Πρόσωπα

Ένας Ζινεντίν (Μασάς) για τον Ιωνικό: Οι λάθος επιλογές, ο Ολυμπιακός και η «νέα αρχή» μέσω… Νίκαιας! (video)

Ένας Ζινεντίν (Μασάς) για τον Ιωνικό: Οι λάθος επιλογές, ο Ολυμπιακός και η «νέα αρχή» μέσω… Νίκαιας! (video)

Από ατόφιο wonderkid στην αναζήτηση της ποδοσφαιρικής πηγής που θα τον μεταμορφώσει στον πρίγκιπα του παραμυθιού. Ο Ζινεντίν Μασάς άφησε την σχέση του με τον Ζιντάν απλώς στην συνωνυμία και ο Ιωνικός είναι η κατάλληλη ομάδα για να τον «πλάσει» από την αρχή.

«Αν σε πετύχω στον δρόμο, θα σε σκοτώσω». Μοιάζει βγαλμένο από επεισόδιο των Peaky Blinders, που οι διαφορές συνήθως λυνόντουσαν με ακραίο τρόπο. Και όμως, αυτή η φράση βγήκε από έναν ποδοσφαιριστή προς έναν άλλον, παρότι (είναι αυτονόητο) ότι δεν ίσχυε στην πραγματικότητα. Πίσω από τα λόγια, με αποδέχτη τον Ντέβιν Ρενσχ του Άγιαξ, βρίσκεται ο Ζινεντίν Μασάς.

Ο άνθρωπος που λίγα χρόνια πριν το συμβάν, άπαντες μιλούσαν ως το επόμενο μεγάλο αστέρι της Γαλλίας αλλά εν τέλει, κατέληξαν να μείνουν με την παραπάνω φράση στο μυαλό τους. Στα 26 του χρόνια, ο νεαρός άσος ψάχνει την ποδοσφαιρική του αναγέννηση και η μεταγραφή στον Ιωνικό, μοιάζει ως η αφετηρία για αυτή. Το BN Sports σας ξεδιπλώνει το κουβάρι της ιστορίας του.

Wonderkid της Μαρσέιγ και το πρώτο «μπαμ» με Τουλούζ!

Ο Μασάς γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας στις 5 Ιανουαρίου του 1996 με γονείς από το Μαρόκο. Η καταγωγή του δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο είτε για την κοινωνική του ζωή, είτε για την σχολική, ωστόσο αρχικά ήταν κάπως… ιδιαίτερη για την ποδοσφαιρική. Δύσκολα οι ομάδες έκαναν αποδεκτό έναν ποδοσφαιριστή που έκανε τα πρώτα του βήματα και δεν ήταν Γάλλος. Τελικά, σε ηλικία έντεκα ετών, ο Μασάς κατάφερε και βρήκε διέξοδο στην Air Bel.

Μία ακαδημία που δεχόταν παιδιά που είχαν γεννηθεί εκτός Γαλλίας ή είχαν καταγωγή από άλλη χώρα. Έμεινε εκεί για τρία χρόνια πριν μετακομίσει στις Κάνες με τους γονείς του και επιστρέψει στη Μασσαλία το 2012. Ουσιαστικά, ο λόγος της επιστροφής στην πόλη που μεγάλωσε δεν ήταν οι δικοί του αλλά η Μαρσέιγ, η οποία είχε μείνει έκπληκτη από το ταλέντο του 16χρονου, τότε, χαφ.

Η εξέλιξή του ήταν τόσο ραγδαία, που μέσα σε μία διετία, βρέθηκε στην Κ19, έχοντας μάλιστα βασικό ρόλο. Ωστόσο, η προοπτική της Τουλούζ του έκανε ακόμα μεγαλύτερο «κλικ» και έτσι το καλοκαίρι του 2014 ενσωματώθηκε στην δεύτερη ομάδα με προοπτική να παίξει σύντομα στην πρώτη. Τη σεζόν 2015/16 έκανε τις πρώτες του επαγγελματικές συμμετοχές, λίγο πριν κλείσει τα 20 του χρόνια, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ξανά στη Μαρσέιγ ως δανεικός ωστόσο.

Οι 12 συμμετοχές και το ένα γκολ δεν έπεισαν τον γαλλικό σύλλογο να τον κρατήσει αλλά όταν επέστρεψε στην Τουλούζ, συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2017/18.

Μία ανάσα από τον… Ολυμπιακό και το όνειρο της Νάπολι!

Με συνολικά 26 συμμετοχές και απολογισμός δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ, ο Μασάς επιλέγει να μην ανανεώσει με την γαλλική ομάδα και να ψάξει το επόμενο βήμα μακριά από τη χώρα. Τότε, ήταν που το ελληνικό ποδόσφαιρο εμφανίστηκε ξανά στον δρόμο του. Ο Ολυμπιακός μπαίνει δυναμικά στην διεκδίκησή του, έχοντας τις εξαιρετικές επαφές με τον ατζέντη του, Πιερ Ισά.

Το ότι ήταν ελεύθερος σε συνδυασμό με την μέτρια σεζόν του Ολυμπιακού, έκανε την περίπτωσή του άκρως ελκυστική. Μέχρι, που μπήκε στη μέσα η Νάπολι. Ο ιταλικός σύλλογος έδειξε αποφασισμένος να κάνει δικό τον 22χρονο μέσο και εν τέλει, την ύστατη στιγμή τον έπεισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιταλία, παίρνοντάς τον ως ελεύθερο. Ένα όνειρο που δεν θα κρατούσε για πολύ.

Ο εφιάλτης των δανεισμών…

Μπορεί άπαντες να περίμεναν την εκτόξευση του νεαρού άσου αλλά η αλήθεια, τελικά, ήταν πολύ διαφορετική. Από το καλοκαίρι του 2018 (δηλαδή έξι μήνες μετά τη μεταγραφή του στη Νάπολι), ξεκίνησε ένας συνωστισμός δανεισμών για τον 23χρονο άσο. Η Καρπί έγινε η πρώτη του ποδοσφαιρική στέγη αλλά για μόλις έξι μήνες, πριν καταλήξει στην Κροτόνε.

Και στις δύο έπαιξε σε 26 ματς χωρίς να αφήσει ιδιαίτερες εντυπώσεις, με αποτέλεσμα να πάει δανεικός για ένα χρόνο στην Κοσέντζα. Άλλες 18 συμμετοχές εκεί με ένα γκολ και μία ασίστ, που απλώς του έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του μακριά από την Ιταλία, καθώς η Νάπολι ούτε να το… συζητάει δεν ήθελε για παραμονή.

Έτσι, κατέληξε στην ολλανδική Φένλο, όπου συνάντησε και τον Γιώργο Γιακουμάκη. Εκεί πραγματοποίησε και τις περισσότερες συμμετοχές στην καριέρα του, καθώς αγωνίστηκε σε 29 ματς με έξι ασίστ απολογισμό αλλά ο υποβιβασμός του συλλόγου, δεν τον διατήρησε στο ρόστερ. Τελευταίος προορισμός, ήταν η Χόνβεντ της Ουγγαρίας, όπου είχε ακόμα μία γεμάτη σεζόν με 24 αγώνες και τρία γκολ στο παλμάρε του.

Η ώρα για μία νέα αρχή μέσω… Νίκαιας!

Με το συμβόλαιό του να εκπνέει το 2023, η Νάπολι δεν ήθελε να τον παραχωρήσει εκ νέου δανεικό αλλά να τον αφήσει ελεύθερο να συνεχίσει την καριέρα του. Όπως σας αποκάλυψε το BN Sports, μόλις αυτό συνέβη, ο Ιωνικός του πρόσφερε την ευκαιρία για μία νέα αρχή με το νέο διετές συμβόλαιο που του πρόσφερε. Με την υπογραφή του, ο Ζινεντίν Μασάς δεν αντικαθιστά απλώς το κενό του Ντάλσιο αλλά έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί. Όπως έκανε ο προκάτοχός του στη Νίκαια.

Η ποιότητα και το ταλέντο του είναι γνωστά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά ο Γαλλομαροκινός άσος, είτε με τις επιλογές, είτε με την συμπεριφορά του, δεν τα αξιοποίησε ποτέ. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, που μπορεί να το κάνει στον Ιωνικό.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0