Πρόσωπα

Έραν Ζάχαβι: Ο Ισραηλινός «φονιάς» των ελληνικών ομάδων (video)

Έραν Ζάχαβι: Ο Ισραηλινός «φονιάς» των ελληνικών ομάδων (video)

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι γνωστές… αδυναμίες, όπου κάποιοι παίκτες λειτουργούν καλύτερα απέναντι σε ομάδες από διαφορετική χώρα. Μία τέτοια παράδοξη σχέση έχει δημιουργήσει ο Έραν Ζάχαβι απέναντι στους ελληνικούς συλλόγους και το BN Sports σας παρουσιάζει το γιατί.

Προς τα τέλη του περασμένου Γενάρη, το όνομα του Έραν Ζάχαβι ακούστηκε για πρώτη φορά για τα μεταγραφικά πλάνα του Ολυμπιακού. Ο Ισραηλινός έψαχνε κάθε τρόπο να φύγει από την Ολλανδία και την Αϊντχόφεν λόγω δύο ληστειών που είχαν γίνει στο σπίτι του και το «λιμάνι» φαινόταν ως η ιδανική λύση.

Έπειτα από έξι μήνες συνεχόμενων διαπραγματεύσεων, ο έμπειρος φορ αποφάσισε να επιστρέψει στο Ισραήλ και στην Μακάμπι Τελ Αβίβ για να συνεχίσει την καριέρα του. Και κάπως, έτσι, ο 34χρονος άσος βρέθηκε ξανά στον δρόμο ελληνικής ομάδας και συγκεκριμένα του Άρη. Στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο συλλόγων για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, ο ίδιος πέτυχε το τελικό 2-0 και επιβεβαίωσε την… αγάπη του που έχει προς τις ελληνικές ομάδες.

Το BN Sports σας θυμίζει τις στιγμές που ο Έραν Ζάχαβι «πλήγωσε» σύλλογο από την Ελλάδα και εξηγεί γιατί πρέπει να τον προσέξει ο Άρης στη ρεβάνς.

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Αστέρας Τρίπολης 3-1 (2014/15)

Η πρώτη φορά που «πλήγωσε» ελληνική ομάδα ήταν πάλι με τα χρώματα της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2014, η ομάδα του Ισραήλ είχε βρεθεί στον δρόμο του Αστέρα Τρίπολης για τα play off του Europa League. Στο πρώτο παιχνίδι, οι Αρκάδες είχαν επικρατήσει με 2-0 και το γεγονός πως η ρεβάνς θα γινόταν στην Κύπρο (λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ), έδινε πολλές πιθανότητες στον ελληνικό σύλλογο.

Ο Γκοϊάν άνοιξε το σκορ στο 23ο λεπτό για τον Αστέρα Τρίπολης και η Μακάμπι έπρεπε να κάνει το θαύμα για να προκριθεί. Και όμως, εν μέρει το άγγιξε, όταν έφερε τούμπα το ματς στο δεύτερο μέρος, με τον Ζάχαβι να πετυχαίνει το 2-1 στο 54’ και τον Πρίτσα να κάνει το 3-1 στο 75’, παγώνοντας τους Αρκάδες. Τελικά, τέλος καλό, όλα καλά για τους Έλληνες που πήραν την πρόκριση.

ΠΑΟΚ – Αϊντχόφεν 4-1 (2020/21)

Πέρασαν κοντά έξι χρόνια για να βρεθεί ξανά στον δρόμο ελληνικής ομάδας ο Ζάχαβι. Αυτή τη φορά, ως παίκτης της Αϊντχόφεν, αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ για τους ομίλους του Europa League. Ο Δικέφαλος ήταν σαφώς ανώτερος από τους Ολλανδούς και πήρε μία μεγάλη νίκη με 4-1, ωστόσο, ο Ισραηλινός πρόλαβε να… σκοράρει επί της ελληνικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, ο έμπειρος φορ άνοιξε το σκορ στο 23ο λεπτό, κάνοντας το 1-0 για την ομάδα του, το οποίο ανατράπηκε άμεσα από το σύνολο του Φερέιρα στο ευρύ 4-1. Στο δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων, η Αϊντχόφεν έκανε τη δική της ανατροπή στην έδρα της, χωρίς ο Ζάχαβι να βρει δίχτυα.

Ολυμπιακός – Αϊντχόφεν 4-2 (2020/21)

Στο τέλος, ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός συνέχειας και η Αϊντχόφεν βρέθηκε στους «32» του Europa League. Εκεί, έπεσε πάνω στον Ολυμπιακό που είχε τερματίσει τρίτος στους ομίλους του Champions League. Ο Έραν Ζάχαβι δεν μπορούσε να λείπει από τον χορό των τερμάτων που είχε στηθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ουσιαστικά, ήταν ο μόνος που κρατούσε τους Ολλανδούς ζωντανούς στο θέμα της πρόκρισης.

Στον Πειραιά, απάντησε δύο φορές (!) στα γκολ των Μπουχαλάκη και Εμβιλά όμως δεν είχε αντίδραση στο 3-2 του Ελ Αραμπί αλλά και το 4-2 του Γιώργου Μασούρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η πρόκριση δεν έμενε ανοιχτή ενόψει της ρεβάνς.

Αϊντχόφεν – Ολυμπιακός 2-1 (2020/21)

Το παραπάνω που αναφέραμε, πως ο Ζάχαβι κρατούσε μόνος του την πρόκριση, δεν ίσχυε μόνο για το πρώτο ματς. Στη ρεβάνς της Ολλανδίας, ο Ισραηλινός δεν κατέβασε ταχύτητα. Αντίθετα, ήταν ο άνθρωπος που ανέτρεψε το σκορ απέναντι στον Ολυμπιακό και κρατούσε την Αϊντχόφεν στην επόμενη φάση για 89 λεπτά αγώνα.

Ο 23ο λεπτό έκανε το 1-0 χάρη σε κεφαλιά (που θύμισε τέρμα της πρώτης αναμέτρησης) και στο 44’ έβαλε τον ολλανδικό σύλλογο σε τροχιά πρόκρισης. Βέβαια, κανείς δεν είχε υπολογίσει τον Αχμέντ Χασάν που στο 89ο λεπτό λύτρωσε τον Ολυμπιακό και τον έστειλε στους «16» της διοργάνωσης.

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Άρης 2-0 (2022/23)

Και φτάνουμε στο τελευταίο του ματς απέναντι σε ελληνική ομάδα. Έπειτα από έξι μήνες που έβγαλε το… λάδι στον Ολυμπιακό, εν τέλει υπέγραψε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στον Άρη για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Μία επιστροφή που συνδυάστηκε με… γκολ, καθώς ο διεθνής φορ διαμόρφωσε το τελικό 2-0 και έβαλε την Μακάμπι Τελ Αβίβ με το 1,5 πόδι στα play off της διοργάνωσης.

Φυσικά, ο Άρης θέλει να παλέψει για το θαύμα στη ρεβάνς, με το «Κλεάνθης Βικελίδης» να είναι γεμάτο για να βοηθήσει σε αυτό, όμως θα πρέπει να προσέξει πολύ τον 34χρονο άσο. Το έχει αποδείξει πολλάκις πως απέναντι σε ελληνικές ομάδες δεν αστειεύεται και θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του αγώνα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0