Πρόσωπα

Λουίς Σουάρες: Το ξυπόλυτο παιδί που έγινε εθνικό σύμβολο, επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε

Λουίς Σουάρες: Το ξυπόλυτο παιδί που έγινε εθνικό σύμβολο, επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε

Ο Λουίς Σουάρες άφησε την Ευρώπη ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια και επέστρεψε και επίσημα στην πρώτη του αγάπη, τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο, την ομάδα που του έδωσε το εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή. Το BN Sports εξιστορεί το ξεκίνημα του Ουρουγουανού σταρ και πως από την απόλυτη φτώχεια κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα του.

Έπειτα από 16 χρόνια ξενιτιάς και μιας τεράστιας καριέρας, ο Λουίς Σουάρες επέστρεψε στην πατρίδα του για χάρη της πρώτης του μεγάλης ποδοσφαιρικής αγάπης, της Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Ο «ρομαντικός» στράικερ επέλεξε να κλείσει την μεγαλειώδη καριέρα του στο σύλλογο ο οποίος του έδωσε το χέρι όταν ο Ουρουγουανός το χρειάστηκε και τον έβγαλε από την φτώχεια και την εξαθλίωση που ζούσε στα παιδικά του χρόνια.

 

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια

Γεννημένος στο Σάλτο της Ουρουγουάης ήταν το τέταρτο, από τα συνολικά επτά παιδιά της οικογένειας. Ο Σουάρες μεγάλωσε όντας σε μια εξαιρετικά φτωχή οικογένεια και γρήγορα χρειάστηκε να μπει στα «βάσανα» της εργασίας από πολύ μικρή ηλικία. Ίσως τελικά να είναι αυτό το ταπεινό του υπόβαθρο που τον έσωζε κατά καιρούς από το να χαρακτηριστεί «κακός» έπειτα από ανάρμοστες συμπεριφορές του. 

Θέλοντας να περνάει ευχάριστα την ώρα του άρχισε να παίζει στην τοπική ομάδα της πόλης του, την Sportivo Artiga. Η οικογένεια του Σουάρες μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο, αφού ο πατέρας του εξασφάλισε δουλειά στο εργοστάσιο μπισκότων El Trigal.

FSprb9d_1.jpeg

Ο τότε 7χρονος όμως Σουάρες δεν ήθελε να ακολουθήσει την οικογένειά του και ως αποτέλεσμα, έμεινε πίσω στο Σάλτο με την αγαπημένη του γιαγιά. Ο Σουάρες αργότερα δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει και εκείνος στο Μοντεβιδέο, αφού η μητέρα του εξασφάλισε μια δουλειά στον κεντρικό τερματικό σταθμό λεωφορείων της πρωτεύουσας που ονομάζεται Tres Cruces.

Στο Μοντεβιδέο ο μικρός Σουάρες θα ενταχθεί στην ομάδα της Urreta FC, παρόλο που στο σχολείο του υπήρχε ήδη άλλη ποδοσφαιρική ομάδα. Γρήγορα, ο «ελ πιστολέρο» έδειξε μεγάλη εξέλιξη, είχε αυτοπεποίθηση και ήταν σίγουρος για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Το μόνο πρόβλημα ήταν το να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής στην πόλη. Μέσα σε όλα αυτά θα έρθει και ο χωρισμός των γονιών του όταν εκείνος ήταν 9 χρονών, ένα γεγονός που τον επηρέασε.

Η εξέλιξη αυτή θα έβαζε τον Σουάρες σε ρόλο προστάτη της οικογένειας ακόμα και αν ήταν μόλις 15 χρονών! Μη έχοντας πλέον πατρική φιγούρα, ο Ουρουγουανός άσος ανέλαβε να σκουπίζει τους δρόμους της για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για την οικογένειά του.

Η ένταξη στη Νασιονάλ, τα παραπτώματα και η δεύτερη ευκαιρία

Παρόλα αυτά, συνέχισε να παίζει για την Urreta FC και λίγο αργότερα, τράβηξε την προσοχή ενός σκάουτερ, ο οποίος του πρόσφερε την ευκαιρία να γίνει μέλος της ομάδας νέων της Νασιονάλ, ξεκινώντας επαγγελματική καριέρα.

a-very-young-luis-suarez-734693484.jpg

Ο Σουάρες πήγε στη Νασιονάλ ωστόσο καθώς μεγάλωνε άρχισε να έχει κακές συνήθειες και να μην είναι συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο… Τα πειθαρχικά παραπτώματα έρχονταν το ένα μετά το άλλο και μία καριέρα ήταν στα πρόθυρα του τερματισμού της πριν καλά καλά αρχίσει.

Ευτυχώς για εκείνον, ο Γουίλσον Πιρέζ, ο σκάουτερ που τον είχε πάει στη Νασιονάλ, τον βοήθησε και του πρόσφερε άλλη μια ευκαιρία να επανορθώσει με τις πράξεις του και να αποδείξει στον σύλλογο ότι αξίζει μία θέση.

Ο νεαρός Σουάρες άδραξε την ευκαιρία και έκανε ότι μπορούσε από το χέρι του για να αλλάξει την εικόνα που είχε ο ίδιος δημιουργήσει πριν καθώς συνειδητοποίησε ότι μέσα από το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να βοηθήσει την οικογένειά του στο μέλλον.

_121304975_suarez1.jpg

Οι πρώτες επιτυχίες και το «βήμα» στην Ευρώπη

Κάπως έτσι, ο Σουάρες ανέβηκε σιγά σιγά στις τάξεις της Νασιονάλ και δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτες επιτυχίες. Η Νασιονάλ κέρδισε δύο τίτλους, με τον Σουάρες να έχει ήδη εδραιωθεί ως ένα από τα αστέρια της ομάδας.

Το 2005 κατάφερε να κάνει και το ντεμπούτο του με την Νασιονάλ στο Copa Libertadores, σε έναν αγώνα κόντρα στην Τζούνιορ από την Κολομβία. Αυτή ήταν η μία από τις τέσσερις διεθνείς εμφανίσεις του Σουάρες με τη Νασιονάλ, η οποία έπαιξε επίσης τρία παιχνίδια στο Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου και αποκλείστηκε στη φάση των 16 από τη μελλοντική πρωταθλήτρια Ίντερ ντε Πόρτο Αλέγκρε.

CsZBkWvXgAAWUsN.jpg

Εκτός από τα επίσημα ρεκόρ του στην Ουρουγουάη και τη Νότια Αμερική, ο Σουάρες άρχισε να εντυπωσιάζει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Αύγουστο του 2005, όταν η Νασιονάλ περιόδευσε στην γηραιά ήπειρο. Ειδικά στο τουρνουά «Teresa Herrera» στην Ισπανία ήταν καταπληκτικός και ενδεχομένως οι εμφανίσεις του τότε να του έδωσαν το εισιτήριο για την μεταγραφή στην Ευρώπη.

Συνολικά, ο Σουάρες αγωνίστηκε με την φανέλα της Νασιονάλ, σε επίπεδο ανδρών, σε 35 παιχνίδια, έχοντας σκοράρει 12 γκολ. Το 2006, ο 19χρονος Σουάρες πήρε την απόφαση να αφήσει την πατρίδα του και να κάνει το μεγάλο βήμα στην γηραιά ήπειρο, παίρνοντας μεταγραφή στην Ολλανδική Γκρόνιγκεν. Ένα κεφάλαιο για τον «ζόρικο» Λουίς Σουάρες είχε κλείσει και ένα άλλο, τεράστιο και γεμάτο επιτυχίες είχε μόλις ξεκινήσει…

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0