Πρόσωπα

Ζαϊντού Ζανουσί: Από πρώτος στόχος του Ολυμπιακού για αντί-Τσιμίκας, στο γκολ του… τίτλου μέσα στη Μπενφίκα! (video)

Ζαϊντού Ζανουσί: Από πρώτος στόχος του Ολυμπιακού για αντί-Τσιμίκας, στο γκολ του… τίτλου μέσα στη Μπενφίκα! (video)

Καλοκαίρι του 2020. Στα ραντάρ του Ολυμπιακού για την κάλυψη του αριστερού μπακ βρίσκεται ο Ζαϊντού Ζανουσί, ο οποίος, δύο χρόνια μετά, γίνεται ο λυτρωτής της Πόρτο μέσα στη Μπενφίκα. Ο νεαρός αμυντικός πέτυχε τρομερό buzzer beater στο Ντα Λουζ και όχι απλώς χάρισε τη νίκη στους «δράκους», αλλά και το πρωτάθλημα.

Μην μπερδεύεστε από τον τίτλο. Η Πόρτο δεν μονομαχούσε με τη Μπενφίκα για την κορυφή της Πορτογαλίας αλλά με την περσινή πρωταθλήτρια, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Ωστόσο, με νίκη μέσα στην έδρα των «αετών», η Πόρτο θα εξασφάλιζε μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή. Με το σκορ στο 0-0 μέχρι το 90’, όλα έδειχναν πως η πρώτη θέση θα παρέμενε ανοιχτή.

Μέχρι να αναλάβει ο Ζαϊντού Ζανουσί. Αν σας λέει κάτι το όνομά του, αυτό είναι γιατί έχει υπάρξει έντονα στα μεταγραφικά δρόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2020, ο Ολυμπιακός ήθελε τον αποκτήσει αλλά δύο χρόνια μετά, ο ίδιος λυτρώνει την Πόρτο και δικαιώνεται για την επιλογή του.

Αντικαταστάτης του Τσιμίκα…

Το καλοκαίρι του 2020, ο Κώστας Τσιμίκας ετοίμασε βαλίτσες και αναχώρησε για την Αγγλία ώστε να υπογράψει ονειρικό συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ. Το κενό που άφηνε στο αριστερό άκρο της άμυνας ήταν τεράστιο για τον Ολυμπιακό και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ρίξει τα δίχτυα τους στην πορτογαλική αγορά.

Εκεί, βρέθηκε η περίπτωση του Ζαϊντού Ζανουσί. Ο αριστερός μπακ της Σάντα Κλάρα είχε κάνει γεμάτη σεζόν στα μεγάλα σαλόνια της Πορτογαλίας και ο Ολυμπιακός τον έθεσε στην κορυφή της λίστας του. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να βγάλει από τα ταμεία του μέχρι και τέσσερα εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει (!). Φυσικά, ο Μάρτινς τον ήθελε πως και πως στον Πειραιά.

Όμως κάπου εκεί, ήρθε η Πόρτο. Η ομάδα που ξέρει πως να κάνει τις μικρότερες ομάδες να της… «χρωστάνε» μέσω των μεταγραφών ή δανεισμών της. Μπήκε στην διεκδίκηση αλλά έδινε ακριβώς το ίδιο ποσό με τον Ολυμπιακό. Το θέμα ήταν στα χέρια του παίκτη, ο οποίος πείστηκε και αποδέχθηκε την πρόταση αφήνοντας τον Ολυμπιακό δίχως μπακ.

Η απίστευτη ρήτρα και η καθιέρωση ως βασικός!

Το συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν διάρκεια τεσσάρων ετών, όμως το τρομερό, είναι στη ρήτρα που του τοποθετήθηκε. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι της Πόρτο έθεσαν ως πόσο για «σπάσιμο» του συμβολαίου, αυτό των 50 εκατ. ευρώ (!). Φυσικά, ήταν μεγάλη δικαίωση για τον νεαρό αμυντικό καθώς καταλάβαινε πόσο σημαντική θέση είχε στο ρόστερ των «δράκων».

Από την άλλη, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο άρχισε να καταλαβαίνει πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα. Από την πρώτη στιγμή τον έριξε στα βαθιά και ο 24χρονος μπακ ανταποκρίθηκε στο έπακρο. Συγκεκριμένα, πήρε φανέλα βασικού σε πολύ σημαντικά όπως στο Champions League (και μάλιστα κόντρα στον Ολυμπιακό) αλλά και σε μεγάλα ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Ήδη έχει φτάσει τις 79 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, δίχως να έχει κλείσει δύο χρόνια στον σύλλογο ενώ έχει παίξει και εννιά φορές με την Εθνική Νιγηρίας. Παράλληλα, έχει σκοράρει πέντε γκολ ενώ έχει μοιράσει μία ασίστ, με τη συνεισφορά του στην επίθεση, να είναι τρομακτική. Σε βαθμό, που δικαιώνει την επιλογή του Ολυμπιακού εκείνο το καλοκαίρι.

Τελικά, η Πόρτο βρήκε τη λύση της (και την υγεία της) και ο Ολυμπιακός ακόμα ψάχνει αριστεροπόδαρο μπακ, με τον Ρέαμπτσιουκ να μην καλύπτει το επίπεδο της ομάδας.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0