Πρόσωπα

Μπορεί η Ρεάλ να έχει «βαριά» φανέλα, ο Γκουαρδιόλα όμως νιώθει… βασιλιάς στο Μπερναμπέου! (video)

Μπορεί η Ρεάλ να έχει «βαριά» φανέλα, ο Γκουαρδιόλα όμως νιώθει… βασιλιάς στο Μπερναμπέου! (video)

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται σήμερα (4/5, 22:00) την Μάντσεστερ Σίτι στο πλαίσιο των ημιτελικών του Champions League με στόχο να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να ανατρέψει το 4-3 του Έτιχαντ. Άλλοι προπονητές μπορεί να ίδρωναν στην ιδέα του εμβληματικού Μπερναμπέου, ο Πεπ Γκουαρδιόλα όμως… μάλλον δεν αγχώνεται!

Ποιος είδε το… Μπερναμπέου και δεν το φοβήθηκε; Η σωστή απάντηση είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα! Ο Ισπανός προπονητής έχει επισκεφτεί το ιστορικό γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης ουκ ολίγες φορές, φεύγοντας σχεδόν πάντα με χαμόγελο.

Συνολικά στην προπονητική του καριέρα, ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι βρέθηκε ως αντίπαλος στο Σαντιάγο Μπερναμπέου εννιά φορές, τις περισσότερες -προφανώς- με την Μπαρτσελόνα. Η «βασίλισσα» κατάφερε να τον «λυγίσει» μόλις μια! Μάλιστα, στις αναμετρήσεις αυτές ο Ισπανός μετράει έξι νίκες!

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Στην παρθενική του σεζόν στους πάγκους, ο Πεπ Γκουαρδιόλα «ταξίδεψε» για πρώτη φορά στην Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει την Ρεάλ ως προπονητής της Μπαρτσελόνα τον Μάιο του 2009, σε ένα «clasico» που θα γραφόταν με «μαύρα γράμματα» στην ιστορία των Μαδριλένων. Με το πρωτάθλημα να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αναμενόταν μια ομηρική μάχη ανάμεσα στις δύο διεκδικήτριες του τίτλου. Οι προσδοκίες δεν εκπληρώθηκαν ποτέ, με τους «μπλαουγκράνα» να κυριαρχούν σχεδόν σε όλο το παιχνίδι.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα πήγε στα αποδυτήρια με την λήξη του πρώτου ημιχρόνου, όντας μπροστά στο σκορ με 3-1! Φυσικά, δεν σταμάτησαν εκεί. Το σκορ του δεύτερου 45λεπτου ήταν ακριβώς το ίδιο, με τους «μπλαουγκράνα» να παίρνουν μια ιστορική νίκη με 6-2 στην έδρα της μισητής τους αντιπάλου! Μέσι και Ανρί σκόραραν από δύο φορές, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Πουγιόλ και Πικέ προσέθεσαν τα υπόλοιπα.

Η συνήθεια που έγινε λατρεία

Ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι έδειξε από νωρίς τόσο το ξεχωριστό ταλέντο του όσο και τις προθέσεις του για το Μπερναμπέου. Ήθελε να μετατρέψει κάθε επίσκεψη του στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης σε… εκδρομή στο πάρκο και πλην μερικών εξαιρέσεων το κατάφερε. Την επόμενη σεζόν επικράτησε ξανά της «βασίλισσας» στην έδρα της με 2-0 χάρη στα γκολ του Μέσι και Πέδρο. Την αγωνιστική περίοδο 2010/11 η Ρεάλ θα κατάφερνε να… αποσπάσει τουλάχιστον ισοπαλία.

Στο πρωτάθλημα η Μπαρτσελόνα, που είχε πετύχει ακόμα μια ιστορική νίκη σε «clasico» στο Καμπ Νου με 5-0, έμεινε στο 1-1 στο Μπερναμπέου. Οι δύο ομάδες «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» και στο Champions League εκείνης της σεζόν, με την ομάδα του Γκουαρντιόλα -φυσικά- να επικρατεί, χάρη στην νίκη της με 2-0 στην Μαδρίτη και στο 1-1 στην Βαρκελώνη.

Την επόμενη χρονιά η «βασίλισσα» θα είχε τρεις ευκαιρίες να «σπάσει την κατάρα», δεν θα τα κατάφερνε όμως καμία! Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο Μπερναμπέου στο πρώτο παιχνίδι του τελικού του Σούπερ Καπ Ισπανίας, όπου έμειναν στο 2-2, στο πρωτάθλημα, με την Μπαρτσελόνα να επικρατεί ξανά με 3-1 αλλά και στο Κύπελλο, όπου νικητές ήταν -καλά μαντέψατε- οι «μπλαουγκράνα» με 2-1.

Ο Γκουαρδιόλα αποχώρησε τελικά από το Καμπ Νου το καλοκαίρι του 2012, αφήνοντας την «βασίλισσα» να… ησυχάσει. Τελευταία του επίσκεψη στο Μπερναμπέου ήταν η σπουδαία νίκη της Μάντσεστερ Σίτι στους «16» του Champions League της σεζόν 2019/20 με 2-1. Οι «πολίτες» επικράτησαν και στην Αγγλία με το ίδιο σκορ για να περάσουν στην επόμενη φάση. Πριν την επιτυχία αυτή όμως είχε προηγηθεί η μοναδική ήττα του Ισπανού τεχνικού στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

Το μοναδικό «στραβοπάτημα»

Τον Απρίλιο του 2014, Μπάγερν και Ρεάλ θα κοντραριζόντουσαν με στόχο ένα «εισιτήριο» στον τελικό του Champions League. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα διένυε την πρώτη του σεζόν στον πάγκο των Βαυαρών και ήθελε να ξεκινήσει εμφατικά την πορεία του στην Γερμανία, οδηγώντας την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης. Οι Μαδριλένοι, όμως, είχαν άλλη άποψη.

Το πρώτο παιχνίδι θα γινόταν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Μετά από δύο χρόνια ο Ισπανός τεχνικός θα επισκεπτόταν ξανά το…. αγαπημένο του γήπεδο, το αποτέλεσμα όμως δεν θα ήταν αυτό που είχε συνηθίσει. Το γκολ του Καρίμ Μπενζεμά στο 19’ ήταν και το μοναδικό του αγώνα, «χαρίζοντας» έτσι στο Πεπ την μοναδική μέχρι σήμερα ήττα του στην έδρα της Ρεάλ.

Το δεύτερο παιχνίδι βέβαια είχε ξεκάθαρο κυρίαρχο. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι «άλωσε» την Αλιάνζ Αρίνα με το επιβλητικό 4-0 και πήρε την πρόκριση στον τελικό. Εκεί, με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης, το ιστορικό γκολ του Σέρχιο Ράμος στο 90+3’ θα έστελνε τον αγώνα στην παράταση, όπου η «βασίλισσα» θα σκόραρε τρεις φορές για να στεφτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ένας ημιτελικός Champions League ανάμεσα σε δύο τόσο πλήρεις ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι θα είναι πάντα αμφίρροπος. Στατιστικά και ιστορία συχνά πάνε «περίπατο» στον αγωνιστικό χώρο όταν μιλάμε για τέτοια ποιότητα. Η «βασίλισσα» έχει αδιαμφισβήτητα «βαριά φανέλα» και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ιστορική της έδρα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αν όμως υπάρχει ένας προπονητής που ως αντίπαλος νιώθει άνετα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, αυτός είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα!

Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0