Πρόσωπα

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Ο «Βόσνιος» του Ρούσενγκορντ που έγινε βασιλιάς στο Μιλάνο (video)

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Ο «Βόσνιος» του Ρούσενγκορντ που έγινε βασιλιάς στο Μιλάνο (video)
Δεν έχει τέλος το παραμύθι του 41χρονου Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς... ή μάλλον καλύτερα αυτός ορίζει τον επίλογο. Η αύρα του και μόνο έφτασε για να επιστρέψει η σπουδαία Μίλαν στη κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου, η οποία γνωρίζει καλά τη αξία της παρουσίας του. Μια καριέρα βγαλμένη από ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο!
Στα σουηδικά η λέξη «Ρούσενγκορντ» σημαίνει ο κήπος των ρόδων. Τουλάχιστον ειρωνικό... Βλέπετε στο νοτιότερο σημείο της Σουηδίας, το Μάλμε, υπάρχει η ομώνυμη γειτονιά, η οποία αποτελεί το απόλυτο «γκέτο» της πόλης. Το καταφύγιο λαθρομεταναστών, φτωχών σπιτικών, αλλά και το κέντρο εμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Εκεί λοιπόν γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς!
 okkk1.jpg
Από μικρό παιδί μέχρι την εφηβεία, του κόλλησαν τη ρετσινιά του Βόσνιου (λόγω της καταγωγής του πατέρα του), του Βαλκάνιου ο οποίος δεν σκάμπαζε από γράμματα και είχε περιθωριακή συμπεριφορά. Και ο ίδιος ως απάντηση έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Μια ζωή με μία μπάλα αγκαλιά. Πολλοί από εσάς άλλωστε θα έχετε δει την φωτογραφία του δωματίου του με το «Φαινόμενο» σε αφίσα. Και η πόλη του εν τέλει τον αντάμειψε!
 ron.jpg
Από τα 18 του επαγγελματίας στην τοπική ομάδα, η οποία αποτελούσε και αποτελεί παραδοσιακή δύναμη του «Allsvenskan»Κάπως έτσι το παραμύθι ξεκινά. Ακολούθησε ο Άγιαξ και μετέπειτα οι ΓιούβεΊντερΜπάρτσαΜίλανΠαρίΓκάλαξιΓιουνάιτεντ και...
 
Διαμεσολάβησαν 33(!) ομαδικοί τίτλοι, αγωνιζόμενος (πλην του γερμανικού) σε όλα τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και 26 ατομικοί. Αφήνοντας στην άκρη τις διακρίσεις όπως αυτή του κορυφαίου σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος ή του βραβείου «Πούσκας», αυτές που κάνουν πραγματική εντύπωση είναι η κορυφές στη πατρίδα του.
Από το 2004 μέχρι το 2020, 12 φορές κορυφαίος παίκτης της σεζόν, γεγονός που έκτισε την υστεροφημία του και τον έκανε αδιαμφισβήτητα τον πιο επιδραστικό Σουηδό του 21ου αιώνα... Απλά παίζοντας ποδόσφαιρο! Από την απαξίωση της δεκαετίας του 90' μέχρι το απόλυτο ίνδαλμα ενός έθνους.
 
Ακόμη και στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία το πέρασμα του ήταν νωχελικό (σ.σ. λόγω και του τραυματισμού του), κατέκτησε τον πιο σημαντικό τίτλο στην μετά Φέργκιουσον εποχή. Ο λόγος για το UEFA Europa League, πλάι στον Ζοζέ Μουρίνιο και απέναντι στην πρώην του ομάδα, τον Άγιαξ.
 
Ακολούθησαν τα ένσημα στο Λος Άντζελες... ώσπου επέστρεψε για χάρη της Μίλαν. Δεύτερη θητεία με τους «ροσονέρι», όπου έμελλε να γράψει ιστορία. Δε χρειάζεται να πιστεύει κανείς στις προκαταλήψεις για να αντιληφθεί την επιδραστικότητα του. Μόλις στην δεύτερη σεζόν του συμβολαίου του, κατέκτησε το «σκουντέτο», γεγονός που είχε να συμβεί στο σύλλογο από το 2011.

Τότε που εντελώς συμπτωματικά ήταν η τελευταία σεζόν του Ζλάταν πριν την μεταγραφή του στο Παρίσι... Έτσι λοιπόν εμφανίσθηκε στην έδρα της Σασουόλο (σ.σ. όπου κλειδώθηκε η κατάκτηση της Serie A), με το πούρο στο στόμα ως ο απόλυτος βασιλιάς. Και το νεανικό σύνολο του Πιόλι τον ζητοκραύγασε σαν να ήταν ο Θεός.
 
Θεός δεν γνωρίζουμε αν είναι αλλά σίγουρα πρόκειται για τον επίγειο «Μπέντζαμιν Μπάτον». Όποτε αντέχουν τα πόδια του αγωνίζεται και σκοράρει, αλλά πλέον στη Μίλαν δεν πολυενδιαφέρονται για το αγωνιστικό σκέλος. Η παρουσία του από μόνη της φτάνει. Γι' αυτό και θα συνεχίζει να παίζει μέχρι ότου το αποφασίσει αυτός!
 

Αντώνης Νιανιάς
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0