Πρόσωπα

Ορμπελίν Πινέδα: Τα λόγια-φυλαχτό του Ροναλντίνιο, το «όχι» στον Γκουαρδιόλα και το Κατάρ μέσω... Νέας Φιλαδέλφειας (video)

Ορμπελίν Πινέδα: Τα λόγια-φυλαχτό του Ροναλντίνιο, το «όχι» στον Γκουαρδιόλα και το Κατάρ μέσω... Νέας Φιλαδέλφειας (video)
Από την οικογενειακή φάρμα στο Μεξικό, συμπαίκτης του Ροναλντίνιο και «πόθος» του Πεπ Γκουαρδιόλα. Η ζωή του Ορμπελίν Πινέδα, έως ότου συναντηθεί με την ΑΕΚ, δεν ήταν μία ευθεία γραμμή.
Σχετικά Άρθρα
Ο τόπος καταγωγής συνηθίζεται να δίνει το «πάτημα» για τα πρώτα, συχνά αυθαίρετα, συμπεράσματα για το ποιόν κάθε ανθρώπου, αλλά ο τρόπος ζωής είναι αυτός που τα επιβεβαιώνει ή τα ακυρώνει. Στην περίπτωση του Ορμπελίν Πινέδα η ταύτιση είναι πλήρης. 

Η ΑΕΚ αποκτά έναν ταπεινό «μαχητή», που μόνο ένας τόπος διαρκούς πάλης -μεταφορικής και κυριολεκτικής- όπως το Κογιούκα ντε Καταλάν, είναι ικανός να παράξει. Τόπος φτωχός σε υλικά αγαθά, αλλά πλούσιος σε αξίες.

Ο Πινέδα μεγαλώνει ουσιαστικά μέσα στην οικογενειακή φάρμα, δίπλα σε αγελάδες και κάθε είδους ζώα. Παρότι τα χρόνια και το ποδοσφαιρικό του ταλέντο ανοίγουν τον δρόμο ενός διαφορετικού lifestyle, δεν ξεχνά την παλιά του γειτονιά. 
 
Το αποδεικνύει εμπράκτως μόλις λίγους μήνες πριν, όταν μοιράζεται μία φωτογραφία στα social media δίπλα στον πατέρα του, Χουάν, τη μητέρα του, Μίρνα, τα τέσσερα αδέρφια του, τη σύζυγό του, Γκαμπριέλ και τα δύο τους παιδιά, την Σολέιλ και τον Ορμπελιάν. 
 
Εν ολίγοις, αναγνωρίζει πως όλα ξεκίνησαν από εκεί.

Ο πατέρας του υπήρξε ποδοσφαιριστής, αλλά το πρώτο μεγάλο «βήμα» δόθηκε από τον αδερφό του, Ονάι

Άλλοτε δεξί μπακ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο νωρίς, αλλά στο διάστημα που αγωνίστηκε στην Κερετάρο (2011 έως 2014), άνοιξε τα φτερά του μικρού Ορμπελίν, φέρνοντάς τον στις ακαδημίες της ομάδας. Όλα είχαν πάρει, πλέον, τον δρόμο τους.

Ο μικρός εντυπωσιάζει. Μοιάζει να έχει πάρει την αγάπη της οικογένειας για τον χορό και να την έχει φέρει μέσα στο γήπεδο. Ο προβιβασμός στην ανδρική ομάδα δεν αργεί και του επιφυλάσσει, μάλιστα, δύο γνωριμίες, που τον σημαδεύουν.
20160711-The18-Image-Ronaldinho-Pineda-798x450.jpeg


Τα λόγια-φυλαχτό του Ροναλντίνιο

«Σε τέτοια ηλικία, να αγωνίζεται με τόσο πάθος. Είναι παράδειγμα για εμένα» ανέφερε ο Πινέδα για τον Σίνια, έναν «τοπικό ήρωα», ένα 10αρι παλαιάς κοπής, το οποίο «πατούσε» σε δύο... βάρκες, ως Μεξικανός/Βραζιλιάνος, και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει στην Κερετάρο. Ωστόσο, δεν ήταν το πρώτο όνομα.

Στα τελειώματα της καριέρας του, ο Βραζιλιάνος «μύθος» του ποδοσφαίρου, Ροναλντίνιο, περνάει λιγότερο από έναν χρόνο στο Μεξικό, φορώντας τη φανέλα της Κερετάρο. Σχεδόν καρμικά, αυτός ο χρόνος συμπίπτει με τον προβιβασμό του Πινέδα στην πρώτη ομάδα.

«Καθόμουν μαζί του για φαγητό και φοβόμουν πως θα μου πέσει η ομελέτα από το πιάτο. Θυμάμαι να μου λέει: 'Τι έγινε; Δεν με χαιρετάς πια;'» θυμάται χαρακτηριστικά. 

Ο Ρόνι τον συμβουλεύει, καθώς αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα πηγαίο ταλέντο, το οποίο στα 18 του χρόνια, λογίζεται ήδη ως βασικό μέλος του ρόστερ και αποτελεί το next big thing του Μεξικού. 


«Όταν παίρνεις την μπάλα, πάντοτε να πηγαίνεις μπροστά. Ποτέ πίσω. Μόλις πάρεις την μπάλα στο κέντρο να μην σε νοιάζει τίποτα. Απλώς να είσαι αποφασιστικός!» του είχε πει χαρακτηριστικά και ο Πινέδα, το τήρησε κατά γράμμα.

 


Μέσα σε δύο χρόνια ο μικρός Ορμπελίν κάνει τον «δάσκαλο» του περήφανο. Είναι ήδη ένας σταρ.

Έχει πάρει μεταγραφή στην πανίσχυρη Τσίβας έναντι 5,5 εκατ. ευρώ, έχει χριστεί διεθνής με το Μεξικό, μόλις στα 20 του χρόνια, και οι πρώτες «σειρήνες» από την Ευρώπη έχουν αρχίσει να τον καλούν. Μεταξύ αυτών και αυτή της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα!

Εν τέλει, η μεταγραφή δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Ο Πινέδα αποφασίζει πως ακόμη είναι νωρίς και «χτίζει» την ιδιαίτερη σχέση του με τον Ματίας Αλμέιδα. Μαζί γεμίζουν την τροπαιοθήκη τους, κατακτώντας το νταμπλ το 2017 και το Champions League Κεντρικής Αμερικής έναν χρόνο αργότερα. 

Η αποχώρηση του μέντορά του, όμως, φέρνει και τον ίδιο στην πόρτα της εξόδου.
PINEDA3.png

Το ευρωπαϊκό όνειρο και ο... εφιάλτης της Θέλτα

Τον Ιανουάριο του 2019, έξι μήνες μετά την αποχώρηση του Αλμέιδα από την Τσίβας, ο Πινέδα μετακινείται στην Κρουζ Αζούλ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ και γίνεται η 2η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Κατακτά ξανά το πρωτάθλημα και, πλέον, οι συνθήκες για μία μεταγραφή στην Ευρώπη έχουν ωριμάσει.

Η μεταγραφολογία γύρω από το όνομά του καλά κρατεί. Έως και τα μέσα του 2021, ομάδες από την Premier League, όπως οι Άρσεναλ, Τότεναμ, Γουλβς, Έβερτον, αλλά και παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Πόρτο και ο Άγιαξ, φέρονται να τον εξετάζουν. 

Οι απαιτήσεις της Κρουζ Αζούλ δεν καλύπτονται και εν τέλει, καταλήγει ως ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2022 στην Θέλτα. Η κυνική δήλωση του προπονητή του εκεί, Εδουάρδο Κουδέτ, είναι ενδεικτική του τι πήγε λάθος και κατέληξε να αγωνιστεί μόλις 93 λεπτά: 
 
«Ποτέ δεν εισηγήθηκα την απόκτησή του!»
orbelin_numero_celta_de_vigo.jpg

Ο δρόμος για το Μουντιάλ του Κατάρ, περνά από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Η πόρτα της εξόδου ανοίγει αυτόματα. Ο Πινέδα τρέφεται από ένα αίσθημα υγιούς ανικανοποίητου. Θέλει να αγωνίζεται, να βελτιώνεται, να νιώθει σημαντικός, δίπλα σε ανθρώπους που τον εκτιμούν. Εν τέλει, κάθε «θέλω» του καλύπτεται, όταν ο μέντοράς του, Ματίας Αλμέιδα, αναλαμβάνει την ΑΕΚ.

Η παραμονή στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη συμβουλή του Χεράρδο Τοράδο, νυν διευθυντή των εθνικών ομάδων του Μεξικού, όχι μόνο γίνεται πράξη, αλλά επιτυγχάνεται μέσω της καλύτερης οδού: της επανασύνδεσης με τον άνθρωπο που αποδεδειγμένα ξέρει πώς να πάρει το καλύτερο από αυτόν! 

Ακριβώς εκεί εντοπίζεται και ο λόγος που απέρριψε αρκετές προτάσεις, για χάρη της ΑΕΚ
 
Το κίνητρο είναι βασικός οδηγός στην καριέρα του. Με τον μεγάλο στόχο της παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ να βρίσκεται μπροστά, το μόνο βέβαιο είναι πως θα θέλει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. 
 
Αν πίστευε πως δεν είναι εφικτό να το πετύχει, η ιστορία του δείχνει πως δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα και για καλή της τύχη, η ΑΕΚ έχει στον πάγκο της τον άνθρωπο που πήρε το μέγιστο από ένα αναγνωρισμένο ποδοσφαιρικό διαμάντι.
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0