Πρόσωπα

Σαρίνα Βίγκμαν: Το ποδόσφαιρο υποκλίνεται στην Ολλανδή «μαέστρο», η οποία έκανε ξανά σύνθημα το «It' s coming home»! (video)

Σαρίνα Βίγκμαν: Το ποδόσφαιρο υποκλίνεται στην Ολλανδή «μαέστρο», η οποία έκανε ξανά σύνθημα το «It' s coming home»! (video)
Το γυναικείο Euro 2022 φτάνει στην κορύφωση του και η Σάρα Βίγκμαν αποτελεί (για ακόμη μία φορά) το πρόσωπο των ημερών. Πρόκειται για την Ολλανδή προπονήτρια που τερμάτισε το παιχνίδι στην πατρίδα της και ετοιμάζεται να φέρει μία πρωτοφανή επιτυχία στην Αγγλία. Ακολουθεί μία ιστορία γεμάτη επιτεύγματα!

Μία πενταετία αφότου τερμάτισε την αγωνιστική της καριέρα, η 37χρονη τότε Σάρα Βίγκμαν κάθισε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό πάγκο, όντας βοηθός προπονητή στην ΑΝΤΟ Ντε Χάαχ. Από εκεί και πέρα το ταξίδι ξεκίνησε. Έπειτα από μία επταετία και έχοντας ολοκληρωμένο δείγμα από την δουλειά της, η εθνική ομάδα της Ολλανδίας την προσέλαβε, με σκοπό να βοηθήσει με συμβουλευτικό ρόλο.
araa.jpg

Τα απανωτά σκαμπανεβάσματα και οι διαδοχικές απολύσεις προπονητών, την οδήγησαν στο τιμόνι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αφότου πρώτα έβγαλε το προαπαιτούμενο δίπλωμα UEFA Pro. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησε το παραμύθι! Σωτήριο έτος 2017 και οι «κάτω χώρες» φιλοξενούν το Euro εκείνης της σεζόν.

Με μόλις λίγους μήνες παρουσίας, η Βίγκμαν κλήθηκε να παρουσιάσει ένα ελκυστικό πρόσωπο. Τέσσερις ήττες σε πέντε φιλικά προετοιμασίας, έδειχναν κακούς οιωνούς... κι όμως η κατάσταση γύρισε. Σημειώνοντας το απόλυτο σε νίκες, οι οικοδέσποινες κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο στην ιστορία τους. Τα κορίτσια της coach στην κορυφή της Ευρώπης, φέρνοντας την δεύτερη μόλις εθνική διάκριση από τον θρίαμβο των «ιπτάμενων Ολλανδών» και έπειτα (σ.σ. 1988).

Η συνέχεια δε, πιστοποίησε το γεγονός ότι τα κορίτσια της Σαρίνα δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα. Στο αμέσως επόμενο παγκόσμιο κύπελλο έφτασαν στον τελικό, όπου κατέκτησαν τη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την παραδοσιακή δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό αποτέλεσε και το τελευταίο μεγάλο τουρνουά της σπουδαίας προπονήτριας στην πατρίδα της.

Ακολούθησε η φετινή πρόσληψη της από την αγγλική ομοσπονδία, με σκοπό να φέρει λίγη από την «μαγεία» της στο «νησί». Το αποτέλεσμα; Μέχρι και σήμερα αήττητη, σημειώνοντας το απόλυτο 18/18, με την ομάδα της να σκοράρει σε αυτό το διάστημα... 100 τέρματα! Μέσα σε μόλις λίγο καιρό τα «λιοντάρια» μοιάζουν να μεταμορφώνονται σε υπερδύναμη, με απώτερο σκοπό την πρώτη μεγάλη - γυναικεία, εθνική επιτυχία.

Στην χώρα τους όπου αυτή την στιγμή διεξάγεται το Euro, έχουν φτάσει αισίως στα ημιτελικά, μετρώντας τρεις νίκες και μία ισοπαλία (σ.σ. επικράτηση στην παράταση απέναντι στην Ισπανία) και με την διαφορά τερμάτων να δείχνει +15. Με επιβλητικό ποδόσφαιρο και έχοντας ακόμη δύο εμπόδια μπροστά τους, ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο στην ιστορία τους.

«It' s coming home», φωνάζουν οι τρελοί Άγγλοι ποδοσφαιρόφιλοι και η Βίγκμαν αποτελεί την αρχιτέκτονα αυτής της πορείας. Μένει να δούμε αν θα ολοκληρώσει ακόμη ένα ποδοσφαιρικό θαύμα στο γυναικείο ποδόσφαιρο... Σε κάθε περίπτωση, η προπονητική σκηνή της ανήκει!

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0