Πρόσωπα

Κάρλος Τέβες: O «σημαδεμένος Απάτσι» που κέρδισε μία δεύτερη ζωή χάρη στο ποδόσφαιρο… (video)

Κάρλος Τέβες: O «σημαδεμένος Απάτσι» που κέρδισε μία δεύτερη ζωή χάρη στο ποδόσφαιρο… (video)

Ο Κάρλος Τέβες ανακοίνωσε την οριστική απόσυρσή του από την ενεργό δράση, βάζοντας έτσι τον επίλογο σε μία τεράστια καριέρα. Από τον εφιάλτη στις κακόφημες γειτονιές του Μπουένος Άιρες, στο θείο δώρο του ποδοσφαίρου και την ρομαντική σχέση με την Μπόκα, η διαδρομή του Αργεντινού άσου ήταν σαν ταινία που έφτασε στο τέλος της.

Δεν είναι εύκολο η ζωή να σου φέρεται με τον πλέον δύσκολο τρόπο και από πολύ νωρίς, στην παιδική σου ηλικία και εσύ να μη το βάζεις κάτω και εν τέλει να κερδίζεις κάτι πολύ καλύτερο, με το σπαθί σου. Ο Κάρλος Τέβες είναι ένα άτομο που το κατάφερε και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Ο Αργεντινός άσος είναι ένα τρανό παράδειγμα ότι ο άνθρωπος όταν θέλει κάτι πολύ μπορεί να τα καταφέρει και να αλλάξει την μοίρα του.

Το ποδόσφαιρο υπήρξε για τον ίδιο το «μέσο» για να τα καταφέρει, ειδικά από τη στιγμή που το λάτρευε. Και όταν πια τα κατάφερε και έχασε τον μεγαλύτερο θαυμαστή του, τον πατέρα του, Σεγούντο Τέβες, τότε δεν βρήκε νόημα να συνεχίσει…

Η ζωή ήταν σκληρή μαζί του από πολύ νωρίς

Ο Κάρλος Αλμπέρτο Μαρτίνεζ, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Τέβες, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες και μεγάλωσε σε μία εξαιρετικά κακόφημη γειτονιά με το όνομα «Fuerte  Apache», εξ ου και το προσωνύμιο «Απάτσι» που του δόθηκε αργότερα.

Ναρκωτικά, βία, εγκληματικότητα και φτώχεια, ήταν τα χαρακτηριστικά της περιοχής που μεγάλωσε ο Κάρλος, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να ζει κανείς σε όλη την Αργεντινή. Το ποδόσφαιρο ήταν η απάντηση του για να βρει μία διέξοδο από αυτό τον εφιάλτη.

«Έζησα δύσκολες στιγμές μεγαλώνοντας σε εκείνη τη γειτονιά. Όταν έπεφτε το σκοτάδι, κοίταζες έξω στο παράθυρο και τρόμαζες με ότι έβλεπες. Μετά από κάποια ώρα δεν μπορούσες να βγεις έξω στο δρόμο», θα εκμυστηρευτεί σε μία συνέντευξή του ο Αργεντινός άσος.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Τον βιολογικό πατέρα του δεν πρόλαβε καν να τον γνωρίσει καθώς δολοφονήθηκε πριν γεννηθεί ενώ η μητέρα του, Φαμπιάνα Μαρτίνες, τον εγκατέλειψε σε ηλικία τριών μηνών καθώς έπασχε και από ψυχολογικά προβλήματα.

Τότε ανέλαβαν οι θείοι του να τον μεγαλώσουν και αυτούς έμαθε να αποκαλεί γονείς. Αργότερα όπως εξομολογήθηκε και ο ίδιος, ήρθε σε επαφή με την βιολογική του μητέρα και πλέον έχουν μία καλή σχέση.

Τα σημάδια στο πρόσωπό του, τα οποία δεν ήθελε να κρύψει

Μόλις 10 μηνών ήταν ο Τέβες όταν έπεσε βραστό νερό πάνω στο πρόσωπό του, από το οποίο προήλθε σοβαρότατο έγκαυμα και απέκτησε τα χαρακτηριστικά σημάδια.  Για περίπου δύο μήνες, χρειάστηκε να μείνει στην εντατική. Ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να κάνει κάποια πλαστική επέμβαση ώστε να κρύψει αυτά τα σημάδια καθώς του θύμιζαν το παρελθόν του.

«Τα πάντα συμβαίνουν για κάτι, και όταν κοιτάζω στον καθρέφτη, θυμάμαι από πού ήρθα και ποιος είμαι. Θυμάμαι επίσης τα παιδικά μου χρόνια, Ήμουν πολύ χαρούμενος και χωρίς μνησικακία. Το επέλεξα», δήλωσε κάποια στιγμή.

Το ποδόσφαιρο του έδωσε μία δεύτερη ζωή και εκείνος ήταν ευγνώμων

Το καλοκαίρι του 1989, ένας σκάουτερ της Ολντ Μπόις επισκέφθηκε τη γειτονιά του Τέβες στα πλαίσια αναζήτησης νέων ταλέντων. Ο Κάρλος τότε ήταν μόλις πέντε ετών αλλά η δίψα του για το ποδόσφαιρο ήταν ήδη μεγάλη. Ήθελε να πάει να δοκιμαστεί όμως δεν είχε παπούτσια… Ευτυχώς για εκείνον αλλά και για όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου, τελικά του δάνεισαν ένα ζευγάρι και ένα υπέροχο ταξίδι είχε ήδη αρχίσει.

«Χωρίς το ποδόσφαιρο θα ήμουν κι εγώ ένα ακόμη πρεζάκι ή σε μια συμμορία, νεκρός ίσως ή στη φυλακή…», ήταν τα λόγια του Τέβες, δείχνοντας ότι το ποδόσφαιρο ήταν ένα θείο δώρο για εκείνον.

Ο Τέβες ξεχωρίζει με το ταλέντο και την θέλησή του και στα 13 του εντάσσεται στα τμήματα υποδομής της Μπόκα Τζούνιορς. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα πάρει την πρώτη γεύση από το χορτάρι του θρυλικού «Μπομπονέρα» ενώ θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα σε έναν εκτός έδρας αγώνα κόντρα στην Κόρδοβα στις 21 Οκτωβρίου 2001.

Με τη Μπόκα θα κατακτήσει το Copa Libertadores αλλά και το Διηπειρωτικό κύπελλο το 2003 ενώ ένα χρόνο αργότερα θα πάρει την πρώτη του μεταγραφή, στη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς, με την οποία θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, έναντι του ποσού των 15.000.000 εκατ. ευρώ. Μάλιστα μόλις πήρε τα πρώτα του χρήματα, αγόρασε σπίτια για όλους τους συγγενείς του στο Μπουένος Άιρες, δείχνοντας ότι η οικογένεια για εκείνον είναι το παν, κάτι που το υποστήριξε σε όλη την καριέρα του.

EX_QPm2WAAArJEn.jpg

Μάλιστα εκείνη τη χρονιά, ο Τέβες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την εθνική Αργεντινής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όντας ο κορυφαίος σκόρερ του τουρνουά. Με την αλμπισελέστε πραγματοποίησε συνολικά 76 εμφανίσεις, σκοράροντας 13 τέρματα.

atenas-2004-orgullo-y-emocion___r1r2dj0Ql_720x0.jpg

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του θα φέρουν και την πρώτη μεταγραφή στην Ευρώπη, για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ και κάπως ο «Απάτσι» ξεκίνησε την περιπλάνησή του στο πιο υψηλό επίπεδο. Μάλιστα η μεταγραφή του στην Αγγλία ήταν επεισοδιακή και οδήγησε στην επιβολή τεράστιου προστίμου στην ομάδα λόγω εμπλοκής τρίτου προσώπου στο deal.

Το πέρασμα από το Μάντσεστερ, εις διπλούν

Ο Τέβες έμεινε για μία χρονιά στη Γουέστ Χαμ, βοηθώντας την να παραμείνει στην Premier League και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Με τους «κόκκινους διαβόλους» θα προλάβει να κατακτήσει μέσα σε δύο χρόνια, ένα Champions League, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων  δύο πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα League Cup καθώς και δύο Community Shield.

Αν και οι εμφανίσεις του ήταν καλές, ο Τέβες έμεινε δυσαρεστημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από του ανθρώπους της Γιουνάιτεντ σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του και όταν πια του έγινε πρόταση εκείνος δεν ήθελε να συνεχίσει στην ομάδα.

Με τις φήμες να φουντώνουν, ο Τέβες παίρνει μία ιστορική απόφαση, να μετακομίσει στη μισητή συμπολίτισσα Μάντσεστερ Σίτι και να γίνει ο ο πρώτος παίκτης μετά τον Τέρι Κουκ το 1999, που έκανε το εν λόγω δρομολόγιο. Η πρώτη σεζόν του Τέβες στη Σίτι ήταν τρομακτική, σκοράροντας 29 τέρματα, κερδίζοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα. Συνολικά 113 εμφανίσεις έκανε ο Τέβες στο Έτιχαντ, πετυχαίνοντας 58 τέρματα και βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει το πρωτάθλημα έπειτα από 44 χρόνια, το 2012.

Ιταλία, Γιούβε και επιστροφή στην αγαπημένη του Μπόκα

Το 2013, ο Τέβες θα πάρει μεταγραφή στη Γιουβέντους έναντι 12 εκατομμυρίων λιρών και με την «βέκια σινιόρα» θα καταφέρει να κατακτήσει δύο Scudetto και ένα κύπελλο Ιταλίας, τερματίζοντας μάλιστα πρώτος σκόρερ της ομάδας στην πρώτη του σεζόν ενώ βοήθησε την Γιούβε να φτάσει στον τελικό του Champions League όπου ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα.

Μετά το επιτυχημένο πέρασμα από την Ιταλία, ο Καρλίτος αποφασίζει το 2015 να επιστρέψει στην Αργεντινή και την αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς, έπειτα από 11 χρόνια. Η υποδοχή που του έκαναν οι φίλοι της ομάδας ήταν ανεπανάληπτη, με 65.000 άτομα να τον αποθεώνουν.

Ένα ολόκληρο γήπεδο σείστηκε όταν ο Κάρλος βγήκε στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας την φανέλα με το «10», συνοδευόμενος από την οικογένειά του. Φίλησε το χορτάρι και ένιωσε την ευχαρίστηση και την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του. Ήταν η στιγμή του… το άξιζε, για όλα όσα είχε περάσει και για όλα όσα είχε καταφέρει.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο αλλά τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία

Τον Δεκέμβρη του 2016 γίνεται κάτι που ούτε καν ο ίδιος ο Τέβες δεν θα περίμενε. Η κινεζική ομάδα Σένχουα από την Σανγκάη, κάνει πρόταση στον Αργεντινό θρύλο να μετακομίσει στην Κίνα έναντι 40 εκατομμυρίων τον χρόνο! Για τον ίδιο τον παίκτη δεν ήταν τόσο εύκολη η απόφαση ωστόσο σε αυτές τις ευκαιρίες δεν λες όχι… Τα χρήματα ήταν υπέρογκα, ο Τέβες συμφώνησε, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι η περιπλάνησή του στην Κίνα θα ήταν ένα «διάλειμμα».

Πράγματι, ο «Απάτσι» δεν άντεξε πολύ μακρία από το σπίτι του και έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια γύρισε στο Μπομπονέρα, με τον κόσμο βέβαια να νιώθει προδομένος από την φυγή του στην Κίνα. Έπρεπε να τους ξανακερδίσει και τα κατάφερε. Η ανιδιοτελής αγάπη του για την ομάδα δεν μπορούσε να διαψευστεί…

Ο Κάρλος Τέβες μπορεί να δίχασε οπαδούς όμως πήρε και έδωσε στο ποδόσφαιρο πολλά, πάρα πολλά και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι τον ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερε και μας δίδαξε. Το σίγουρο είναι ότι θα μας λείψει. Gracias, amigo!


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0