Πρόσωπα

Τιμπό Κουρτουά: Η αμφισβήτηση με… γάντια που ένιωσε, επιτέλους, τη δικαίωση! (video)

Τιμπό Κουρτουά: Η αμφισβήτηση με… γάντια που ένιωσε, επιτέλους, τη δικαίωση! (video)

Και τι άλλο να έκανε κόντρα στη Λίβερπουλ για να επιβεβαιώσει τον «μύθο» του; Ο Τιμπό Κουρτουά έπιασε τα… άπιαστα, χάρισε το Champions League στη Ρεάλ Μαδρίτης και το BN Sports σας προσφέρει κάποιες λεπτομέρειες της ζωής του που ίσως να μην γνωρίζατε.

«Οι συγγενείς μαζεύτηκαν, από νωρίς στο σπίτι. Πώς είναι έτσι το παιδί, και τι μεγάλη μύτη». Ροκ. Η κατάλληλη λέξη που κουμπώνει δίπλα σε τελικούς του Champions League όπου δύο μεγαθήρια ανταγωνίζονται για το κύπελλο με τα μεγάλα «αυτιά». Σίγουρα, ο ήρωας του φετινού τελικού, δεν είναι το πρόσωπο που σκεφτόταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου όταν έγραφε το παραπάνω τραγούδι, όμως κατάφερε να πέσει… διάνα.

Ο Τιμπό Κουρτουά πέρασε από «τρικυμίες» εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Δέχθηκε κριτική που άλλες φορές άξιζε, άλλες φορές όχι, και απάντησε στους Άγγλους όπως μόνο αυτός ήθελε. Με το να γίνει ο νέος… εφιάλτης του Σαλάχ αλλά και της Λίβερπουλ. Το 14ο Champions League των «μερένχες» έχει δίπλα την υπογραφή του, όμως το BN Sports, προτιμάει να σας ταξιδέψει πίσω από το πέπλο της επιτυχίας.

Ο βολεϊμπολίστας που έγινε… ποδοσφαιριστής!

Αν υπήρχε κάποιο καρτούν που μπορεί να συγκριθεί με τον μικρό Κουρτουά, σίγουρα θα ήταν ο «Σκουντούφλης». Από τη μέρα που γεννήθηκε, οι γονείς βρισκόντουσαν πάντα στο νοσοκομείο, καθώς συνεχώς, χτυπούσε με κάθε τρόπο. Σε έπιπλα, στον αθλητισμό, παντού. Ο απολογισμός ήταν ένας σπασμένος αστράγαλος, δεκάδες ράμματα στο κεφάλι από διάφορα χτυπήματα κλπ. Στο κομμάτι του αθλητισμού, οι γονείς του ήταν ερασιτέχνες βολεϊμπολίστες, με αποτέλεσμα να τον ωθήσουν και εκείνον σε αυτό το άθλημα.

Γρήγορα, ο Τιμπό κατάλαβε πως δεν είναι αυτό που τον ελκύει αλλά το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, σε ηλικία πέντε ετών είχε ζητήσει να ξεκινήσει σε κάποια ακαδημία αλλά τότε στο Βέλγιο έπαιρναν από έξι χρονών και άνω παιδιά. Η γκρίνια και το πείσμα του ίδιου, έκανε μία τοπική ομάδα να παραβλέψει αυτό τον κανονισμό και να τον ενσωματώσει από τότε.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως ο Κουρτουά ξεκίνησε ως αριστερό μπακ και όχι τερματοφύλακας, αλλά ακόμα πιο τρελό, είναι πως από εκείνη τη θέση κέρδισε μία ευκαιρία στις ακαδημίες της Γκενκ, όταν έγινε οκτώ ετών. Ουσιαστικά, εκεί άλλαξε τη θέση του σε πορτιέρο.

xIVIRUm.jpg

Ηγέτης στα 19 του και το όνειρο της Τσέλσι…

Το επίσημο ντεμπούτο του Τιμπό Κουρτουά έγινε το 2009, σε ένα ματς της Γκενκ με τη Γάνδη. Ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας ήταν μόλις 17 ετών, όμως άπαντες είχαν ξεχωρίσει σε εκείνον το ταλέντο του. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2010/11, όταν είχε πατήσει τα 19 χρόνια ζωής και οδήγησε τη Γκενκ στην κορυφή του πρωταθλήματος (!) με ηγετικές εμφανίσεις. Σαν αυτή που είδαμε το βράδυ του Σαββάτου (28/5) στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, έπαιξε σε 40 παιχνίδια, καταγράφοντας 14 καθαρές εστίες αλλά και 39 γκολ στο παθητικό του. Τα νούμερα ήταν εντυπωσιακά και δεν πέρασαν απαρατήρητα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Βέβαια, το πάνω χέρι στη βελγική αγορά το είχε η Τσέλσι. Οι «μπλε» εντυπωσιάστηκαν από τα χαρακτηριστικά του και με οκτώ εκατ. λίρες τον έκαναν δικό τους, το ίδιο καλοκαίρι.

Οι βάσεις για να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης, είχαν μπει από τη… συμπολίτισσα!

Αν κάποιος ρωτήσει στον Τιμπό Κουρτουά, που πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του, η απάντηση είναι δεδομένη. Ίσως όχι τώρα που βρίσκεται στη Ρεάλ αλλά σίγουρα η Ατλέτικο Μαδρίτης, έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Ο Βέλγος πορτιέρο, μόλις αποκτήθηκε από τη Τσέλσι, παραχωρήθηκε αμέσως δανεικός στους «ροχιμπλάνκος» ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Φυσικά, δεν μιλάμε για την Ατλέτικο που βλέπουμε σήμερα. Ουσιαστικά, στα μέσα εκείνης της σεζόν προσλήφθηκε ο Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο της, άρα ο Κουρτουά ήταν από τα βασικά εργαλεία για την καθιέρωση του ισπανικού συλλόγου. Στην πρώτη του, κιόλας, σεζόν, οδηγεί τους Ισπανούς στην κορυφή του Europa League, κάνοντας μία τρομερή πορεία μέχρι τον μεγάλο τελικό και την Μπιλμπάο.

Η σεζόν κλείνει με τον Βέλγο πορτιέρο να έχει φτάσει τις 52 επίσημες συμμετοχές και ο απολογισμός να είναι 50 γκολ παθητικό αλλά και 24 ανέπαφες εστίες. Ένα χρόνο μετά σηκώνει το Κύπελλο Ισπανίας και το 2013/14 φέρνει την Ατλέτικο στην κορυφή της Ισπανίας, γράφοντας πραγματικά ιστορία με τη φανέλα της. Και κάπου εκεί, συστήνεται δειλά-δειλά στη Ρεάλ.

Η συμπολίτισσα τον βλέπει να πιάνει τα… άπιαστα στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου και να χαρίζει τον τίτλο στην Ατλέτικο. Μπορεί στο Champions League, οι «μερένχες» να πήραν ρεβάνς στον τελικό του 2014, ωστόσο και εκεί, μέχρι το 93’, ο Κουρτουά ήταν παρών.

Η αποχώρηση που τον έκανε κόκκινο… πανί στην Αγγλία

Η επιστροφή στη Τσέλσι μετά τον δανεισμό, τον έχρισε αμέσως βασικό. Για τέσσερα χρόνια ήταν ο «φύλακας άγγελος» των Λονδρέζων, κατακτώντας συνολικά δύο πρωταθλήματα, ένα Λιγκ Καπ και ένα FA Cup. Σε όλο αυτό το διάστημα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην εξέδρα αλλά πάντα, η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος, ήταν ένας μικρός «πονοκέφαλος» για τον σύλλογο.

Η δυσκολία να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ήταν αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο το καλοκαίρι του 2018. Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να έχει τον Κέιλορ Νάβας στα καρέ της, όμως βλέπει τον Κουρτουά να είναι με τη βαλίτσα στο χέρι από το Λονδίνο. Η πρότασή της προς το πρόσωπό του, τον κάνει να σηκώσει… επανάσταση στη Τσέλσι. Απουσιάζει από τις προπονήσεις της σεζόν και πιέζει με κάθε τρόπο να πάει πίσω στη Μαδρίτη.

Με το ποσό των μόλις (!) 35 εκατ. ευρώ, η Ρεάλ Μαδρίτης τελικά τον κάνει δικό της. Φυσικά, ο τρόπος που αποχωρεί σηκώνει θύελλα αντιδράσεων, όμως και η υποδοχή στην Ισπανία δεν είναι και η καλύτερη. Ο διεθνής άσος δέχεται μεγάλη κριτική και αμφισβήτηση από την πρώτη μέρα, καθώς θεωρούταν «αχρείαστη» μεταγραφή, αφού την ίδια περίοδο είχε αποχωρήσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η ομάδα είχε ήδη τον Νάβας.

Το… κερασάκι έρχεται από το περιοδικό «FourFourTwo» που επιλέγει να τον αφήσει εκτός 10άδας (!) στους κορυφαίους τερματοφύλακες παρά τα όσα είχε προσφέρει στον αγγλικό σύλλογο. Η δική του απάντηση ήταν απλή: «Δυσφημούν τον εαυτό τους. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που ψήφισαν δεν γνωρίζουν τίποτα». Αυτή ήταν με λόγια. Με πράξεις, το έδειξε στο βράδυ του Σαββάτου (28/5).

Η Γαλατασαράι τον πήρε από την πόρτα της εξόδου στην πύλη της… ιστορίας!

Σεζόν 2019/20. Ο Κουρτουά, όπως και η υπόλοιπη Ρεάλ, βρίσκονται στο μάτι του… κυκλώνα. Η αγωνιστική κατάσταση είναι τραγική και οι «μερένχες» γίνονται έρμαιο των ορέξεων στους αντιπάλους τους. Κάτι τέτοιο ήταν και ο Βέλγος άσος στους οπαδούς. Με την παρθενική του χρονιά να κινείται σε ρηχά νερά, ο διεθνής πορτιέρο δεν έδειξε να πείθει ούτε στη δεύτερη. Σε σημείο να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου για τον Γενάρη του 2020. Μέχρι το ματς με τη Γαλατασαράι.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα την πορεία της στο Champions League, αφού έχει διασυρθεί από την Παρί Σεν Ζερμέν και έχει γλυτώσει το κάζο με τη Μπριζ στην Ισπανία (2-2). Έτσι, στην 3η αγωνιστική, ταξιδεύει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τη Γαλατασαράι. Ο Ζιντάν βρίσκεται στα… σχοινιά και κάτι λιγότερο από νίκη, θα έφερνε ολικές αλλαγές στον σύλλογο. Ίσως ο Κουρτουά να ήταν μέσα σε αυτές.

Ωστόσο, ο έμπειρος ποδοσφαιριστής κάνει μαγική εμφάνιση. Την καλύτερη μέχρι την στιγμή που φόρεσε τα λευκά της Ρεάλ. Με τη δική του συμβολή, ο ισπανικός σύλλογος κερδίσει με 1-0 και παίρνει τεράστια ανάσα για τη συνέχεια. Για τον ίδιο, όμως, είναι απλά το «εισιτήριο» για να φτάσουμε στο βράδυ του Σαββάτου (28/5). Εκεί όπου, αντί να έχει ραντεβού για την έξοδο, έχει μία θέση στην ιστορία του συλλόγου, βάζοντας την υπογραφή του δίπλα στο 14ο Champions League της Ρεάλ.

Ο πιο αμφισβητούμενος τερματοφύλακας, ένιωσε επιτέλους τη λύτρωση. Έβαλε το όνομά του δίπλα σε αυτά των Καν και Φαν ντερ Σάαρ και πλέον στοχεύει για τον μύθο που λέγεται «Χρυσή Μπάλα». Αυτός είναι ο Τιμπό Κουρτουά.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0