Πρόσωπα

Ο Μόζες Οντουμπάγιο είναι το παράδειγμα ζωής που ταιριάζει στον Άρη (video)

Ο Μόζες Οντουμπάγιο είναι το παράδειγμα ζωής που ταιριάζει στον Άρη (video)

Στιγμές και ιστορίες που χωρούν άνετα σε ένα βιβλίο παρότι δεν έχει πατήσει καν τα 30 του χρόνια. Ο Μόζες Οντουμπάγιο ετοιμάζεται να φορέσει τα «κιτρινόμαυρα» του Άρη και το BN Sports σας παρουσιάζει την ζωή πίσω από τα μάτια του.

«Η κατάσταση με τη μαμά μου με έφερε εδώ που είμαι τώρα. Δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό και δεν θα το άλλαζα για τίποτα». Σκληρό, ανατριχιαστικό αλλά και τόσο… ρεαλιστικό. Ο Μόζες Οντουμπάγιο μπορεί να έχει ζήσει δόξες στην Αγγλία αλλά αυτά που έχει περάσει, θα μπορούσαν εύκολα να σταθούν σε ένα βιβλίο 400 με 500 λέξεων. Και χωρίς να σταθεί απαραίτητα στις επιτυχίες του.

Ο Άρης ντύνει στα «κιτρινόμαυρα» έναν ποδοσφαιριστή που είχε συγκλονίσει όλο το «Νησί» με τις ιστορίες αλλά και τα απίστευτα γκολ του. Η ξαφνική απώλεια της μητέρας του, η κατάληξη του μεγάλου του αδερφού και τα χτυπήματα της μοίρας ακόμα και εντός αγωνιστικού χώρου. Το BN Sports σας δίνει στο… πιάτο όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο απόκτημα του ελληνικού συλλόγου!

Ο θάνατος της μητέρας του και οι απροσδόκητες δυσκολίες…

Ο Μόζες γεννήθηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας, έχοντας ρίζες από τη Νιγηρία και αποτελούσε τον μικρότερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Η μητέρα του ταξίδευε συνεχώς καθώς δούλευε στον τομέα της υγείας και βρισκόταν σχεδόν επί δύο εβδομάδες σε μία χώρα της Αφρικής ώστε να προσφέρει βοήθεια. Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το 2004. Τότε, που ο Μόζες ήταν μόλις 11 ετών, διαδραματίστηκε η δυσκολότερη στιγμή στη ζωή του.

Η μητέρα του επέστρεψε στο σπίτι μετά από ένα ταξίδι στη Γκάνα και είχε προσβληθεί από ελονοσία και παρά τα συμπτώματα, οι τρεις γιοι της δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται. Όπως είχε αποκαλύψει ο Μόζες, «απλώς μια μέρα την είδα να φεύγει από το σπίτι και δεν ξαναγύρισε ποτέ». Τόσο γρήγορα, ο ίδιος και τα δύο του αδέρφια έμεναν μόνα τους στη ζωή και έπρεπε να βγάλουν πέρα με κάθε τρόπο χωρίς τη μητέρα τους.

Φυσικά, τα εμπόδια ήταν αμέτρητα και είχαν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα στο σπίτι ώστε να μπορούν να έχουν φαγητό στο τραπέζι. Από την άλλη, δεν είχαν δηλώσει την απώλεια της μητέρας τους στις Αρχές και ζούσαν με τον πόνο και τη φτώχεια για χρόνια. Μέχρι τα 20 τους χρόνια, έβγαζαν μόλις 2 λίρες τη μέρα για το φαγητό τους (!), με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Moses-with-his-mother-Esther.jpg

Ο λάθος… δρόμος του μεγάλου αδερφού και η εκτόξευση στη Λέιτον!

Μπορεί ο Μόζες και ο αδερφός του Τομ να είχαν ακολουθήσει το ποδοσφαιρικό τους όνειρο, όμως το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, Ιντρίς, πήρε εν τέλει τον δρόμο του εγκλήματος. Με την κατάσταση της οικογένειας σε τραγικό βαθμό, ο Ιντρίς αποφάσισε να προβεί σε κάποιες ληστείες ώστε να φέρει λεφτά στο σπίτι, καθώς είχε πάρει την μορφή του… πατέρα στα δύο αδέρφια του.

«Πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή αλλά δεν σταμάτησε να είναι πρότυπο για εμάς», είχε παραδεχθεί ο Μόζες, ο οποίος προπονήθηκε ακόμα πιο σκληρά, κρατώντας την στενή επαφή που είχε με τα δύο του αδέρφια. Στη Λέιτον Όριεντ, μετά από κάποιους δανεισμούς σε χαμηλές κατηγορίες, ήρθε η στιγμή της εκτόξευσης. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2013/14, ο 21χρονος Μόζες κάνει συνολικά 54 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και προσθέτει στο ενεργητικό του 12 γκολ και 13 ασίστ ως δεξί εξτρέμ (!). Αυτό ήταν και το έναυσμα για την πρώτη του μεταγραφή.

Το όνειρο της Premier League σταμάτησε σε έναν τραυματισμό… καριέρας!

Μέσα σε δύο χρόνια, ο Μόζες έφτασε στο απόλυτο της καριέρας του. Στη Μπρέντφορντ δεν στάθηκε απλώς με τον καλύτερο τρόπο αλλά κέρδισε και τη μεταγραφή στη Χαλ έναντι πέντε εκατ. ευρώ. Έχοντας μετατοπιστεί ως δεξί μπακ, ο νεαρός άσος όργωνε την πλευρά, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στο επιθετικό κομμάτι. Μαζί με τους «τίγρεις» έζησε το όνειρο της ανόδου.

Με 53 συμμετοχές μέσα στη σεζόν και τρεις ασίστ στο ενεργητικό του, ο νεαρός άσος υπέγραψε μαζί με τους συμπαίκτες του την ιστορική στιγμή της Χαλ που επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια. Ωστόσο, η μοίρα του επιφύλασσε και άλλο… χτύπημα. Στην προετοιμασία του καλοκαιριού, ο Μόζες υπέστη έναν βαρύ τραυματισμό που όχι απλώς τον άφησε εκτός δράσης για μεγάλο διάστημα αλλά έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο και την καριέρα του.

Το όνειρο της Premier League σβήστηκε, με τον ίδιο να μην επιστρέφει ποτέ στο επίπεδο που ήταν πριν συμβεί. Για δύο χρόνια, παρότι επέστρεψε στη δράση, δεν ξαναφόρεσε τα χρώματα του αγγλικού συλλόγου και επέστρεψε στη Μπρέντφορντ για να βρει τον χαμένο του εαυτό. Με την ποιότητά του να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δεν έδειξε ξανά τον Οντουμπάγιο που θυμόντουσαν όλοι στο «Νησί».

32713250JPG.jpg

Ο Άρης ψάχνει δεξί μπακ και εκείνος την αναγέννηση με το μοναδικό... αριστερό του!

Ο «γάμος» με τον Άρη είναι μία περίπτωση win-win και για τους δύο. Ο ελληνικός σύλλογος καλύπτει το δεξί άκρο της άμυνας με έναν ποδοσφαιριστή που ξέρει καλά από… επίθεση αλλά έχει και γεμάτες σεζόν στη Championship (στη Χαλ μοιράζονταν τα άκρα με τον Ρόμπερτσον). Από την άλλη, ο 28χρονος άσος έρχεται στην Ελλάδα με έναν στόχο.

Να βρει τον Μόζες που θαύμασαν όλοι σε Μπρέντφορντ και Χαλ πριν τον τραυματισμό του. Είναι μία νέα αρχή, καθώς ο έμπειρος μπακ θα αγωνιστεί για πρώτη φορά μακριά από την Αγγλία και θέλει να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Οι ιστορίες του δείχνουν πως δεν λυγίζει εύκολα αλλά και πως είναι έτοιμος για τη νέα πρόκληση της ζωής του.

Βέβαια, για να γίνει αυτό, πρέπει να μη σταματήσει να κάνει την κίνηση που ξέρει καλύτερα από όλους. Κλείνει προς τα μέσα από τα δεξιά και εκτελεί τρομερά με το αριστερό. Μπορεί να είναι δεξί μπακ, όμως κάθε τέρμα σπάνιας ομορφιάς, το έχει πετύχει με τον παραπάνω τρόπο. Αυτό είναι το «μυστικό» του για να απογειώσει και τον Άρη.

Οι βαλίτσες του είναι γεμάτες. Και με συμμετοχές και με… συναισθήματα. Ο Μόζες Οντουμπάγιο επιβίωσε στις πιο δύσκολες συνθήκες, με την αγάπη των δύο αδερφών του, και συνεχίζει να τονίζει πως η απώλεια της μητέρας του τον κάνει να λυγίζει αλλά και να είναι δυνατός ταυτόχρονα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0