Πρόσωπα

Εθνική Ολλανδίας: Ο Φαν Χάαλ έχει κάνει τους «οράνιε» να… ονειρεύονται ξανά! (video)

Εθνική Ολλανδίας: Ο Φαν Χάαλ έχει κάνει τους «οράνιε» να… ονειρεύονται ξανά! (video)

Μετά από χρόνια απογοήτευσης, τα χαμόγελα επιστρέφουν στο «στρατόπεδο» της Ολλανδίας, με… ταχυδρόμο τον Λουίς Φαν Χάαλ, ο οποίος θέλει να ανανεώσει το ραντεβού με την μοίρα που -για λίγο- έχασε το 2014.

Λουίς Φαν Χάαλ και Ολλανδία μάλλον… πάνε μαζί. Ο 70χρονος προπονητής κάθεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του για τρίτη φορά, δείχνοντας -όπως έχει συνηθίσει- θετικά στοιχεία. Οι «οράνιε» εντυπωσιάζουν, κερδίζουν με άνεση ακόμα και δύσκολους αντιπάλους και φαίνεται πως, μετά από καιρό, έχουν δικαίωμα στο όνειρο.

Οχτώ χρόνια απογοήτευσης

Μουντιάλ 2014. Στα γήπεδα της Βραζιλίας η Ολλανδία διανύει μια εξαιρετική διοργάνωση και φτάνει στα ημιτελικά, όπου αποκλείεται στα πέναλτι από την Αργεντινή. Στον πάγκο της ο Λουίς Φαν Χάαλ, στην δεύτερη θητεία στους «οράνιε». Μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, μια δεύτερη διαδοχική διοργάνωση στέφεται με επιτυχία -είχε μεσολαβήσει βέβαια ένα πολύ αποτυχημένο Euro στο οποίο η ομάδα αποκλείστηκε από τους ομίλους- και φέρνει συγκρατημένα χαμόγελα και μνήμες ενός «χρυσού» παρελθόντος.

Ο αέρας αισιοδοξίας δεν θα κρατήσει πολύ. Ο Φαν Χάαλ θα αποχωρήσει από τον πάγκο και η Ολλανδία δεν θα δει μεγάλη διοργάνωση για ακόμα επτά χρόνια, χάνοντας τόσο το Euro 2016 όσο και το Μουντιάλ του 2018, ενώ η δεύτερη θέση στο Nations League 2018-19 δεν ήταν αρκετό πειστήρο μιας νέας «σελίδας». Η ευκαιρία της να ανακάμψει ήρθε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020, όπου μετά από μια εύκολη φάση των ομίλων με τρεις νίκες σε τρεις αγώνες, «λύγισε» από την φαινομενικά πιο αδύναμη Τσεχία (2-0). 

Οι Ολλανδοί έπρεπε να αλλάξουν κάτι, βλέποντας μια ομάδα «πλούσια» σε ταλέντο να αδυνατεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες και στράφηκαν σε δοκιμασμένη λύση. Το όνομα αυτής Λουίς Φαν Χάαλ, ο οποίος έκατσε για τρίτη φορά στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του και μέχρι στιγμής δικαιώνει απόλυτα εκείνους που τον επέλεξαν.

Αήττητος ενώ δίνει τον πιο δύσκολο αγώνα εκτός γηπέδων

Την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2021, ο Λουίς Φαν Χάαλ έκανε το… τρίτο ντεμπούτο του στον πάγκο της εθνικής Ολλανδίας, μένοντας στο 1-1 με την Νορβηγία στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Ταυτόχρονα όμως έδινε και έναν άλλον μεγάλο αγώνα, εκτός αγωνιστικού χώρου. 

Όπως ενημέρωσε τον περασμένο Απρίλιο, πάσχει από καρκίνο του προστάτη σε επιθετική μορφή, κάτι που αρχικά δεν είχε αποκαλύψει. Όπως και εντός γηπέδου, όμως, έτσι και στην ζωή ο Φαν Χάαλ φαίνεται πως έχει «μέταλλο» νικητή, μιας και οι θεραπείες έχουν αποτέλεσμα με τον Ολλανδό να βρίσκεται σε θετικό δρόμο. Παρά την τεράστια μάχη που δίνει συνεχίζει να κάνει εξαιρετικά την δουλειά του, καθώς έχει οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του σε ένα αήττητο σερί 11 αγώνων

Από τον αγώνα με την Νορβηγία μάλιστα, έχει σημειώσει μόλις δύο ισοπαλίες ακόμα, στο 2-2 με το Μαυροβούνιο (13/11/2021) και στο 1-1 με την Γερμανία σε φιλικό αγώνα (29/03). Η Ολλανδία έχει κερδίσει όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας νίκης στο Βέλγιο με 4-1 (3/6), του διασυρμού της Τουρκίας με 6-1 (7/9/2021), αλλά και της δραματικής επικράτησης επί της Ουαλίας, όταν ισοφαρίστηκε στο 90+2’ αλλά πέρασε ξανά μπροστά στο σκορ με 2-1 στο 90+4’ (8/6). Σκοράρει ακριβώς τρία γκολ ανά παιχνίδι, παίζοντας μαγευτικό ποδόσφαιρο, ενώ δέχεται μόλις 0,8.

Το ραντεβού με την ιστορία, που… αναβλήθηκε το 2014

Στο Μουντιάλ του 2014, λοιπόν, η Ολλανδία βρέθηκε για τελευταία φορά κοντά σε ένα τρόπαιο, στην κατάκτηση μιας μεγάλης διοργάνωσης που θα την καθιέρωνε στο «πάνθεον» των εθνικών ομάδων. Και τότε «οδηγός» ήταν ο Φαν Χάαλ, ο οποίος έφτασε στην πηγή αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό.


Οχτώ χρόνια -και έξι μήνες- μετά, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Οι «οράνιε» θα βρεθούν ξανά σε Μουντιάλ με τον Φαν Χάαλ στον πάγκο τους. Θα είναι, μάλιστα, τα τελευταία του παιχνίδια ως προπονητής της ομάδας -μέχρι την… επόμενη θητεία του- μιας και μετά την διοργάνωση του Κατάρ θα αποχωρήσει. 

Στις 21 Νοεμβρίου του 2022 το ταξίδι ξεκινάει, με αντίπαλο την Σενεγάλη, με τον Φαν Χάαλ να θέλει να κάτσει στην χώρα… όσο περισσότερο γίνεται! Έχει μια τελευταία ευκαιρία να οδηγήσει την παρέα του Φαν Ντάικ και του Ντεπάι στην κορυφή του κόσμου, σε ένα ακόμα ραντεβού με την μοίρα. Τα σημάδια μέχρι στιγμής είναι θετικά, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρει.

Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0