχροστ, η  αντίπαλός της PSV στα playoff του Champions League. Το βράδυ της Τρίτης (9/8) σε ένα γεμάτο Άιμπροξ, η ομάδα της Γλασκώβης κατόρθωσε να ολοκληρώσει μια τεράστια ανατροπή εις βάρος της Ουνιόν Σεν Σιλουάζ. Πρωταγωνιστής, ο γνώριμος στα μέρη μας, Αντόνιο Τσόλακ.

Όπως «ένας δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος», έτσι έπραξε και ο Κροάτης, αυτή τη φορά όμως για να «σώσει» την Ρέιντζερς. Με δικό του γκολ στο 58ο λεπτό της αναμέτρησης, η ομάδα του φαν Μπρόνκχορστ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (2-0), για να κατορθώσει λίγο αργότερα να φτάσει στην ανατροπή. Ακριβώς 364 ημέρες νωρίτερα, ο Τσόλακ είχε και πάλι σκοράρει μπροστά στο κοινό του Άιμπροξ και μάλιστα δύο φορές. Εκείνη τη φορά όμως φορούσε την φανέλα της Μάλμε, την οποία και οδήγησε στα playoff του Champions League, πληγώνοντας την τωρινή του ομάδα. Πλέον η ιστορία γράφτηκε από την ανάποδη και εκτός από τον Τσόλακ, μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία έχει και ο φαν Μπρόνκχορστ. Ο Ολλανδός τώρα έχει μπροστά του μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, με τον φαν Νίστελροϊ να «διψά» για πρόκριση και φυσικά να κουβαλά… άγνοια κινδύνου!

ruud-gio.jpg

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0