Πρόσωπα

Το 14χρονο wonder boy από την Ελλάδα που «θάμπωσε» τους Πορτογάλους

Το 14χρονο wonder boy από την Ελλάδα που «θάμπωσε» τους Πορτογάλους

Ο Παναγιώτης Παπασωτηρίου, αφήνει την Ελλάδα για την Πορτογαλία και την Εστορίλ. Το BN Sports, επικοινώνησε με τον προπονητή του και παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Σταμάτη Συρίγο, αλλά και με τον άνθρωπο που ανακάλυψε το ταλέντο του, Φρανσίσκο Ζουέλα και σας παρουσιάζει το next big thing, που επιβεβαιώνει πως η δουλειά είναι το παν.

Ρεπορτάζ του Γιώργου Ζαχαρίου

Πολλά είναι τα νεαρά παιδιά που δοκιμάζουν να εξελίξουν τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής κάποιου συλλόγου. Παιδιά που ονειρεύονται να αγγίξουν την κορυφή και να παραμείνουν σε αυτή.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο 14αχρονος Παναγιώτης Παπασωτηρίου μαθητής της δευτέρας Γυμνασίου, στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής του Πειραιά, ο οποίος σε ένα χρόνο από τώρα, θα ζήσει το δικό του όνειρο, στην Πορτογαλία, καθώς δοκιμάστηκε και πέτυχε στην Εστορίλ. Από το Ρέντη και τον Ολυμπιακό στο Αιγάλεω και από εκεί στην Ιβηρική χώρα, ο Παναγιώτης, εντυπωσίασε με την ομάδα των δυτικών προαστίων, χάρη στην επιμονή και το ταλέντο του, που είχαν ως σύμμαχο τα εξαιρετικά, σωματικά του χαρακτηριστικά. Άλλωστε, με 26 γκολ και 4 ασίστ σε 29 συμμετοχές, στο πρωτάθλημα της, ΆΤΤΙΚΑ Κ14, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος.

290595697_5195091197234724_6625224944772694118_n.jpg

Τα σημαντικότερα πρόσωπα, σε αυτό το «άλμα» του Παναγιώτη Παπασωτηρίου, ήταν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Φρανσίσκο Ζουέλα, που τα τελευταία χρόνια εκτελεί χρέη μάνατζερ, αλλά και ο άνθρωπος ο οποίος, ανέλαβε το έργο της προπόνησης του στο Αιγάλεω, Σταμάτης Συρίγος.
Φυσικά, αρωγός σε αυτό το ταξίδι, του Παναγιώτη, ήταν και είναι ο πατέρας του, Γιάννης Παπασωτηρίου που ευχαρίστησε τους προπονητές και τον «Ζου», για την αφοσίωση που επέδειξαν, ώστε ο 14αχρονος ποδοσφαιριστής να κάνει το μεγάλο «άλμα», στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

290384576_386645353331604_3278085103405315819_n.jpg

Και οι τρείς μίλησαν στο BN Sports, αναφορικά με το επόμενο βήμα «ζωής» του Παναγιώτη Παπασωτηρίου, τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε και έκλεισαν με μια ευχή :

« Να είναι γερός, υγιής και να εξελίσσεται συνεχώς»

 

Σταμάτης Συρίγος
sirigos.jpg


«Τρομερά φυσικά χαρακτηριστικά»

Στη δουλειά και στην αφοσίωση του Παναγιώτη, στάθηκε ο προπονητής του στο Αιγάλεω, Σταμάτης Συρίγος που μεταξύ άλλων τόνισε ότι « Έχει εξαιρετικά φυσικά προσόντα που βοηθούν αρκετά το ταλέντο του», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρώτες ημέρες που: «Υπήρχαν ορισμένα προβλήματα aναφορικά με τη συγκέντρωση, ωστόσο έδειξε πόσο πολύ αγαπάει το ποδόσφαιρο»

 

«Χάρηκα σαν να ήταν δικό μου παιδί»

Και όπως κάθε προπονητής, απολαμβάνει να βλέπει τους ποδοσφαιριστές του να αποδίδουν, έτσι και ο Σταμάτης Συρίγος, «ξεδίπλωσε» τα συναισθήματα του, για τον Παναγιώτη και το επικείμενο ταξίδι του στην Πορτογαλία: « Χάρηκα τόσο πολύ για αυτό που κατάφερε ο Παναγιώτης, λες και ήταν δικό μου παιδί»

 

«Να μην αλλάξει τίποτα»

Για το τι συμβουλές θα έδινε στον Παναγιώτη και για το τι θα έπρεπε να αλλάξει ώστε να φτάσει ψηλά, ο κύριος Συρίγος ήταν… αφοπλιστικός: « Nα συνεχίσει να δουλεύει και να μην αλλάξει απολύτως τίποτα»


Φρανσίσκο Ζουέλα

290379254_3294380440797418_8704467909668206332_n.jpg

«Ο Παναγιώτης πίστεψε στον εαυτό του»

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που έκαναν τον Παναγιώτη Παπασωτηρίου να ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον άνθρωπο που τον «σύστησε» στην Εστορίλ, Φρανσίσκο Ζουέλα ήταν ότι: «Πίστεψε στον εαυτό του. Τον ρώτησα αν φοβάται και αν πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει και μου απάντησε πολύ πειστικά ότι μπορεί»

Επιπλέον, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στη χώρα μας με μεγάλη επιτυχία, είπε πως:

« Η θέση που αγωνίζεται τώρα ο Παναγιώτης, δεν έχει καμία σημασία. Κι εγώ ξεκίνησα από επιθετικός και τελικά καθιερώθηκα ως στόπερ. Σημασία, έχει το πόσο θα δουλέψει και πόση υπομονή έχει ώστε να ανταπεξέλθει»


289465810_599290281731446_1030632958831961738_n.jpg

«Το σημαντικότερο και δυσκολότερο κομμάτι ήταν να προσεγγίσω τους γονείς του»

Ως ποδοσφαιριστής, με μια μακροχρόνια καριέρα, ο Φρανσίσκο Ζουέλα, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον Παναγιώτη Παπασωτηρίου αλλά και για τον χρόνο που χρειάστηκε για να «πειστεί» για το ταλέντο του:

« Όλο αυτό το δημιούργημα, είναι αποτέλεσμα δουλειάς έξι μηνών. Έπρεπε σε συνεργασία με τον Σταμάτη (σ.σ. Συρίγο), να δούμε πως ζει το παιδί και σε τι οικογένεια μεγαλώνει. Είναι πολύ σημαντικό που προσεγγίσαμε με σωστό τρόπο τους γονείς του Παναγιώτη, γιατί ειδικά στην Ελλάδα, οι γονείς έχουν άλλη φιλοσοφία»

 

«Θα είναι πολύ ξεχωριστή η εμπειρία στην Πορτογαλία»

Μεταξύ άλλων, ο Φρανσίσκο Ζουέλα, τόνισε ότι η Πορτογαλία: «Είναι μια αμιγώς ποδοσφαιρική χώρα, με τρομερή φιλοσοφία γύρω από το άθλημα. Θα είναι πολλά και σημαντικά τα μαθήματα που θα πάρει ο Παναγιώτης στην Εστορίλ και τα οποία θα του ανεβάσουν το επίπεδο»

 

«Δεν το πίστευε όταν του είπα για την Εστορίλ και την Πορτογαλία»

Ως σκάουτερ πλέον, ο βετεράνος κεντρικός αμυντικός από την Ανγκόλα, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο, ο Παναγιώτης, κατέληξε στην Εστορίλ, αλλά και στην αντίδραση που είχε όταν έμαθε πως θα… πετάξει για την Πορτογαλία: «Το γραφείο, συνεργάζεται με όλες τις Πορτογαλικές ομάδες, όμως η προοπτική της Εστορίλ, τη δεδομένη στιγμή ήταν η καλύτερη για την εξέλιξη του Παναγιώτη. Το βασικότερο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι η δουλειά και η εξέλιξη. Αν δεν έρθεις στην Ελλάδα δεν μπορείς να μάθεις ελληνικά. Κάπως έτσι είναι και το ποδόσφαιρο»

Όσο για την αντίδραση του 14αχρονου επιθετικού;
«Δεν το πίστευε. Πέταξε από την χαρά του, αλλά ήταν παράλληλα ταπεινός και συγκρατημένος»

 

Γιάννης Παπασωτηρίου (πατέρας Παναγιώτη)
290522693_1347106632465017_2487852273871403547_n.jpg


«Ο Παναγιώτης αποφασίζει – Είναι το αφεντικό»

Ο μπαμπάς του Παναγιώτη, Γιάννης Παπασωτηρίου, που γνωρίζει από το χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς κι εκείνος, κατά το παρελθόν, ασχολούνταν ως παίκτης με το άθλημα, δεν έκρυψε την χαρά του για τον γιό του, αναφέροντας ότι: «Αυτό που έπρεπε να κάνω, ήταν να διαλέξω το σωστό μέρος ώστε να ξεκινήσει η καριέρα του Παναγιώτη. Και είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινάς από έναν μεγάλο σύλλογο»

Όμως, ο περήφανος μπαμπάς, τόνισε ότι για το μέλλον του Παναγιώτη ένας παίρνει τις αποφάσεις:

«Ο Παναγιώτης είναι το αφεντικό. Αυτός αποφασίζει. Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την όποια του επιθυμία. Παρόλα αυτά, και μόνο το γεγονός ότι κατάφερε να ανταπεξέλθει στις διπλές προπονήσεις σε δέκα μέρες, δείχνει πόσο πολύ το θέλει αυτό που κάνει»


290520001_559521635891676_4538431860453706787_n.jpg


« Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» »

Ο κύριος Γιάννης Παπασωτηρίου, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη, σε όλους όσους έβαλαν ένα «λιθαράκι», ώστε ο Παναγιώτης, να καταφέρει, αυτό που πολλά νεαρά παιδιά, ονειρεύονται:

«Θα ήθελα, να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους όσους βοήθησαν, ώστε ο Παναγιώτης, να φτάσει μέχρι την Εστορίλ και να πετύχει. Τους προπονητές του στον Ολυμπιακό (κύριο Σολομό, κύριο Καρατασάκη, κύριο Ρόγκα και κύριο Ρουμάτζα). Επιπλέον, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμον, στον προπονητή του στην Κ14 του Αιγάλεω, Σταμάτη Συρίγο, ο οποίος είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος, για να «πλάσει» ένα ταλέντο. Και φυσικά τον «Ζου» (σ.σ. Φρανσίσκο Ζουέλα), ο οποίος βλέπει πολύ διαφορετικά το ποδόσφαιρο, μιας και ανήκει σε μια ιδιαίτερα σημαντική «σχολή» όπως είναι αυτή της Πορτογαλίας. Είναι πολύ σημαντικό για το άθλημα να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι όπως ο Φραν»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0