Πρόσωπα

Παναθηναϊκός και Μακέντα: Μια σχέση αμοιβαίας στήριξης όπου έκλεισε με τον πιο ιδανικό τρόπο! (video)

Παναθηναϊκός και Μακέντα: Μια σχέση αμοιβαίας στήριξης όπου έκλεισε με τον πιο ιδανικό τρόπο! (video)

Ο Φεντερίκο Μακέντα αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό. Ο Ιταλός φορ συνέδεσε το όνομα του με την ομάδα και πέρασε τέσσερα όμορφα χρόνια στο τριφύλλι, με τα πάνω και τα κάτω του. Τι μένει εις το πηλίκο όμως;  

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Παναθηναϊκός και τον Φεντερίκο Μακέντα ολοκλήρωσαν μια τετραετή συνεργασία και ο Ιταλός φορ θα είναι κάτοικος Άγκυρας από την επόμενη σεζόν! Ο Κίκο πλέον είναι παίκτης της Ανγκαρακουτσού, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα από τους Τούρκους και πήγε να βρει το φιλαράκι του, τον Τάσο Χατζηγιοβάννη!

Πως πέρασαν αυτά τα τέσσερα χρόνια όμως του Φεντερίκο στην Ελλάδα, στο πλάι του τριφυλλιού. Όλα ξεκινάνε το καλοκαίρι του 2018, όταν οι επιλογές των Λουτσιάνο και Αντρές Τσάβες για τη θέση του φορ έχουν αποδειχθεί κατώτερες των περιστάσεων, ενώ ο Γκιγιέρμο Μολίνς οδεύει για τη Μάλμε, ως ελεύθερος!

Η εμπιστοσύνη του Δώνη

O Γιώργος Δώνης αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας από τον Μαρίνο Ουζουνίδη και προσπαθεί να… τραβήξει το καράβι από τα βράχια! Τα «κενά» είναι αρκετά, αλλά σε ότι αναφορά τη θέση του φορ η απόκτηση του Αργύρη Καμπετσή, σε ηλικία 19 ετών, δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επίθεση του Παναθηναϊκού και ο Έλληνας τεχνικός έχει κυκλώσει το όνομα του Φεντερίκο Μακέντα για την κορυφή της επίθεσης!

БυԏɌSɁ ԏՠЁ́ȇ́Ɋϕ ӔǍ ϋˁ̈́Ɂ / ։ˉʏ / ̐х͔- ЁϠ(֙ԏÑVɁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)

Πρώτη επιλογή βέβαια του Δώνη ήταν ο Ααρόν Ολανάρε, αλλά ο χρόνος κυλάει και το τριφύλλι ψάχνει τον φορ που να μπορέσει να σηκώσει στις πλάτες του το ανάλογο βάρος. Αφού η υπόθεση με τον Νιγηριανό είχε… κολλήματα, ο Κίκο Μακέντα ανακοινώνεται και επίσημα στις 3 Σεπτεμβρίου για τρία χρόνια από τον Παναθηναϊκό και μια μέρα μετά ο Ιταλός πιάνει δουλειά!

Ο απολογισμός των πρώτων χρόνων

Στόχος όλων στην ομάδα είναι η επιστροφή του συλλόγου στην κανονικότητα. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τους στόχους όπου είχε και ο 26χρονος -τότε- στράικερ! Το βαρύ βιογραφικό του, με την πολυετή θητεία του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Όπως και οι υπόλοιπες σεζόν του στα αγγλικά γήπεδα! Μετά από 2.5 χρόνια στην ιταλική Νοβάρα, οι προσδοκίες είχαν πέσει και ο ίδιος έψαχνε την ομάδα όπου θα αναγεννηθεί και ο Παναθηναϊκός φάνταζε η πιο καλή λύση!

Στην πρώτη του σεζόν (2018-19) πρωτοστατεί στην επίθεση και σκοράρει 11 γκολ, ενώ παράλληλα μοιράζει και 4 ασίστ, σε 28 εμφανίσεις. Αυτό δεν είναι αρκετό όμως, καθώς η ομάδα τερματίζει στην όγδοη θέση της βαθμολογίας. Καλύτερη του εμφάνιση, αυτή της 11ης αγωνιστικής στις 24 Νοεμβρίου όπου σκόραρε 2 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ στον Εμάνουελ Ινσούα, απέναντι στον Απόλλων Σμύρνης (5-1).

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του (2019-2020), το τριφύλλι θα βρεθεί στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Η τιμωρία όπου είχε εις βάρος του ο Παναθηναϊκός με αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά γήπεδα για τρία χρόνια, δεν του δίνει τη δυνατότητα της εξόδου σε κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο! Ο Κίκο και πάλι ως πρωτεργάτης στην επιθετική γραμμή των πράσινων σκοράρει 15 γκολ, ενώ μοιράζει και πάλι 4 ασίστ σε 37 αγώνες! Καλύτερη του εμφάνιση, αυτή της 26ης αγωνιστικής στις 3 Ιανουαρίου πετυχαίνοντας επίσης δύο γκολ και μια ασίστ, απέναντι στον Βόλο (4-1).

Η μετά Δώνη περίοδος, με ντεφορμάρισμα!

Τέλος στη θητεία του Γιώργου Δώνη, όπου επανέφερε τον Ιταλό στράικερ σε καλό σημείο. Με προσωπική επιθυμία του Γιάννη Αλαφούζου ο Μακέντα ανανεώνει, ενώ έχει ακόμη ένα χρόνο διάρκεια το συμβόλαιο του και παίρνει έναν από τους μεγαλύτερους μισθούς της ομάδας (κοντά στις 700 χιλ. ευρώ).

Στο πόστο του προπονητή μπαίνει ο Ντάνι Πογιάτος, ο οποίος… δεν βγάζει ούτε παρέλαση (21 Ιουλίου ανακοινώνεται, 12 Οκτωβρίου απολύεται). Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος κάθεται στον πάγκο ως υπηρεσιακός προπονητής στον αγώνα με τον ΟΦΗ και στη συνέχεια ο Λάζλο Μπόλονι αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, παραλαμβάνοντας «καμένη γη» από τον προκάτοχο του!

SUPERLEAGUE 2020-2021 / PLAY-OFF / SԅсӠԑɐϋǓ - ЁϠ(֙ԏÑVɁ: ́ъϓ ׏ՆϕчӠ/ EUROKINISSI)

Ο Μπόλονι κατά την θητεία του, δεν επικεντρώνεται καθόλου στο επιθετικό κομμάτι, γεγονός που έκανε… δύσκολη την δουλειά των επιτιθέμενων, κατά συνέπεια και του Μακέντα. Ο απολογισμός του; 10 γκολ και 1 ασίστ σε 33 παιχνίδια. Ο παίκτης όμως περνούσε περίοδο ντεφορμαρίσματος και δεν εκλάμβανε από τον προπονητή την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη! Καλύτερη του εμφάνιση, αυτή της 1ης αγωνιστικής των play off στις 21 Μαρτίου με 2 γκολ, στο χαραγμένο σε όλους μας (με την αρνητική χροιά λόγω του γκολ από τον Παπαδόπουλο στο 90’) παιχνίδι στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα!

Η εποχή Ιβάν, το χειρουργείο και ο Αργυρός!

Ούτε στην εποχή του Γιοβάνοβιτς ο Μακέντα βρήκε ρόλο στην ομάδα όμως, με τους παράγοντες που τον κράτησαν πίσω να είναι πολλοί. Το καλό ξεκίνημα του Καρλίτος στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, καθιέρωσε τον Ισπανό φορ στην κορυφή της επίθεσης, μέχρι αυτός να «χτυπηθεί» από τον Covid-19 και στη συνέχεια από μερικούς απανωτούς τραυματισμούς. Εκεί τη σκυτάλη πήρε ο Φώτης Ιωαννίδης, ο οποίος εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του σε μεγάλο βαθμό. Ο Μακέντα παράλληλα ταλαιπωρούταν από ένα πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο, όπου δεν τον άφηνε να παίξει στα επιθυμητά επίπεδα και τον υποχρέωσε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου.

Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Κίκο μπήκε σε ρυθμούς προπονήσεων ξανά. Ο λιγοστός χρόνος που υπήρχε για αυτόν στο ροτέισον του Ιβάν δεν τον άφηνε ικανοποιημένο όμως και έτσι στο μυαλό του υπήρχε η επιθυμία της αποχώρησης με σκοπό να βρει ομάδα όπου θα μπορεί να συμβάλει περισσότερο. Έτσι και έγινε, η πρόταση της Ανγκαρακουτσού ήρθε στο… κατάλληλο τάιμινγκ και ο Ιταλός αναχώρησε για την Άγκυρα κατά μεσούς της προετοιμασίας στην Αυστρία. Συμφώνησε με όλα με τον Φαρούκ Κότσα και αποχαιρέτησε με λόγια καρδιάς τον σύλλογο όπου του έδωσε τα εφόδια για να επανέρθει στην κανονικότητα και εκείνος με τη σειρά του προσέφερε στην ομάδα αυτό που χρειαζόταν.

Εξάλλου, ο Μακέντα «ελληνοποιήθηκε» καθώς δέθηκε τόσο με την ομάδα, όσο με την χώρα και την κουλτούρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από την προετοιμασία της ομάδας το καλοκαίρι του 2019 με τον Κίκο να τραγουδάει σε άπταιστα Ελληνικά τραγούδι του Κωνσταντίνου Αργυρού!

Τα θετικά του εν λόγω αποχωρισμού είναι μοιρασμένα εκατέρωθεν. Ο παίκτης βρήκε συμβόλαιο μεγαλύτερο από αυτό που είχε στον Παναθηναϊκό, αλλά και ο σύλλογος αποβάλλει από το δυναμικό του ένα «βαρύ» συμβόλαιο για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν υπολογιζόταν για την επόμενη σεζόν και διατηρεί ποσοστό μιας επικείμενης μεταπώλησης ύψους 15%.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0