Πρόσωπα

Κάρλος Κορμπεράν: Ένας λάτρης του Γκουαρδιόλα και… γνήσιος μαθητής του Μπιέλσα που ψάχνει συνεχώς νέες προκλήσεις

Κάρλος Κορμπεράν: Ένας λάτρης του Γκουαρδιόλα και… γνήσιος μαθητής του Μπιέλσα που ψάχνει συνεχώς νέες προκλήσεις
Ο Κάρλος Κορμπεράν είναι το πρόσωπο που επέλεξε η διοίκηση του Ολυμπιακού για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ύστερα από το διαζύγιο με τον Πέδρο Μαρτίνς και το BN Sports παρουσιάζει το who is who του 38χρονου Ισπανού τεχνικού

Και τελικώς… Κορμπεράν στον Ολυμπιακό! Οι πρωταθλητές Ελλάδας ανακοίνωσαν την πρόσληψη του Ισπανού τεχνικού, Κάρλος Κορμπεράν, ως διάδοχο του Πέδρο Μαρτίνς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο «μαέστρο» τους.

Το BN Sports παρουσιάζει το who is who του 38χρονου προπονητή που από την δεύτερη ομάδα της Βιγιαρεάλ έφτασε να προπονεί αρχικά στην Κύπρο, να γίνεται το δεξί χέρι του Μαρσέλο Μπιέλσα στη Λιντς και αισίως να αναμορφώνει την Χάντερσφιλντ, οδηγώντας την μία ανάσα από την άνοδο στην Premier League.

Ήθελε να γίνει τερματοφύλακας και τελικά έγινε … προπονητής!

Ο Κορμπεράν ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία της Βαλένθια. «Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, έβλεπα ένα παιχνίδι στην τηλεόραση και ο τερματοφύλακας έκανε μια μεγάλη απόκρουση. Γύρισα στον πατέρα μου και του είπα: Θέλω να γίνω σαν και αυτόν», θα πει σε συνέντευξή του ο Ισπανός.

Μόνο που γρήγορα κατάλαβε ότι εκεί που μπορούσε να κάνει κάτι πραγματικά καλό δεν ήταν η θέση κάτω από τα δοκάρια αλλά εκείνη στον πάγκο, δίνοντας οδηγίες. Στα 18 του ο Κορμπεράν ανέλαβε το τμήμα νέων μίας τοπικής ομάδας. Τότε κατάλαβε ότι αυτό που πραγματικά ήθελε, ήταν η προπονητική.

Μόλις τελείωσε τις σπουδές του στις αθλητικές επιστήμες ήρθε και η πρώτη αξιόλογη δουλειά. Ύστερα από συνέντευξη, θα αναλάβει θέση στη δεύτερη ομάδα της Βιγιαρεάλ όπου θα κάτσει για έξι συνολικά σεζόν, με τις τρεις να είναι στην πρώτη ομάδα ως μέλος του τεχνικού επιτελείου του Γκαρίντο. Μάλιστα εκεί συνεργάστηκε και με τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού Β’, Άριελ Ιμπαγάσα.

CEMYb6eWgAAUIa_.png

Ένας αποκλεισμός της ομάδας τον χειμώνα του 2011 από την Μιραντές στο Κύπελλο θα φέρει την απόλυση του Γκαρίντο και μαζί με αυτόν θα αποχωρήσει και ο Κορμπεράν.

Λάτρης του Πεπ

Ύστερα από το πέρασμα στη Βιγιαρεάλ, ο Κορμπεράν αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του κάνοντας διδακτορικό. Ένα μέρος του προγράμματος που παρακολουθούσε είχε να κάνει με την μελέτη ορισμένων προπονητών και της φιλοσοφίας τους. Ο Κορμπεράν όπως σχεδόν όλοι οι Ισπανοί προπονητές της γενιάς του, είχε γαλουχηθεί με τις σκέψεις και την φιλοσοφία του Πεπ Γκουαρδιόλα και το δημιούργημά του στη Μπαρτσελόνα.

foto1.webp

«Ο Γκουαρντιόλα έφερε μια επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι ισπανικές ομάδες τον ακολούθησαν. Η εθνική ομάδα άλλαξε το μοντέλο της για να προσπαθήσει να ελέγξει τα παιχνίδια με τον τρόπο που το έκανε ο Πεπ. Η Βιγιαρεάλ, το ίδιο. Όλοι έκαναν.  Γι’ αυτό μελετούσα τι δημιουργούσε ο Γκουαρντιόλα», θα αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όντας λάτρης του Πεπ, ο Κορμπεράν άρχισε να μελετάει και το νυν δεξί του χέρι στη Μάντσεστερ Σίτι, τον Χουάνμα Λίλο, ο οποίος προπονούσε την ομάδα της Τερέσα. Μάλιστα, απέκτησε σχέσεις μαζί του και γνώρισε τον βοηθό του, Ραούλ Κανέδα. Τον Κανέδα ο Κορμπεράν θα τον ακολουθήσει μέχρι την Σαουδική Αραβία, όπου πήγε ως βοηθός του, στην Αλ-Νασρ. Εκείνα τα τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί, τον βοήθησαν να διαμορφώσει το προπονητικό του στυλ και πλέον ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα, να γίνει πρώτος προπονητής.

Το βάπτισμα του πυρός στην Κύπρο  

Το επόμενο βήμα για τον Κορμπεράν δεν άργησε να έρθει. Σε ένα ταξίδι του στην Κύπρο θα έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της Δόξα Κατωκοπιάς, η οποία αν και από τις πιο μικρές στο κυπριακό πρωτάθλημα, μπορούσε να του δώσει την ευκαιρία που έψαχνε.

«Στο τέλος του 2016 η Δόξα δεν είχε προπονητή και δεν είχα ομάδα. Αν και ήταν  ριψοκίνδυνο να σταματήσω να είμαι βοηθός προπονητή για να γίνω πρώτος προπονητής, ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνω αυτό το βήμα», θα πει ο Ισπανός τεχνικός.

Μετά την Δόξα, ο Κορμπεράν θα συνεργαστεί και με τον Ερμή Αραδίππου με τα δείγματα γραφής του να είναι πάρα πολύ καλά, δεδομένης της εμπειρίας του και το τι υλικό είχε. Πλέον θέλει κάτι πιο μεγάλο και η πρόκληση της Αγγλίας του κλείνει το μάτι…

carlos-corberan-4.jpg

Δίπλα στον Μπιέλσα

Μόλις τελείωσε η σεζόν στην Κύπρο, ο Κορμπεράν συνεργάστηκε με την Aspire Academy για ένα  project στην Αγγλία. Έπειτα από μία συνάντηση που είχε με τον γενικό διευθυτή της εταιρείας, Ιβάν Μπράβο, του έγινε μία πρόταση ώστε να αναλάβει πόστο σε μία από τις πιο ιστορικές ομάδας της Αγγλίας, τη Λιντς Γιουνάιτεντ. Η Aspire Academy είχε κάνει μια συμφωνία με τη Λιντς για τη διαχείριση της αθλητικής στρατηγικής του συλλόγου και έτσι προέκυψε η πρόταση, την οποία φυσικά ο Κορμπεράν την αποδέχθηκε.

1185601243.jpg.0.jpg

Τον Ιούνιο του 2017 ο Κάρλος ανέλαβε την ομάδα κάτω των 23 ετών της Λιντς και στόχος του ήταν να δώσει μία διαφορετική ταυτότητα στην ομάδα-προθάλαμο της ανδρικής ομάδας. Όταν τελείωσε η σεζόν, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Βίκτορ Όρτα, έχοντας δει την αξιόλογη δουλειά του, του κάνει πρόταση να γίνει βοηθός τους προπονητή που θα ερχόταν στην ομάδα, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Μαρσέλο Μπιέλσα.

Ο Κορμπεράν έβλεπε μία τεράστια ευκαιρία να μάθει δίπλα σε έναν top προπονητή και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη. Ύστερα από μία συνάντηση με τον ίδιο τον Μπιέλσα στο Μπουένος Άιρες, ξεκίνησε η συνεργασία τους.

«Η συνεργασία με τον Μαρσέλο ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς είναι να δουλεύεις μαζί του, υπάρχει πάντα κάτι που τονίζω – με τον Μαρσέλο, μπορείς μόνο να μάθεις. Αμφισβητεί και αναλύει τα πάντα σε μικροσκοπικό βαθμό, και αυτό βοηθάει στην ανάπτυξή σου», θα αναφέρει για την συνύπαρξή του με τον Αργεντίνο τεχνικό ο Κορμπεράν.

QVNIMTI1ODMwMDQz.jpg

Τα ακατόρθωτο με την Χάντερσφιλντ

Η άνοδος της Λιντς ήταν αναμφισβήτητα μία τεράστια επιτυχία για τον σύλλογο, τον Μπιέλσα αλλά και τον ίδιο τον Κορμπεράν, ο οποίος όμως ήθελε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του, ως πρώτος προπονητής και πάλι.

Τότε παρουσιάζεται η προοπτική της Χάντερσφιλντ, μιας ομάδας που βρισκόταν σε τελείως μεταβατικό στάδιο και ήθελε κάποιον να ηγηθεί. Το εγχείρημα δύσκολο, όμως ο Κάρλος ύστερα από σκέψη κατάλαβε ότι αυτό θα ήταν μία πραγματικά μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο. Το πιο σημαντικό για τον ίδιο ήταν η υποστήριξη που είχε από την διοίκηση, η οποία ήξερε και αυτή τις δυσκολίες του restart.

Carlos-Corberan-Huddersfield-head-coach-resigns-from-role-with-Danny.jpg

Η πρώτη χρονιά του Ισπανού στο σύλλογο ήταν σαφώς μεταβατική με την ομάδα να τερματίζει πολύ χαμηλά, στην 20η θέση του βαθμολογικού πίνακα και λίγοι, σχεδόν κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα γινόταν την επόμενη σεζόν.

Ο Κορμπεράν έχοντας ένα από τα μικρότερα μπάτζετ στο πρωτάθλημα, θα καταφέρει να οδηγήσει την  Χάντερσφιλντ, όχι μόνο στο πρώτο μισό της βαθμολογίας αλλά και στα play offs ανόδου στην Premier League και μάλιστα στον τελικό κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ!

«Το πιο θετικό για μένα αυτή τη σεζόν είναι ότι οι οπαδοί μας επέστρεψαν στο γήπεδο. Την πρώτη μου χρονιά, δεν τους είδαμε. Φέτος άλλαξαν τα πράγματα. Ήταν δίπλα μας. Μας στήριξαν. Γι’ αυτό είμαστε στο ποδόσφαιρο. Για να επηρεάσουμε θετικά τις ζωές των ανθρώπων», είχε πει ο Κάρλος μετά την επική σεζόν της Χάντερσφιλντ.


Πλέον ο 38χρονος Ισπανός τεχνικός ψάχνει για ακόμα μία νέα πρόκληση, έτσι ζει, έτσι έχει μάθει και αυτό θα κάνει συνεχώς. Η Χάντερσφιλντ δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον άνθρωπο που την αναγέννησε και ο Κορμπεράν είναι πλέον έτοιμος να «αράξει» στο νέο του λιμάνι...

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0