Πρόσωπα

Μίροσλαβ Κλόζε: Ο... λιγομίλητος επιθετικός, με τα πολλά ρεκόρ και τα περίφημα γκολ με κεφαλιά, έγινε 44 ετών!

Μίροσλαβ Κλόζε: Ο... λιγομίλητος επιθετικός, με τα πολλά ρεκόρ και τα περίφημα γκολ με κεφαλιά, έγινε 44 ετών!

Γκολ με κεφαλιά. Μίροσλαβ Κλόζε. Τέλος. Το όνομά του βρίσκεται δίπλα στη συγκεκριμένη φράση. Πέντε πέτυχε με τον συγκεκριμένο τρόπο, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Ένα από τα πολλά ρεκόρ του. Αν και ξεκίνησε ως ξυλουργός, έπαιζε στην 6η κατηγορία της Γερμανίας, εν τέλει κατάφερε να γίνει ένας θρύλος. Ένας θρύλος, πάνω στην ημέρα 9 Ιουνίου, που συμπλήρωσε 44 χρόνια ζωής.

Του Άλκη Τσαβδαρά

Τι φορ Θεέ μου; Τότε δεν μας έκανε εντύπωση. Ήταν δεδομένο. Στην αρχή του Millennium (2000) να υπάρχουν ακόμα κλασικοί επιθετικοί περιοχής στο γερμανικό, στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Μίροσλαβ Κλόζε τα πέρασε όλα αυτά τα στάδια. Τον έχουμε γερά στη μνήμη μας. Άλλωστε στις 9 Ιουνίου έγινε μόλις 44 ετών.

Από τα πρώτα βήματα με την Καϊζερσλάουτερν, στην καταξίωση της Βέρντερ Βρέμης, στην υπέρτατη πτήση με την Μπάγερν Μονάχου και σε ένα αντάξιο κλείσιμο καριέρας με τη Λάτσιο. Με την Εθνική Γερμανίας έπαιξε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και είναι ο μοναδικός παίκτης παγκοσμίως, που έφτασε σερί τουλάχιστον στα ημιτελικά. Ηττήθηκε στον τελικό του 2002, 3η θέση το 2006 και το 2010, το κατέκτησε εν τέλει το 2014 και σημείωσε συνολικά 16 γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ. Απλησίαστο ρεκόρ. Κρατάει ακόμα μέχρι και σήμερα. Κορυφαιός σκόρερ με τη «μάνσαφτ», με 71 γκολ σε 137 συμμετοχές.


Λιγομίλητος. «Μιλούσε» στο γήπεδο. Με τα γερμανικά είχε σχέση, ενδεχομένως, όμως, όχι την καλύτερη δυνατή. Γεννήθηκε στην Πολωνία, πατέρας Γερμανός και η μητέρα του Μπάρμπαρα, διεθνής παίκτρια στην Εθνική Πολωνίας του Χάντμπολ. Ακόμα και σήμερα, με τα δίδυμά του, μιλάει πολωνικά στο σπίτι. Φρόντισε, πάντως, να γράψει «χρυσές» σελίδες με τη Γερμανία. Ευτυχώς εκδόθηκε το 2019 η αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Miro». Ώστε να μάθουμε δύο πράγματα παραπάνω για έναν απόλυτο επαγγελματία, που είχε την ικανότητα, όσο λίγοι, να βρίσκει δίχτυα και να πανηγυρίζει με το περίφημο σάλτο του.


Ανεπανάληπτη η ιστορία του στη Λάτσιο. Πρώτη φορά στο εξωτερικό το 2011, σε ηλικία 33 ετών. Απίθανη καριέρα. Άργησε μία φορά στην προπόνηση των «μεγάλων», γιατί προέρχονταν από ταξίδι. Απλά πράγματα για τον Μίρο. Πήγε το απόγευμα στην ομάδα Πριμαβέρα της Λάτσιο. Ο Κλόζε ανάμεσα στα 18χρονα. «Έντρομος» ένας Ιταλός δημοσιογράφος καλεί μετά την προπόνηση τον ατζέντη του διεθνή στράικερ: «προπονήθηκε οικειοθελώς με την Πριμαβέρα», «στο τέλος της προπόνησης μάζεψε όλες τις μπάλες», «οι πιτσιρικάδες τον κοίταζαν αποσβωλομένοι».

Το φθινόπωρο του 2021 συμπεριλήφθηκε στη Hall of Fame του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ως νεότερος από μία 5άδα ποδοσφαιριστών-θρύλων (και συνολικά 44 πλέον) της Γερμανίας (Δυτικής και Ανατολικής), όπως οι Ούντο Λάτεκ, Χορστ Έκελ, Γιούργκεν Κόλερ και Γιοάχιμ Στράιχ.

Ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής φυσικά δεν θα έπρεπε να μείνει μακριά από το ποδόσφαιρο. Η Μπάγερν του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει ως προπονητής στις Ακαδημίες. Ο ίδιος έχει υψηλούς στόχους και ευελπιστούμε άμεσα να δούμε τις ιδέες του πράξη και σε μία κορυφαία ομάδα. Άλλωστε είναι μόλις 44 ετών...



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0