Πρόσωπα

Αντρέ Γκρέι: Η ουλή που του άλλαξε τη ζωή, το έργο τέχνης στην πλάτη του και μία πηγή έμπνευσης για τον Άρη (video)

Αντρέ Γκρέι: Η ουλή που του άλλαξε τη ζωή, το έργο τέχνης στην πλάτη του και μία πηγή έμπνευσης για τον Άρη (video)

Συμμορίες, ρατσισμός, εκατομμύρια και ένα έργο τέχνης που κοσμεί την πλάτη του. Ο Αντρέ Γκρέι είναι η μεγάλη «βόμβα» του Άρη και το BN Sports ξεδιπλώνει την ιστορία του.

«Δεν μπορώ καν να μετρήσω πόσες φορές με έχουν σπρώξει. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχω πάει σε ένα κλαμπ και δεν μπήκα μέσα, πόσες φορές με έχει ακολουθήσει ένας φύλακας σε ένα κατάστημα. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές κάποιος με ρώτησε αν είμαι ποδοσφαιριστής επειδή έχω βγει από ένα ωραίο αυτοκίνητο. Και αυτό γιατί είμαι… μαύρος». Γεμάτος ειλικρίνεια και δίχως να κρυφτεί.

Ενώ όλοι κοιτούσαν συγκλονισμένοι τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, ο Αντρέ Γκρέι εκμυστηρεύτηκε το δικό του δράμα στην Αγγλία. Ο Άρης ετοιμάζεται, όχι απλώς να ταράξει τα μεταγραφικά νερά με την απόκτησή του, αλλά και να προσθέσει στο ρόστερ έναν άνθρωπο που έχει συλλέξει πολλές και σημαντικές ιστορίες στη ζωή του. Η ουλή στο μάγουλο, τα αμέτρητα τατουάζ στην πλάτη του, ο ρατσισμός και η σωτηρία του ποδοσφαίρου.

Ο… χαβαλές στις ποδοσφαιρικές ομάδες και το μαχαίρι που τον «σοβάρεψε»!

Αν και ο Αντρέ Γκρέι γεννήθηκε στην Αγγλία, η καταγωγή των γονιών του (Τζαμάικα) ήταν πάντα ένας λόγος για να νιώσει τον ρατσισμό από νεαρή ηλικία. Το ποδόσφαιρο, από την άλλη, ήταν ένας τέλειος τρόπος για να ξεφύγει.

Η Στριούσμπουρι ήταν η ομάδα που τον υποδέχτηκε και τον συνόδευσε στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Ωστόσο, ο Γκρέι δεν είδε για αρχή το άθλημα με την σοβαρότητα που έπρεπε με αποτέλεσμα οι παρέες του να τον παρασύρουν σε περιστατικά που πλέον δεν θέλει να τα θυμάται.

Το αποκορύφωμα, όμως, ήρθε το 2011. Όταν αποδεσμεύτηκε από τον αγγλικό σύλλογο και είχε ενσωματωθεί στην άσημη Χίνκλεϊ Γιουνάιτεντ, ο Γκρέι βρέθηκε σε ένα κλαμπ, όπου συναντήθηκε με μία αντίπαλη συμμορία. Το κακό δεν άργησε να γίνει και οι δύο παρέες ήρθαν στα χέρια, με τον έναν από εκείνους να βγάζει μαχαίρι και να κόβει τον διεθνή άσο στο αριστερό μάγουλο.

Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τελικά, ο υψηλόσωμος φορ την γλύτωσε, αλλά τα όσα έγιναν, του άλλαξαν για πάντα την ζωή και το ποδόσφαιρο αποτέλεσε την αιτία για να αλλάξει ζωή. «Δεν ξέρω πού θα ήμουν τώρα αν δεν έπαιζα ποδόσφαιρο. Μάλλον κάποια στιγμή θα είχα καταλήξει στη φυλακή»

17845890-0-image-a-5_1567105047856.jpg

Αναγεννήθηκε η Λούτον και η εκτόξευση στη Μπρέντφορντ!

Ένα χρόνο μετά το περιστατικό, ο Γκρέι είχε γίνει άλλος άνθρωπος στη Χίνκλεϊ. Έχοντας εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα, μετακομίζει στην Λούτον όπου τα σπάει. Τα 18 γκολ σε 50 συμμετοχές ήταν αρκετά για να πείσουν τον αγγλικό σύλλογο να πληρώσει 40 χιλιάδες ευρώ (!) και να τον κάνει δικό της με κανονική μεταγραφή.

Μέσα σε μία διετία, έφτασε τα 55 γκολ με την αγγλική ομάδα αναγκάζοντας τις υπόλοιπες ομάδες να στρέψουν το βλέμμα τους πάνω του. Και όχι άδικα, αφού τίναζε τα δίχτυα στις χαμηλές κατηγορίες. Κάπου εκεί, μπαίνει στο προσκήνιο η Μπρέντφορντ, η οποία με 620 χιλιάδες ευρώ τον κάνει δικό της.

33 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια…

Τα 20 γκολ σε 52 παιχνίδια στην πρώτη του κιόλας σεζόν, ανεβάζουν κατακόρυφα την αξία του Τζαμαϊκανού φορ. Ομάδες της Premier League βλέπουν με πολύ θετικό μάτι την περίπτωσή του και η Μπέρνλι αποφασίζει να κάνει τη μεγάλη κίνηση και να δαπανήσει 12,5 εκατ. ευρώ για να τον ντύσει στα χρώματά της, παρότι ήταν στη Championship. Ήταν το πρώτο μεγάλο deal στην καριέρα του Γκρέι

Πλέον, ο Γκρέι είχε αρχίσει να ορίζει αυτός την μοίρα του. Η παραμονή του στο Turf Moore ήταν παραπάνω από εκπληκτική, με τον ίδιο να προσαρμόζεται γρήγορα στα νέα δεδομένα. Αρχικά, βοηθάει στα μέγιστα για την άνοδο της Μπέρνλι στα μεγάλα σαλόνια και στη συνέχεια, δείχνει πως μπορεί να σταθεί κάλλιστα και σε αυτό το επίπεδο, αφού πετυχαίνει εννιά γκολ και τρεις ασίστ σε 32 ματς.

Έτσι, η Γουότφορντ τον θεωρεί εκλεκτό για την γραμμή κρούσης της και δεν διστάζει να δαπανήσει συνολικά 20,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Έτσι και έγινε, με τον διεθνή επιθετικό να βλέπει την καριέρα του να φτάνει στο απόγειο και να έχει ενδιαφέρον ακόμα και από ομάδες του Big-6.

Το έργο τέχνης στην πλάτη του και η «έκρηξη» κατά του ρατσισμού!

Οι αλλαγές προπονητών στη Γουότφορντ δεν τον βοηθάνε και ο ίδιος μετακομίζει στην ΚΠΡ όπου μέτρησε 10 γκολ σε 30 ματς στη Championship. Παρά το γεγονός πως πλέον ήταν ένας καταξιωμένος ποδοσφαιριστής ο ρατσισμός ήταν εκεί. Ο ίδιος, είχε κάνει μία… έκρηξη απέναντι σε όσους τον αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο, λόγω του χρώματός του.

«Είναι η σκληρή πραγματικότητα του τι έπρεπε να αντιμετωπίσουνε οι πρόγονοί μας, οι παππούδες μας, οι γονείς μας και τώρα εμείς. Δεν είναι μόνο τώρα και με απογοητεύει που οι άνθρωποι μιλούν για αυτό τώρα γιατί όλοι γνωρίζουν την ιστορία όλων, όλοι έχουν δει τι συμβαίνει. Δεν είναι κάτι που έγινε τυχαία. Γίνεται εδώ και χρόνια. Και δεν είναι μόνο η βαρβαρότητα απέναντι στους μαύρους ανθρώπους», ήταν μία από τις ατάκες του, όταν είχε γίνει χαμός με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική.

Φυσικά, δέος προκαλεί και τα αμέτρητα τατουάζ που έχει κάνει στην πλάτη του. Ωστόσο, αυτά που απεικονίζουν, αποδεικνύουν πως ο Γκρέι δεν είναι ένας… τυχαίος άνθρωπος. Τα πρόσωπα που απεικονίζονται έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην αφροαμερικανική ιστορία όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μπομπ Μάρλεϊ ή ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Όσον αφορά το κομμάτι του Άρη, ο Αντρέ Γκρέι είναι πέρα από τα όρια που έχουν συνηθίσει οι φίλοι της ομάδας. Μεταγραφή πρώτης γραμμής, από αυτές που λέμε από το πάνω ράφι και η ιστορία που κρύβει, είναι αρκετή για να εμπνεύσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0