Πρόσωπα

Ταϊβό Αβονίγι: Από τον αντί – Άκπομ στον ΠΑΟΚ, στην ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Νότιγχαμ Φόρεστ (video)

Ταϊβό Αβονίγι: Από τον αντί – Άκπομ στον ΠΑΟΚ, στην ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Νότιγχαμ Φόρεστ (video)

Η Νότιγχαμ Φόρεστ «σπάει» τα ταμεία της για να αποκτήσει τον Ταϊβό Αβονίγι, όμως μόλις δύο χρόνια πριν, ο ΠΑΟΚ έφτασε μία «ανάσα» να τον κάνει δικό του και το BN Sports σας θυμίζει το μεταγραφικό story των δύο πλευρών.

Καλοκαίρι του 2020. Ο ΠΑΟΚ δεν διατηρεί τα σκήπτρα της κορυφής στο ελληνικό πρωτάθλημα και πάει για αρκετές αλλαγές στο ρόστερ υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα. Μία από τις αποχωρήσεις είναι και αυτή του Τσούμπα Άκπομ για τη Μίντλεσμπρο, με τη θέση του φορ να μένει… κενή και τον Δικέφαλο να ψάχνει απεγνωσμένα τον αντικαταστάτη του.

Ο Ταϊβό Αβονίγι πέφτει στο τραπέζι και στην ομάδα της Θεσσαλονίκης τον κοιτούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στα 22 του, έχει «ψηθεί» όσο πρέπει ως δανεικός από τη Λίβερπουλ και οι «κόκκινοι» ψάχνουν να του δώσουν ένα βήμα παραπάνω σε επίπεδο πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ είναι υποψήφιος, φτάνει κοντά αλλά εν τέλει επιλέγει τον Αντόνιο Τσόλακ της Ριέκα.

Δύο χρόνια μετά, η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη πραγματοποιεί την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της για τον συγκεκριμένο κύριο, ο οποίος έκανε… παπάδες στη Γερμανία και έφτασε η αξία του να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ (!).

Τα δεδομένα για ΠΑΟΚ και ο Τσόλακ…

Τα τρία εκατ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΟΚ από την πώληση του Τσούμπα Άκπομ, έκαναν τον Δικέφαλο να βγει δυναμικά στην αγορά για την κάλυψη του επιθετικού. Η λίστα ήταν τεράστια όμως γρήγορα άρχισε να μικραίνει σε σημείο να μείνει μόνος στην κορυφή ο Ταϊβό Αβονίγι. Ο 22χρονος φορ της Λίβερπουλ μόλις είχε επιστρέψει από δανεισμό στη Μάιντς που ήταν ο 6ος από τη μέρα που υπέγραψε στους «κόκκινους» και ετοιμαζόταν για τον 7ο καθώς δεν χωρούσε στο υπερπλήρη ρόστερ της ομάδας του Κλοπ.

Ο Νιγηριανός άσος είχε φορέσει τις φανέλες των FSV Φρανκφούρτης, Ναϊμένγκεν, Μουσκρόν και Γάνδη με την πρώτη του σεζόν στη Γερμανία να ολοκληρώνεται με 12 συμμετοχές και ένα γκολ ως απολογισμό. Πάνω οι διαπραγματεύσεις ήταν στην τελική ευθεία, ο ποδοσφαιριστής ανέφερε πως ήθελε να συνεχίσει στο γερμανικό πρωτάθλημα, την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ είδε τον Αντόνιο Τσόλακ της Ριέκα να τον… προσπερνάει στην στροφή!

Ο Κροάτης φορ με 51 γκολ σε 90 συμμετοχές στη χώρα του, έπεισε τον Αμπέλ Φερέιρα πως είναι ο εκλεκτός για να δαπανηθεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ και ο διχασμός του άσου των «κόκκινων», τον έκαναν να μείνει πίσω στις επιλογές. Κάπως έτσι, όμως, άρχισε και η ιστορία του.

Η εκτόξευση στην Ουνιόν Βερολίνου και η δεύτερη απόπειρα!

Τελικά, λίγες μέρες μετά, ο 22χρονος άσος υπέγραψε στην Ουνιόν Βερολίνου ως δανεικός. Το ξεκίνημά του ήταν δυναμικό και έκανε την διαφορά στη Bundesliga, κάνοντας τον ΠΑΟΚ να επανέλθει για την περίπτωσή του τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Η Λίβερπουλ ήταν θετική να τον παραχωρήσει στον Δικέφαλο, όχι όμως και οι Γερμανοί.

Η Ουνιόν είχε άλλα σχέδια και απέρριψε αμέσως το ενδεχόμενο να φύγει για την Ελλάδα, κάτι που της βγήκε σε καλό αφού η σεζόν ολοκληρώθηκε με πέντε γκολ σε 22 παιχνίδια για τον νεαρό φορ. Έτσι, στη λήξη του δανεισμού, ο γερμανικό σύλλογος έβγαλε από τα ταμεία του 6,5 εκατ. ευρώ για να κρατήσει τον διεθνή άσο στο ενεργητικό και η εκτόξευση την επόμενη σεζόν, ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Νιγηριανός τερμάτισε με 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις αλλά και πέντε ασίστ σε διάστημα 43 αγώνων. Όπως ήταν λογικό, η τιμή του ανέβηκε αισθητά, με την Ουνιόν Βερολίνου να είναι προετοιμασία στην περίπτωση πώλησης του 24χρονου φορ. Η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη, είναι η ομάδα που είναι έτοιμη να τον κάνει δικό της με το ποσό-ρεκόρ των 20 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, στον ΠΑΟΚ το φυσάνε και δεν… κρυώνει αν αναλογιστεί κανείς και την πορεία του Αντόνιο Τσόλακ, ο οποίος όχι μόνο επιλέχθηκε αντί του Αβονίγι αλλά ήταν ακόμα πιο ακριβός από τον Νιγηριανό επιθετικό. Όσο για την προσφορά του στον Δικέφαλο, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και στην περίπτωσή του και στην περίπτωση του 24χρονου άσου.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0