Πρόσωπα

Φέλιξ Μάγκατ: Δικαίωσε το ρόλο του πυροσβέστη στη Χέρτα, κράτησε, όμως, το αγαπημένο του Αμβούργο στην Zweite Liga!

Φέλιξ Μάγκατ: Δικαίωσε το ρόλο του πυροσβέστη στη Χέρτα, κράτησε, όμως, το αγαπημένο του Αμβούργο στην Zweite Liga!

Κατέκτησε τα πάντα σε Γερμανία και Ευρώπη φορώντας τη φανέλα του Αμβούργου. Ο Φέλιξ Μάγκατ οδήγησε την ονειρεμένη Βόλφσμπουργκ των Γκραφίτε, Μισίμοβιτς και Τζέκο στο πρωτάθλημα της Bundesliga το 2009. Σε ηλικία 69 ετών ανέλαβε πυροσβεστικό ρόλο στη Χέρτα. Την κράτησε στην κατηγορία. Ταυτόχρονα, όμως, «πλήγωσε» το αγαπημένο του Αμβούργο και το καταδίκασε σε άλλη μία χρονιά στη 2η κατηγορία της Γερμανίας.

«Το Αμβούργο κατέχει τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και στο ποδόσφαιρο». Τάδε έφη Φέλιξ Μάγκατ πριν από τους δύο αγώνες των μπαράζ μεταξύ Χέρτα και Αμβούργου. Υπόψιν πως ο έμπειρος κόουτς είναι (ή μάλλον ήταν πλέον) ο προπονητής της πρωτευουσιάνας. Την ανέλαβε φέτος στην 26η αγωνιστική, ούσα στην 17η θέση και σε απόσταση δύο βαθμών από τις θέσεις σωτηρίας. Μέχρι την τελευταία αγωνιστική ήταν στη 15η θέση, αλλά ηττήθηκε στο Ντόρτμουντ και νίκησε ταυτόχρονα η Στουτγκάρδη, με συνέπεια να αναγκαστεί να δώσει τους δύο έξτρα αγώνες, με τον 3ο της 2ης κατηγορίας. Κατά διαβολική σύμπτωση, αυτό ήταν το Αμβούργο, που είδε την πλάτη των Βέρντερ Βρέμης και Σάλκε στην τρέχουσα χρονιά της Zweita Liga.

Οδήγησε το Αμβούργο στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έτος 1983. Τόπος Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας. Κόντρα στη Γιουβέντους πετυχαίνει το «χρυσό» γκολ. Η γερμανική ομάδα από το λιμάνι, στην κορυφή της Ευρώπης. Το γκολ μόλις στο 8ο λεπτό. Κόντρα στον Ντίνο Τζοφ. Το 1977 φρόντισε να «καπαρώσει» το Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό του Άμστερνταμ απέναντι στην Άντερλεχτ. Γκολ ο Μάγκατ, το 2-0 στο 88’. Τα πρωταθλήματα με την ομάδα του Βορρά ήταν εν τέλει τρία (1979, ’82, ’83). Ως προπονητής πρώτα την έσωσε το 1995 και εν συνεχεία, το 1997, την έφτασε μέχρι τη φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA.

Πόσα και πόσα συνδέουν τον Μάγκατ με το Αμβούργο. Κι’ όμως, χρειάστηκε να αφήσει τα συναισθήματα του στην άκρη, για να τιμήσει το συμβόλαιό του με τη Χέρτα. Το απεγνωσμένο άκουσμα της «πλούσιας» πρωτευουσιάνας, που για μία ακόμα φορά τα έκανε μαντάρα φέτος, σε επιλογή προπονητής και αγωνιστική εικόνα.

Ο Μάγκατ δεν πτοήθηκε μετά την ήττα στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού Σταδίου από τη μεγάλη «αγάπη» του.



Η ρεβάνς στο Αμβούργο ήταν στα μέτρα της Χέρτα. Συμφώνησε με τον Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ να φτιάξουν μαζί την 11άδα και με το τελικό 2-0, ο 69χρονος ολοκλήρωσε το έργο του στην ομάδα του Βερολίνου.



Άμεσα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον πάγκο της Χέρτα. «Το πρότζεκτ μου ήταν να σώσω την ομάδα Αυτό το έπραξα και είναι ώρα να αφήσω τη θέση μου. Πάω σπίτι μου να κόψω ξύλα για το χειμώνα».

Άλκης Τσαβδαράς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0