Πρόσωπα

Ζοσέ Μουρίνιο: Τρεις διοργανώσεις, τρία διαφορετικά τρόπαια και προπονητικό... τρεμπλ, στα «χνάρια» των Τραπατόνι - Λάτεκ! (video)

Ζοσέ Μουρίνιο: Τρεις διοργανώσεις, τρία διαφορετικά τρόπαια και προπονητικό... τρεμπλ, στα «χνάρια» των Τραπατόνι - Λάτεκ! (video)
Το νεοσύστατο Europa Conference League έδωσε την ευκαιρία στον Ζοσέ Μουρίνιο να ολοκληρώσει το δικό του «τρεμπλ», στα χνάρια των Τραπατόνι και Λάτεκ. Ο Special One, δεν την άφησε να πάει χαμένη...
 
Σχετικά Άρθρα

Στην πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε στο Europa Conference League, φρόντισε να αποδείξει πως έχει το know-how.

Οι ευρωπαϊκοί τελικοί μοιάζουν με άλλη μία ημέρα στο γραφείο για τον Ζοσέ Μουρίνιο και αυτός της δικής του Ρόμα κόντρα στη Φέγενορντ, δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
 
Το «χρυσό» γκολ του Νικολό Ζανιόλο ήταν αρκετό για τον Special One, ώστε να προσθέσει ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο στη συλλογή του και να φτάσει τα πέντε, στην πλούσια καριέρα του. Αν μάλιστα «αναγνωριστεί» και η «συμβολή» του στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1997 από την Μπαρτσελόνα, όπου διετέλεσε βοηθός του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, ο αριθμός ανεβαίνει στα έξι!
goalcom-1.jpg

Champions League 
το 2004 με την Πόρτο και το 2010 με την ΊντερΚύπελλο UEFA το 2003 με τους «δράκους» και το 2017 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν είχε μετονομαστεί σε Europa League. Το τελευταίο «κομμάτι» του παζλ προστέθηκε εν έτει 2022, με την κατάκτηση του νεοσύστατου Europa Conference League. Εν ολίγοις, όποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο βρήκε στο διάβα του, το κατέκτησε, έχοντας μάλιστα το απόλυτο σε τελικούς!
 
Προφανώς, η συγκυρία της δημιουργίας του Europa Conference League φέτος, με τη συμμετοχή της Ρόμα στην οποία υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι, άνοιξε τον «δρόμο» για να το διεκδικήσει. Ναι, είναι περιττό να αναφερθεί πως κανένας άλλος προπονητής στον θεσμό δεν είχε το δικό του βιογραφικό, αλλά είτε έτσι, είτε αλλιώς, το επίτευγμα του είναι μοναδικό. Αποδεικνύεται, άλλωστε, από το γεγονός πως μόλις δύο προπονητές έχουν πράξει κάτι ανάλογο, κατακτώντας σε περίοδο που η UEFA «τρέχει» τρεις διοργανώσεις και τις τρεις!
 

Ο πρώτος «διδάξας» ήταν ο Ούντο Λάτεκ που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών όντας στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου το 1974, στον διπλό τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Πέντε χρόνια αργότερα, έχοντας μετακομίσει στην Γκλάντμπαχ, επικράτησε του Ερυθρού Αστέρα, ξανά σε διπλό τελικό, και σήκωσε το Κύπελλο UEFA.

Το «κερασάκι» στην... τούρτα μπήκε το 1982, όταν κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων ως προπονητής της Μπαρτσελόνα και έφτασε τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια, καθένα, μάλιστα, με διαφορετική ομάδα!

 

Η «σκυτάλη» παραδόθηκε στον Τζιοβάνι Τραπατόνι που μέσα σε οκτώ χρόνια, ακριβώς όσα και ο Λάτεκ, κατέκτησε τα πάντα. Μόνο που για να το πετύχει, χρειάστηκε να κρατήσει τα «ηνία» μίας μόνο ομάδας: της Γιουβέντους!
 
Το 1977 έθεσε τις βάσεις κατακτώντας το Κύπελλο UEFA στον διπλό τελικό κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, σε μία πορεία που χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΑΕΚ στα ημιτελικά του θεσμού. Ανάλογη επιτυχία στην εν λόγω διοργάνωση είχε τόσο το 1991 με την Ίντερ, όσο και δύο χρόνια αργότερα, ξανά με τη «Γηραιά Κυρία».

Πριν την έλευση των '90s, ωστόσο, είχε φροντίσει μέσα σε μία διετία να κατακτήσει με τους «μπιανκονέρι» τα δύο «κομμάτια» που του έλειπαν. Αρχικά, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1984 και έναν χρόνο αργότερα, το Πρωταθλητριών, σε μία «μαύρη» ημέρα για το ποδόσφαιρο στο Χέιζελ.

 

Τρεις προπονητές, μέσα σε ένα διάστημα 27 χρόνων, από το 1972 έως το 1999, που συνυπήρχε το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, με το Κύπελλο UEFA και το Κύπελλο Κυπελλούχων, αλλά και στο 2022, όταν πλάι στο Champions και το Europa League, προστέθηκε το Conference.
 
Η επίτευξη κάτι τόσο μοναδικού, προφανώς, απαιτεί και τις κατάλληλες συγκυρίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Ζοσέ Μουρίνιο τις εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. 
 
Το κλειστό κλαμπ των τριών προπονητών, ίσως βρίσκεται εν αναμονή νέων μελών μέσα στα επόμενα χρόνια ύπαρξης του Europa Conference League, αλλά έως τότε, η «κάρτα μέλους» θα παραμείνει κάτι σπάνιο και «κτήμα» μόλις τριών ανθρώπων.
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0