Πρόσωπα

Μανούτ Μπολ: Ένας μεσήλικας στο NBA (video)

Μανούτ Μπολ: Ένας μεσήλικας στο NBA (video)

Η «ατραξιόν» του NBA, όσον αφορά αποκλειστικά το ύψος, είναι ο Τάκο Φολ που φτάνει τα 2.29 μέτρα. Πολύ πριν απ’ αυτόν υπήρχε ένας άλλος αγαθός γίγαντας, ο Μανούτ Μπολ (2.31 μέτρα), ο οποίος λέγεται ότι έπαιξε όντας τουλάχιστον 50 ετών.

Γεννημένος το 1963 στο σημερινό Νότιο Σουδάν το 1962 είχε οιωνούς από νωρίς ότι θα ξεχωρίσει για το ύψος του, καθώς η φυλή Ντίνκα έχει υψηλό μέσο όρο, όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Βέβαια το γεγονός πως βρισκόταν σε μια χώρα γεμάτη φτώχεια, αναλφαβητισμό, γεμάτη παθογένειες, άλλα προδιέγραφε για εκείνον.

Έμαθε μόνο την κτηνοτροφία και συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τις αγελάδες. Δεν ήξερε να γράφει, να διαβάζει, ούτε καν πότε γεννήθηκε. Ένας ξάδερφος του τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το μπάσκετ και αμέσως βρήκε κάτι που του ταίριαζε, παρά της αντιρρήσεις του πατέρα του. Από τις ζούγκλες και τα λιοντάρια βρέθηκε να παίζει σε αμερικανικό κολλέγιο κι όλοι έλεγαν πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρει μια ευκαιρία στο NBA, όντας εφάμιλλος στο ύψος με τον Γκιόργκι Μουρεσάν.

manute_0.jpg

Έπαιζε πάντα μεθυσμένος

Τελικά όντως έκανε πέρασμα από τον «μαγικό κόσμο» για μια δεκαετία, από το 1985 ως το 1995. Είναι ο μοναδικός παίκτης που τελείωσε την καριέρα του με περισσότερες τάπες (2086) από πόντους (1599) και υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτό. Από τις πρώτες μέρες του στους Ουάσινγκτον Μπούλετς παρέα με τον Μάγκσι Μπογκς, με τον οποίο συνέθεσαν ένα από τα πιο cult δίδυμα ως ο ψηλότερος και κοντύτερος παίκτης στην ιστορία αντίστοιχα, μέχρι το τέλος της καριέρας του, υπήρξε μεν θεόρατος, αλλά πολύ αδύναμος και κοκκαλιάρης. Έπρεπε να πάρει κιλά για να μπορεί να σκοράρει αξιόπιστα. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον Τζέισον Γουίλιαμς του έδιναν συνεχώς μπύρες. «Κατέληγε να πίνει πριν κάθε ματς κι έτρεχε στα αποδυτήρια με φορώντας μόνο κάλτσες. Δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι νηφάλιος».

Δεν είναι όμως αυτή η πιο περίεργη ιστορία γι’ αυτόν. Όταν ο Γουίλιαμς τον παρατηρούσε στον πάγκο, είδε κάποια σημάδια στο κούτελό του. Η απάντηση που πήρε όταν ρώτησε, τον σόκαρε.

«Έχασαν το πιστοποιητικό γέννησής μου στη ζούγκλα. Για να έχω μια ιδέα για την ηλικία μου, κάθε φορά που περνούν πέντε χρόνια παίρνω μια πέτρα και χαράζω το κούτελό μου». Με λίγα γρήγορα μαθηματικά ο συμπαίκτης του ανακάλυψε πως ήταν τουλάχιστον 55 ετών.

Ο Μπολ έφυγε από τη ζωή το 2010, αφήνοντας πίσω 10 παιδιά. Ο Μπολ Μπολ πήρε το μπόι του πατέρα του, αλλά αδικεί τον εαυτό του ως τώρα, καθώς δεν είναι φαν των προπονήσεων.

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0