Πρόσωπα

Τιάγκο Ντάντας: Το «διαμάντι» της Λισσαβόνας, που... ερωτεύτηκαν Γκουαρντιόλα και Φλικ, απογειώνει τον ΠΑΟΚ (video)

Τιάγκο Ντάντας: Το «διαμάντι» της Λισσαβόνας, που... ερωτεύτηκαν Γκουαρντιόλα και Φλικ, απογειώνει τον ΠΑΟΚ (video)

Από τα κορυφαία διαμάντια της Μπενφίκα μέχρι το απόγειο της Μπάγερν Μονάχου και από εκεί, στην επιβεβαίωση στη Τοντέλα. Ο Τιάγκο Ντάντας ανεβάζει το επίπεδο του ΠΑΟΚ σε παρόν και… μέλλον και το BN Sports σας τον δίνει στο… πιάτο!

Ανήμερα Χριστουγέννων του 1524. Στο Κόχι της Ινδίας αφήνει την τελευταία του πνοή ο Βάσκο ντα Γκάμα, αφήνοντας πίσω τη σύνδεση Ευρώπης και Ινδίας μέσω… θαλάσσης. Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος ήταν ο πρώτος που ταξίδεψε μέχρι εκεί και η ημερομηνία του θανάτου του, έμελλε να είναι η γέννηση για ένα άλλο αστέρι της Πορτογαλίας.

476 χρόνια αργότερα, η χώρα βλέπει ένα από τα κορυφαία ταλέντα της χώρας να έρχεται στη ζωή. Ο Τιάγκο Ντάντας μπορεί να μην… πέτυχε στη Μπάγερν Μονάχου αλλά αυτό δεν αναιρεί το έργο που έχτισε με τη Μπενφίκα αλλά και το εξαιρετικό ταλέντο που τον έκανε… χρυσό μπροστά σε Γκουρντιόλα και Φλικ. Πλέον, η Τούμπα είναι η νέα του στέγη για να συνεχίσει να αποδεικνύει την αξία του, με τη σφραγίδα του Ζοσέ Μπότο.

Συνδέθηκε με τη φιλοσοφία της Μπενφίκα!

Γεννημένος στη Λισσαβόνα, ο Τιάγκο Ντάντας από πολύ νεαρή ηλικία έγινε θερμός υποστηρικτής της Μπενφίκα παρότι στο σχολείο του, η πλειοψηφία υποστήριζαν την Πόρτο που είχε φτάσει μέχρι και τον τελικό του Champions League. Ο ίδιος, ήταν σταθερά φαν των «αετών» και το πηγαίο ταλέντο του, τον έφερε στην ομάδα από την ηλικία των επτά ετών.

Η τρελή πορεία του είχε μόλις ξεκινήσει και ο νεαρός έμελλε να περάσει όλη την παιδική ζωή του στις ακαδημίες της Μπενφίκα. Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία, ειδικά μεταξύ της ηλικίας των 14 με 17 ετών. Σε αυτά τα τρία χρόνια έγραψε ιστορία στα μικρά κλιμάκια και έκανε αρκετούς συλλόγους να τον «τσεκάρουν» με έντονο τρόπο.

Η φιλοσοφία των «αετών» συμβάδιζε με το πλούσιο ταλέντο του και εκείνος, το απέδωσε στους αγωνιστικούς χώρους. «Κεντούσε» με την δεύτερη ομάδα αλλά και την Κ19 στο UEFA Youth League, πραγματοποιώντας γεμάτες εμφανίσεις και έχοντας την ικανότητα να αγωνιστεί σε κάθε θέση της μεσαίας γραμμής. Μάλιστα, το 2020 έφτασε μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να κερδίσει με 3-2 και να της στερήσει τον τίτλο.

Το «κλικ» σε Γκουαρντιόλα και ο «έρωτας» με Φλικ!

«Γνωρίζω τον προπονητή της Μπάγερν (Φλικ) για πολύ καιρό και πριν από περίπου έξι χρόνια τον καλέσαμε για μια διάλεξη. Υπήρχε ένα τουρνουά και είδε τον Ντάντας να παίζει. Από τότε, ήταν οπαδός του και πάντα τον ρωτούσε για αυτόν». Αυτά είχε δηλώσει ο Ζοσέ Μπότο όταν ήταν στη Μπενφίκα, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει ο Ντάντας για το Μόναχο.

Ο Χάνσι Φλικ ήταν θερμός υποστηρικτής του. Το έδειχνε με κάθε τρόπο και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να τον πάρει μαζί του στη Μπάγερν Μονάχου. Τρία χρόνια πριν, ο Γερμανός προπονητής δεν ήταν ο μόνος που τον τσέκαρε, αφού στη Μάντσεστερ Σίτι, όλοι μιλούσαν για τον Πορτογάλο λόγω του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο έμπειρος κόουτς είχε μείνει άναυδος με το ταλέντο του βραχύσωμου χαφ και είχε ζητήσει από τον αγγλικό σύλλογο να τον προσθέσει στις ακαδημίες χωρίς να υπολογίζει τις μαεστρικές ικανότητες της Μπενφίκα στη διατήρηση ταλέντων. Οι «αετοί» του ανανέωσαν αμέσως το συμβόλαιο, του πρόσθεσαν ρήτρα και δεν επέτρεψαν στους «πολίτες» να τον κάνουν δικό τους.

Δεν συνέβη το ίδιο και με τη Μπάγερν Μονάχου. Το καλοκαίρι του 2020, οι «Βαυαροί» κάνουν επίσημη πρόταση και τον αποκτούν ως δανεικό με οψιόν αγοράς για ένα χρόνο. Αρχικά, ο Πορτογάλος μέσος ενσωματώνεται στη δεύτερη ομάδα, όμως έκανε προπονήσεις με την πρώτη, ανάμεσα σε Κίμιχ, Γκορέτσκα και Τολισό.

Ο ανταγωνισμός τεράστιος και ο σωματότυπος του νεαρού άσου δεν ήταν ο κατάλληλος για να καθιερωθεί στο γερμανικό στυλ. Για αυτό και παρά την «αγάπη» του Φλικ, η αποχώρηση του Γερμανού προπονητή έφερε και την επιστροφή του Ντάντας στη Μπενφίκα.

Et-T_7jXAAYRG2w.jpg

Η Τοντέλα τον… λύτρωσε και ο Μπότο τον «έκλεψε»!

Το ταλέντο του είναι αδιαμφησβήτητο και στη Μπενφίκα το ξέρουν. Για αυτό δεν θέλησαν να «χάσει» ακόμα μία χρονιά στην πρώτη ομάδα αλλά ούτε στη δεύτερη. Οπότε, η λύση ήταν ένας ακόμα δανεισμός, αυτή τη φορά στη Τοντέλα, ομάδα της πρώτης κατηγορίας Πορτογαλίας. Το πείραμα πέτυχε.

Ο 20χρονος μέσος «λυτρώθηκε» για τα καλά. Πρώτη γεμάτη σεζόν σε επαγγελματικό επίπεδο και ο νεαρός άσος έκανε το «θαύμα» του. Συνολικά μέτρησε 34 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και είχε ως απολογισμό τέσσερα γκολ και δύο ασίστ, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον και φέρνοντας το όνομά του ξανά στην επιφάνεια.

Ο Ζοσέ Μπότο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ ήθελε να τον πάρει μαζί του στην Τούμπα. Ωστόσο, προτιμήθηκε ο Σοάρες για αρχή τον περασμένο Γενάρη και τώρα ο Ντάντας. Αμφότεροι έχουν και ίδιο ατζέντη άλλωστε.

Το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ χτίζει μία πορτογαλική παροικία, κάνει άπαντες στην αγορά της χώρας να κοιτούν με καλό μάτι τον Δικέφαλο και ο Ζοσέ Μπότο έχει φτιάξει με τον καλύτερο τρόπο αυτό την επιτυχία.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0