Πρόσωπα

Ντομαγκόι Βίντα: Ένας παγκόσμιος... τρελός, καταδικασμένος να πετύχει στην «Ένωση» (video)

Ντομαγκόι Βίντα: Ένας παγκόσμιος... τρελός, καταδικασμένος να πετύχει στην «Ένωση» (video)
Σαν βόμβα ήρθε να σκάσει η είδηση της συμφωνίας του Βίντα με την «Ένωση». Δεν ξέρω κατά πόσο οι φίλοι της ΑΕΚ το έχουν συνειδητοποιήσει αλλά πρόκειται πραγματικά για μία από τις σπουδαιότερες μεταγραφές των τελευταίων ετών. Τίτλους, εμπειρία και μπόλικη τρέλα... αυτά έρχεται να δώσει στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα. Ιδού τα πεπραγμένα του.

Καλώς τόνε τον Βίντα! Ο ξανθός τύπος με την κοτσίδα και τα ξυρισμένα (στα πλάγια) μαλλιά, ήρθε για να καλύψει την πιθανόν μεγαλύτερη παθογένεια της ΑΕΚ των τελευταίων μηνών. Και για όσους ανησυχούν για την ηλικία του, καλό είναι να αναλογιστούν, ότι η ομάδα δεν αγωνίζεται Ευρώπη. Τι... θα μασήσει ο 33χρονος Ντομαγκόι να τα βγάλει πέρα στην «υπέρλαμπρη» Super League; Όσοι έχουν και τη παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητα του... ας ρίξουνε μία ματιά στα όσα έχει πετύχει.

Γεννημένος πρωταθλητής... με ευρωπαϊκά γαλόνια

O δρόμος του μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν. Πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα της καριέρας του στην Όσιγιεκ, ομάδα με την οποία μεγαλούργησε ο πατέρας του ως επιθετικός. Πνεύμα αντιλογίας ο μικρός Βίντα, αποφάσισε από πολύ νωρίς να αγωνιστεί στα μετόπισθεν. Ξεπερνόντας το φράγμα των 21 ετών, στην αμερικανική ενηλικίωση (αν και στη περίπτωση του αυτή άργησε αρκετά χρόνια), μετεγγράφηκε στην Μπούντεσλιγκα για χάρη της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Το τολμηρό βήμα και το γερμανικό του πέρασμα κρίθηκε σύντομο, καθώς ο ακατέργαστος χαρακτήρας του δεν του επέτρεψε να επιβιώσει,. Έτσι επέστρεψε ξανά στη πατρίδα του, αυτή την φορά για λογαριασμό της κορυφαίας Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Από εκεί ξεκίνησε και το παραμύθι του. Fast forward στο σήμερα και έπειτα από έντεκα συναπτά έτη γεμάτα λάμψη, ο 33χρονος αποτελεί έναν καταξιωμένο πρωταθλητή.

Με πρωταγωνιστικό ρόλο όπου και αν αγωνίστηκε, κατέκτησε τίτλους σε κάθε σταθμό της καριέρας του. Δύο πρωταθλήματα στη πατρίδα του, ισάριθμα στην Ουκρανία με την Ντιναμό Μόσχας και φυσικά στην Μπεσίκτας, όπου τη σεζόν 2020/2021 έφτασε στη κορυφή του του τουρκικού ποδοσφαίρου. Πέραν αυτού κουβαλάει στην πλάτη του εμπειρία 84 ευρωπαϊκών συμμετοχών, τόσο στον Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και στο Γιουρόπα...

Hrvatska, Croatia, Κροατία

Μπορεί όπως προαναφέρθηκε να αγωνιζόταν επί σειρά ετών στα ευρωπαϊκά «σαλόνια», ωστόσο άπαντες τον γνώρισαν καλύτερα με τη φανέλα της πατρίδας του. Ακόμη και σε περιόδους αγωνιστικής αμφισβήτησης, ο Βίντα υπήρχε στη προεπιλογή, όντας εδώ και δώδεκα συνεχόμενα χρόνια διεθνής, δείγμα της αγωνιστικής του αξίας, αλλά και της σκληρής δουλειάς.

Ρωτήστε έναν πρώην ή εν ενεργεία διεθνή για το κατά πόσο εύκολο είναι να καταγράψεις 98 συμμετοχές με το εθνόσημο... Πρόκειται για άθλο. Ιδιαίτερα όντας σε ένα ανταγωνιστικό σύνολο με παίκτες που αγωνίζονται στη θέση σου όπως ο Λόβρεν και κάποτε ο Στρίνιτς.

Αποκορύφωμα φυσικά της παρουσίας του με την «ερυθρόλευκη σκακιέρα», το μουντιάλ του 2018. Αγωνιζόμενος άλλοτε ως στόπερ και υπό συνθήκες ως δεξιός οπισθοφύλακας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την ιστορική πορεία της χώρας του μέχρι τον τελικό της Μόσχας. Μιλάμε κυριολεκτικά για έναν τύπο που ξεκίνησε να κλωτσάει την μπάλα από ένα χωριό 10.000 κατοίκων και έφτασε να παίζει αντιμέτωπος με τον Εμπαπέ. Σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου. 

Ζήτω η τρέλα

«La Vida Loca» λένε οι λατινοαμερικάνοι... τρελή ζωή η μετάφραση στα ελληνικά. Κρατήστε απλά το Βίντα και έχετε πιάσει το νόημα. «Λυπάμαι για όσους έχουν πρόβλημα! Εγώ είμαι από το Μιχόλιατς κι εμείς έτσι κάνουμε: Τραγουδάμε! Κι όπου υπάρχει χαρά και γλέντι, είμαστε πρώτοι. Κι αν ήμασταν στο σπίτι και βαριόμασταν αρχίζαμε όλοι μαζί και τραγουδούσαμε».

Aυτά είχε δηλώσει κάποτε ο Ντομαγκόι, με σκοπό να εξηγήσει στους φίλους του ποδοσφαίρου ένα κομμάτι από το είναι του. Με μία αναζήτηση του ονόματος του θα βρείτε φωτογραφίες με αστείες γκριμάτσες και γέλια, που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη κόμη του και τα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου, δίνουν μία υπόσταση εικονογραφημένου χαρακτήρα. Οι συμπαίκτες του άλλωστε κάνουν λόγο για έναν μεγάλο πλακατζή, ζιζάνιο... που δεν αφήνει κανέναν σε ησυχία. 

Η παρορμητικότητα και η αθωότητα του βέβαια τον έχουν οδηγήσει και στο «μάτι του κυκλώνα». Αξέχαστο μέχρι και σήμερα είναι το νεύμα με το κλείσιμο του ματιού, όταν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεχόταν το έβδομο γκολ από την Λιόν για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως και τα τραγούδια του στο instagram μετά τη πρόκριση επί της Αγγλίας (σ.σ. ημιτελικός μουντιάλ), όπου ακουγόταν στίχοι ενάντια της Σερβίας...
yo_4.jpg

Σε κάθε περίπτωση αυτό δε θα πρέπει να προβληματίσει την «Ένωση», καθώς πρόκειται για τον καλύτερο φίλο των αποδυτηρίων. Προπονητές και συμπαίκτες μιλούν πάντοτε με κολακευτικά λόγια και φυσικά αυτό δεν έγκειται μονάχα στον παιδικό του χαρακτήρα. Τα αγωνιστικά του στοιχεία κάνουν πραγματικά τη διαφορά και ανεβάζουν το επίπεδο μιας ομάδας.

Πολυθεσίτης στην άμυνα και δυναμικός, χωρίς ωστόσο να δέχεται κάρτες. Με τη Μπεσίκτας μάλιστα είχε τακτική επαφή και με τα δίχτυα (14 γκολ κατά τη διάρκεια των περασμένων σεζόν), ενώ όπως αντιλαμβάνεστε διαθέτει εμπειρία από το πιο υψηλό επίπεδο. Ιδανικός αντικαταστάτης του Βράνιες, με δικαίως υψηλό συμβόλαιο, όντας παίκτης που είναι σχεδόν «καταδικασμένος» να πετύχει στην Ελλάδα.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0