Πρόσωπα

Γιούρι Λοντίγκιν: Η τρομερή πορεία με τον ΠΑΣ που άνοιξε τον δρόμο για τον Παναθηναϊκό και το «άκυρο» που έδωσε στον Άρη! (video)

Γιούρι Λοντίγκιν: Η τρομερή πορεία με τον ΠΑΣ που άνοιξε τον δρόμο για τον Παναθηναϊκό και το «άκυρο» που έδωσε στον Άρη! (video)

Προερχόμενος από εκπληκτικές εμφανίσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο με τον ΠΑΣ ο Λοντίγκιν πήρε δικαιωματικά μια αθόρυβη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, αφού πρώτα… απέρριψε κάποιες.

«Πράσινος» θεωρείται και με τη βούλα ο Γιούρι Λοντίγκιν. Το άκουσμα της είδησης μπορεί να προξενέψει εντύπωση σε κάποιους καθώς τόσο ο Άρης, όσο και ο ΠΑΟΚ καραδοκούσαν πάντοτε στο προσκήνιο, για μια πιθανή μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη.

Εντύπωση είχε κάνει όμως και η επιστροφή του στην Ελλάδα για χάρη του ΠΑΣ Γιάννινα τον περσινό Ιανουάριο. Μια αμφίδρομη σχέση, με αμφότερες τις πλευρές να κερδίζουν πολλά!

Το πρώτο εξάμηνο της επιστροφής

Από τις πρώτες μόλις συμμετοχές του ο Λοντίγκιν έδειξε πόσο δεν τον είχε επηρεάσει η εξάμηνη αγωνιστική απραξία από την οποία προήλθε. Στον ΠΑΣ φυσικά και ήξεραν πως ο ίδιος θα ήταν μια είδους πολυτέλεια για την ομάδα, ωστόσο φυσικά και τον διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το ντεμπούτο του δεν θα μπορούσε να είναι ιδανικότερο. Στις 27 του περσινού Ιανουαρίου οι Γιαννιώτες κατέβηκαν στο ΟΑΚΑ απ’ όπου έφυγαν μ’ ένα τεράστιο «διπλό», επικρατώντας με 2-0 της ΑΕΚ.

«Δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερο ντεμπούτο, απέναντι σε μια ομάδα ποιοτική όπως η ΑΕΚ. Δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύσαμε πάρα πολύ, είχαν τις φάσεις τους αλλά είχαμε κι εμείς. Παίξαμε με ψυχή και ήμασταν πολύ καλοί τακτικά» και πράγματι η εικόνα του ματς ήταν έτσι όπως την περιέγραψε στις πρώτες του δηλώσεις με την φανέλα της Ηπειρωτικής ομάδας.

Μέχρι και το τέλος της σεζόν, δε, επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τα προγνωστικά. Ο απολογισμός του ήταν ένα 46,1% των αναμετρήσεων του πρωταθλήματος στις οποίες κράτησε ανέπαφη την εστία του, ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από το Κύπελλο Ελλάδας και μια αξιοπρεπέστατη 8η θέση στο φινάλε της Super League.

Η κάθετη εκτόξευση την φετινή σεζόν

Φέτος τα πράγματα ήταν ακόμη καλύτερα. Ο ίδιος σχεδόν δεν κουνήθηκε από τη βασική ενδεκάδα, αποτέλεσε τον μεγάλο πρωταγωνιστή σε πολυάριθμα ματς και κράτησε το «μηδέν» στην εστία του στο πρωτάθλημα σε 43,7% των περιπτώσεων. Συγκριτικά μάλιστα με τους υπόλοιπους βασικούς τερματοφύλακες των ομάδων των play off κατέχει την τρίτη θέση στη σχετική λίστα με τα clean sheets:

1. Αλμπέρτο Μπρινιόλι 56%

2. Χουλιάν Κουέστα 51,8%

3. Τόμας Βατσλίκ 46,8%

4. Γιούρι Λοντίγκιν 43,7%

5. Αλέξανδρος Πασχαλάκης 41,1%

6. Τσίτσαν Στάνκοβιτς 27,2%

* τα ποσοστά αφορούν όλη την κανονική διάρκεια και τα play off και φυσικά είναι ανάλογα με τις συμμετοχές των παικτών

Όσον αφορά τις αποκρούσεις (σύμφωνα με τα στατιστικά στην επίσημη σε λίγα της slgr.gr) στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έρχεται 4ος με 59 σε 22 ματς, ενώ στα play off 1ος με 31 σε 10 αγώνες. Επιπλέον στις επεμβάσεις ανέρχεται στην 4η θέση (μόνος τερματοφύλακας στην οκτάδα) με 82 σε 22 παιχνίδια και (μόνος τερματοφύλακας στην τριάδα) με 39 σε 10 ματς σε κανονική διάρκεια και play off αντιστοίχως.

Το deal με το «τριφύλλι» και οι σειρήνες από εσωτερικό κι εξωτερικό

Όπως καταλαβαίνει κανείς οι προτάσεις που είχε ήταν αρκετές. Σχετικά με τις ομάδες εκτός Ελλάδας ενδιαφέρθηκαν ορισμένες από Ισπανία, MLS, ακόμη και από Σαουδική Αραβία, ωστόσο καμία δεν βρέθηκε πολύ κοντά του.

Από τους εγχώριους συλλόγους ο Άρης ήταν αυτός που έφτασε μια ανάσα πριν από την απόκτησή του, καταθέτοντάς του κι επίσημη πρόταση. Ωστόσο οι οικονομικές απαιτήσεις των δύο πλευρών δεν συμβάδιζαν, με αποτέλεσμα να μην κλείσει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης κι εκείνη με τη σειρά της να ανανεώσει το συμβόλαιο του Κουέστα.

Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό έγινε μ’ έναν πολύ αθόρυβο τρόπο, με την επισημοποίηση του deal να είναι το μόνο που μένει. Το συμβόλαιό του θα είναι διετές, με το ετήσιο ποσό να είναι λιγότερο από 250.000 ευρώ. Τέλος στους «πράσινους» θα ενσωματωθεί ως δεύτερος τερματοφύλακας, μετά τον Μπρινιόλι, αφού ο Σωκράτης Διούδης βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ομάδας.


Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0