Πρόσωπα

Ραφαέλ Καμάτσο: Από τις ακαδημίες της Λίβερπουλ και τον θαυμασμό του Γιούργκεν Κλοπ στην ευκαιρία με τον Άρη (video)

Ραφαέλ Καμάτσο: Από τις ακαδημίες της Λίβερπουλ και τον θαυμασμό του Γιούργκεν Κλοπ στην ευκαιρία με τον Άρη (video)

Ποδοσφαιριστής του Άρη είναι ο Ραφαέλ Καμάτσο, ο 22χρονος εξτρέμ που έχει περάσει από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ, έχει εντυπωσιάσει τον Γιούργκεν Κλοπ και θέλει να ξεδιπλώσει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του στην Ελλάδα.

Από τον Αντρέ Γκρέι μέχρι τον Παπέ Σεΐχ Ντιόπ και τον Μάρβιν Πίρσμαν, ο Άρης έχει μπει για τα καλά στον μεταγραφικό «πυρετό» του καλοκαιριού. Ανάμεσα στα «δυνατά» ονόματα, όμως, υπάρχει κι αυτό του Ραφαέλ Καμάτσο, του 22χρονου Πορτογάλου εξτρέμ που έρχεται ως δανεικός από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη ένα πλούσιο βιογραφικό να επιδείξει. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ εντυπωσιάστηκαν από το ταλέντο του, παρέχοντάς του μια θέση στις ακαδημίες τους, με την δεύτερη μάλιστα να του δίνει και ευκαιρίες με την πρώτη ομάδα. Η Σπόρτινγκ πλήρωσε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, με τον Καμάτσο όμως να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, κάτι που ελπίζει να κάνει με τον Άρη.
imagen-de-rafael-camacho-durante-un-partido-en-las-categorias-inferiores-del-liverpool--liverpoolfc.jpeg

Η «λάμψη» με την Σπόρτινγκ και η ευκαιρία στην Αγγλία

Γεννημένος στην Λισαβόνα και με καταγωγή από την Αγκόλα, ο Ραφαέλ Καμάτσο έδειξε από νωρίς το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. «Απόφοιτος» των ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, μιας ομάδας γνωστής για την ικανότητά της να παράγει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, μπήκε από νωρίς στα… μπλοκάκια των σκάουτερ του εξωτερικού.

Μόλις στα 13 του θα μετακόμιζε στην Αγγλία για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία είχε εντυπωσιαστεί από το ταλέντο του. Όπως ήταν φυσικό, η μεταγραφή αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη, με τις μικρές εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας να του «χτυπάνε την πόρτα».


Με τους «πολίτες» αγωνίστηκε για δύο χρόνια, πριν τον… κλέψει η Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2016. Η ταχύτητα του, η εξαιρετική του ντρίμπλα και η τεχνική του κατάρτιση τον έκαναν αμέσως να ξεχωρίσει και να τραβήξει γρήγορα την προσοχή του Γιούργκεν Κλοπ.

Οι πρώτες ευκαιρίες, η… αλλαγή θέσης και η σύγκριση με τον Ρόμπερτσον

Την σεζόν 2018-19 ο Γερμανός τεχνικός θα δώσει στον Καμάτσο την ευκαιρία να δοκιμαστεί με την πρώτη ομάδα και ο ίδιος θα ξεχωρίσει, για έναν… απρόσμενο λόγο. Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πορτογάλος πέρασε στον αγωνιστικό χώρο του αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας στα τελευταία λεπτά, με την Λίβερπουλ να κερδίζει με 4-3, στην θέση του… δεξιού μπακ. Ένα εξαιρετικό τάκλιν στον Ζαχά, με το οποίο θα σώσει την ομάδα του από μια πιθανή απειλή, ανάγκασε τον Κλοπ να του δώσει συγχαρητήρια μετά τον αγώνα. «Του είπα μετά το παιχνίδι πως είχε ήδη κάνει την πιο σημαντική ενέργεια της ζωής του», ήταν τα λόγια του Γερμανού.

Παρά τις επιθετικές αρετές του Καμάτσο, αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά του, ο Κλοπ επέμενε πως μπορεί να αξιοποιηθεί ως πλάγιο μπακ, συγκρίνοντας τον και με τον Άντριου Ρόμπερτσον: «Χρειάζεσαι επιθετικές ικανότητες ως πλάγιο μπακ. Είναι η διαδικασία την οποία πέρασε και ο Ρόμπερτσον. Ήταν ένας φανταστικός αριστερός εξτρέμ αλλά έπαιξε ως πλάγιο μπακ και πλέον είναι πλάγιο μπακ».

Αναφέρεται, πάντως, πως οι δυο τους διατηρούν στενές επαφές, παρά την αποχώρηση του Καμάτσο. Μάλιστα, ο Κλοπ τον είχε πάρει τηλέφωνο για τον συγχαρεί για το πρώτο του γκολ με την Σπόρτινγκ.

Λίγο η χρησιμοποίησή του στην άμυνα, λίγο η απροθυμία της Λίβερπουλ να τον στείλει δανεικό, η συνεργασία των δύο πλευρών θα έφτανε στο τέλος της το 2019. Γουλβς, Μίλαν και Σάλκε ήταν μεταξύ των ομάδων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τον Πορτογάλο όμως να επιστρέφει στην Σπόρτινγκ, με στόχο αυξημένο αγωνιστικό χρόνο.

Η δύσκολη επιστροφή στην Πορτογαλία

Τα «λιοντάρια» ξόδεψαν πέντε εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από τους «κόκκινους», συνειδητοποιώντας προφανώς πως έκαναν λάθος που τον άφησαν να φύγει έξι χρόνια νωρίτερα. Η επιστροφή στην αγαπημένη του θέση αλλά και η αυξημένη συμμετοχή του πέρασαν ανεκμετάλλευτες, μιας και ο Καμάτσο δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει την ομάδα στην πρώτη του σεζόν (ένα γκολ και μία ασίστ). Ακολούθησαν δύο δανεισμοί σε Ρίο Άβε και Μπελενένσες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Σειρά πλέον έχει ο Άρης. Η καριέρα του Ραφαέλ Καμάτσο δεν έχει πάρει τον δρόμο που είχε «διαγράψει» το ταλέντο του, με τον ίδιο να δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις προσδοκίες. Είναι όμως ακόμα 22 ετών και έχει όλον τον χρόνο μπροστά του να αποδείξει πως Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ δεν είχαν άδικο που τον εμπιστεύτηκαν, με τον Άρη να του δίνει μια «χρυσή» ευκαιρία.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0