Πρόσωπα

Από τον τελικό της Ρώμης μέχρι τα δάκρυα του Κόπα Αμέρικα: Ο μύθος του Λιονέλ Μέσι μέσα από δέκα κλικ!

Από τον τελικό της Ρώμης μέχρι τα δάκρυα του Κόπα Αμέρικα: Ο μύθος του Λιονέλ Μέσι μέσα από δέκα κλικ!
Τρείς δεκαετίες και ακόμη πέντε χρόνια από την γέννηση ενός εκ των κορυφαίων που «χάιδεψαν ποτέ την στρογγυλή θεά». Με αφορμή τα 35α γεννέθλια του Λιονέλ Μέσι το BN Sports παρουσιάζει τα δέκα κορυφαία κλικ μίας καριέρας γεμάτης τίτλους και πανέμορφα γκολ, χαρίζοντας στιγμές που θα μείνουν στην αιωνιότητα.
Γενέθλια σήμερα για τον άνθρωπο με τις επτά χρυσές μπάλες, τον σπουδαιότερο παίκτης που φόρεσε ποτέ την φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλά και τον διάδοχο του Μαραντόνα στην πατρίδα του. Το όνομα του Λιονέλ Μέσι συνοδεύουν 769 τέρματα και 369 ασίστ, έχοντας κατακτήσει 39 ομαδικούς τίτλους μεταξύ των οποίων τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Τα παραπάνω όμως αποτελούν απλώς νούμερα και η υστεροφημία του παίκτη δημιουργήθηκε από στιγμές. Από το πλατύ χαμόγελο στις κλωτσιές των αντιπάλων, τους επινοητικούς πανηγυρισμούς, μέχρι και τα δάκρυα... που αποτελούν την μοναδική απόδειξη ότι ο Μέσι κάποιες φορές είναι θνητός! Και στην τελική αυτό που μένει είναι οι εικόνες, το άλμπουμ που θα δείχνει κάποιος στις επόμενες γενιές...
 
1. Το ταξίδι ξεκινάει
 
Όντας μόλις 17 ετών και 22 ημερών, ο Φρανκ Ράικαρντ αποφάσισε να του δώσει το χρίσμα. Μάιος του 2004, 18 χρόνια πίσω και η Μπαρτσελόνα προηγούνταν απέναντι στην Εσπανιόλ με σκορ 1-0. Σκόρερ ο Ντέκο, ο οποίος μετέπειτα παραχώρησε την θέση του στον «αμούστακο» τότε Μέσι, ώστε να καταγράψει την πρώτη του επίσημη συμμετοχή!
 deco.jpg

2. Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν
 
Απρίλης του 2007 και ο 19χρονος ακόμα Αργεντίνος δίνει μοναδική παράσταση με θήραμα του την Χετάφε. Παίρνει την μπάλα πίσω από το κέντρο και σε ανύποπτο χρόνο προσπερνά όποιον βρίσκει μπροστά του, για να βρεθεί σε κενή εστία και να αναβιώσει το συγκλονιστικό γκολ του Μαραντόνα στο μουντιάλ του Μεξικού.
 getafe1.jpg

3. Αφήνοντας άγαλμα τον Φαν ντερ Σαρ
 
Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ και η Μπαρτσελόνα προηγούταν της Γιουνάιτεντ χάρις σε γκολ του Ετό. Με την αναμέτρηση να φτάνει προς την λήξη ο Μέσι σηκώθηκε στα ουράνια της Ρώμης, υποδεχόμενος σέντρα του Τσάβι και αφήνωντας ακίνητο τον Φαν ντερ Σαρ. Στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του να προλάβει την μπάλα του έφυγε το αριστερό παπούτσι, γεγονός που δημιούργησε έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους πανηγυρισμούς στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
 van_der_saar1_1.jpg

4. Η απάντηση στον Νόιερ
 
«Είναι σημαντικό να του δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό. Έκανα το ίδιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και λειτούργησε αρκετά καλά».
 
Με αυτή την δήλωση θέλησε ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου να πικάρει τον Μέσι πριν πρώτο ημιτελικό του 2015. Τα όσα ακολούθησαν συγκλονιστικά. Ο Αργεντίνος πήρε από το χέρι την Μπάρτσα, μοίρασε ένα και σκόραρε ακόμη δύο γκολ, με το τελευταίο να συνοδεύεται από μία υποτιμητική τρίπλα στον Μπόατενγκ για να ακολουθήσει λόμπα πάνω από το κεφάλι του Νόιερ.
 neuer_3.jpg
5. Όταν οι Βάσκοι προσκύνησαν
 
Την ίδια σεζόν και στον τελικό του Copa Del Rey σημείωσε ίσως το κορυφαίο γκολ της καριέρας του. Θύμα αυτή την φορά η άμυνα της Μπιλμπάο, η οποία είδε τον Μέσι να προσπερνά τρεις παίκτες πάνω στην γραμμή του πλαγίου, ώστε να πατήσει περιοχή και να σκοράρει στην κλειστή γωνία του Ιάγκο Ερερίν. Ακολούθησε αποθέωση από τους φίλους και των δύο φιναλίστ...
 bilbao1_1.jpg

6. Θεός της Καταλονίας
 
Είναι πράγματι αντιφατικό το γεγονός ότι μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του, προήλθε από γκολ στο οποίο δεν είχε συμμετοχή. Έπειτα από την ενέργεια του Σέρτζι Ρομπέρτο που ολοκλήρωσε την μυθική ανατροπή της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Παρί (σ.σ. 6-1), ο Μέσι έπεσε... θύμα απόλυτης αποθέωσης. Σκαρφάλωσε στα διαφημιστικά του γηπέδου και απόλαυσε τις ιαχές ενός κοινού εκστασιασμένου από τα όσα είχαν προέλθει.
 psg.jpg

7. Τα 500 γκολ και η σιωπή του Μπερναμπέου
 
Πρωταγωνιστής σε ένα από τα κορυφαία «El Clasico» των τελευταίων ετών, με τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να είναι ισόπαλες και την αναμέτρηση να βρίσκεται στις καθυστερήσεις. Ως από μηχανής θεός εμφανίσθηκε ο Μέσι για να πλασάρει από το ύψος της μεγάλης περιοχής και να κάνει 81.000 φίλους της «βασίλισσας» να σωπάσουν. Πρόκειται για το 500ο του τέρμα με την φανέλα των «μπλαουγκράνα», το οποίο πανηγύρισε δείχνοντας στην Μαδρίτη το πίσω μέρος το... όνομα στην φανέλα!
 berabeu1.jpg

8. Για τον Ντιέγκο
 
Από το γκολ απέναντι στην Χετάφε, το νούμερο στην φανέλα, το ανάστημα, την καταγωγή αλλά και τις ομάδες στις οποίες έχουν αγωνιστεί, υπάρχουν πολλά γεγονότα που συνδέουν τους δύο μύθους του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο του Μαραντόνα ο Μέσι σκόραρε απέναντι στην Οσασούνα, με τρόπο που θύμισε τον σπουδαίο Ντιέγκο, ώστε να πανηγυρίσει αποδίδωντας του φόρο τιμής. Την φανέλα της Μπαρτσελόνα αντικατέστησε αυτή της Νιούελς Ολντ Μπόις, ομάδα στην οποία αγωνίστηκαν αμφότεροι. 
 newels.jpg

9. Ήρωας της Αργεντινής
 
Τέσσερα γκολ  (τα δύο από απευθείας εκτελέσεις φάουλ), πέντε ασίστ και ένα βραβείο MVP, τον έκαναν δικαιωματικά ήρωα της Αργεντινής στην πολυπόθητη επιστροφή στους τίτλους. Οι «αλμπισελέστε» στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής απέναντι στην Βραζιλία και ένας Μέσι ανακουφισμένος για τους κόπους μιας καριέρας να κλαίει στο χορτάρι του Ρίο Ντε Τζανέιρο.  
 america12.jpg

10. Μένοντας στην αιωνιότητα
 
Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα ακολούθησε και η έβδομη χρυσή μπάλα. Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την συλλογή του και έκανε τον θεσμό του κορυφαίου παίκτη παιχνίδι δίχως ανταγωνισμό. Πως μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την βράβευση του στην σεζόν που κατάκτησε το πρώτο του τρόπαιο με την Αργεντινή όντας ο πρώτος σκόρερ, αλλά και ο πρώτος σε ασίστ στην διοργάνωση; 
messiiii.jpg
Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0