Πρόσωπα

Κατερίνα Στεφανίδη: Ένα κορίτσι που φοβάται τα ύψη αλλά πηδά πάνω από αυτά! (video)

Κατερίνα Στεφανίδη: Ένα κορίτσι που φοβάται τα ύψη αλλά πηδά πάνω από αυτά! (video)

Η Κατερίνα Στεφανίδη μπορεί να μην κατάφερε να ανέβει στο βάθρο του Παγκοσμίου του Όρεγκον (5η θέση), απέδειξε όμως για πολλοστή φορά ότι είναι γεννημένη για τους μεγάλους αγώνες.

Για μια αθλήτρια του βεληνεκούς της, το να τερματίσει στην 5η θέση στη μεγαλύτερη διοργάνωση της χρονιάς, δεν είναι και το καλύτερο αποτέλεσμα. Όλα αυτά για κάποιον αδαή όμως που κοιτάζει μόνο τους αριθμούς. Γιατί αυτό που κατάφερε η «ιπτάμενη» Κατερίνα στο Όρεγκον, είναι ακόμα πιο σπουδαίο, ίσως και από ένα μετάλλιο.

Συνώνυμο της συνέπειας και της σταθερότητας

Μπορεί από την ηλικία των κορασίδων να φιγουράρει στο πάνθεον του άλματος επί κοντώ, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Να έχει φορέσει πάμπολλα μετάλλια, ανεξαρτήτου χρώματος, κατεβαίνοντας κορίτσι ακόμα σε κάθε λογής κατηγορία και για χάρη της να έχει ακουστεί ο εθνικός ύμνος στις κορυφαίες διοργανώσεις σε ανοιχτό και κλειστό στίβο. Για έναν αθλητή όμως, ο στόχος πριν από κάθε αγώνα είναι το ρεκόρ και η Στεφανίδη τα κατάφερε.

Στον αγώνα ορόσημο της χρονιάς, εκεί που η πίεση και το άγχος πολλές φορές καταβάλουν τους αθλητές και εξασθενούν τις προσπάθειές τους, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξεπέρασε την καλύτερη φετινή έκδοση του εαυτού της. Στο πιο σημαντικό meeting, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο, το έκανε ξανά. Πήδηξε πέντε εκατοστά ψηλότερα από τα 4,65 που είχε ως κορυφαία επίδοση της χρονιάς, ξεπερνώντας εμπόδια που φαίνονταν ανυπέρβλητα. Όχι, το όνομά της δεν ακούστηκε κατά την τελετή απονομής του αθλήματος ούτε έβγαλε αυτή τη φορά φωτογραφίες με το μετάλλιο στο στήθος. Πολύ απλά διότι οι άλλες πήδηξαν ψηλότερα. Εκεί που η ίδια έχει ήδη «πετάξει», με συνέπεια κιόλας, πολλές φορές.

Για να ανέβαινε στο βάθρο των φανερών νικητών, θα έπρεπε να βελτιώσει το ατομικό της φετινό ρεκόρ κατά 20(!) εκατοστά. Διαφορά πολύ μεγάλη ακόμα και για την «Αγία Αικατερίνη του ελληνικού αθλητισμού». Το να «ακροβατεί» παρόλα αυτά συνεχώς στους μεγάλους αγώνες στα όριά της, την καθιστά και εκείνη αφανή νικήτρια.

Άλλωστε μόνο ως επιτυχία μπορεί να μεταφραστεί αυτή η 5η θέση. Ούτε η απόδοσή της μέχρι τώρα στη σεζόν δικαιολογούσε τις προσδοκίες για ένα μετάλλιο, ούτε στο peak της καριέρας της βρίσκεται, όπως συνέβαινε την περίοδο 2016-17. Απλώς, η συνήθεια του να τοποθετεί τον πήχη ψηλά και να «αγγίζει ουρανό», έγινε λατρεία. Ανεξαρτήτως της πρότερης σωματικής της κατάστασης.

Οι «αιθέρες» της ανήκουν αν και τους φοβάται!

Πάνε τρία δύσκολα και περίεργα χρόνια από την τελευταία φορά που ανέβηκε στο βάθρο. Ήταν χάλκινη στο Παγκόσμιο της Ντόχα (2019). Από τότε «γυροφέρνει» το μετάλλιο. 4η θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, 5η τώρα στο Παγκόσμιο. Τραυματισμοί, Covid-19 και αμέτρητα προβλήματα έχουν φέρει και άλλες άλτριες στο προσκήνιο. Σε ένα άθλημα που η Στεφανίδη μονοπωλούσε, αν και είχε υψοφοβία.

Όπως έχει πει σε μια συνέντευξή της στη LIFO στο παρελθόν: «Δεν προλαβαίνω να φοβηθώ, πρώτον επειδή το άλμα κρατά ενάμισι δευτερόλεπτο και δεύτερον διότι το κάνω από πολύ μικρή. Άρα, έχω φροντίσει από νωρίς να διαλύσω αυτούς τους φόβους».

Τα επιτεύγματά της άλλωστε μιλούν από μόνα τους. Με αφετηρία το Μαρακές το 2005 στο Παγκόσμιο Π/Κ και επί 17 ολόκληρα χρόνια, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει κατακτήσει τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο σε κάθε διοργάνωση, σε κάθε κατηγορία. Μονάχα το Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου της έχει ξεφύγει, με δύο χάλκινα στην κατοχή της. Ως εκ τούτου δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Ούτε χρειάζεται ούτε πρέπει. Η καριέρα της και οι συνεχείς επιτυχίες της είναι η απάντηση.

Και το γεγονός επίσης ότι τρέχει και πηδά πάντα κοντά στα όριά της. Είναι στην ιδανική κατάσταση, ψυχολογικά τουλάχιστον, όταν πρέπει, είτε χάσει είτε κερδίσει. Όταν κρίνονται οι μεγάλοι τίτλοι αγωνίζεται εκεί που είναι οι δυνατότητές της. Και αυτό είναι δείγμα αθλητή σπουδαίας κάστας. Από αυτή που είναι φτιαγμένη και η Κατερίνα Στεφανίδη.

Υψηλές βλέψεις ενόψει του Ευρωπαϊκού στο Μόναχο

Η συνεχής βελτίωση της αθλήτριας και συζύγου του Μιτς Κρίερ, θέτουν τον πήχη ψηλότερα ενόψει του επερχόμενου Ευρωπαϊκού του Μονάχου (15-21/8). Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσθέσει μια ακόμα διάκριση στο πλούσιο παλμαρέ της, αφού θα λείπουν και οι τρεις κορυφαίες του Όρεγκον (δυο Αμερικανίδες, μία Αυστραλή). Απούσα θα είναι και η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Αντζελίνκα Σιντόροβα λόγω του γνωστού αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών από την IAAF, ενώ και δεν είναι ακόμα βέβαιο τι θα γίνει με την Χόλι Μπράντσο και τον τραυματισμό της. Οπότε, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο δρόμος της επιστροφής της Κατερίνας στα μετάλλια, είναι ορθάνοιχτος, αρκεί να παραμείνει σταθερή και να πιάσει και πάλι τα υψηλά της στάνταρ. Όπως ακριβώς το καταφέρνει 17 χρόνια τώρα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0