Πρόσωπα

Τσιμίκας, ο 16ος και (μακάρι ο) τυχερός: Η «κατάρα» των Ελλήνων παικτών σε ευρωπαϊκούς τελικούς! (video)

Τσιμίκας, ο 16ος και (μακάρι ο) τυχερός: Η «κατάρα» των Ελλήνων παικτών σε ευρωπαϊκούς τελικούς! (video)

Από το βράδυ της Τρίτης (03/04), ο Κώστας Τσιμίκας βρίσκεται στον μεγάλο τελικό του ChampionsLeague μαζί με τη Λίβερπουλ και το BN Sports θυμάται τις 15 ελληνικές εκπροσωπήσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού αλλά και την κατάρα που τις κυνηγά

Για 45 λεπτά, η Λίβερπουλ αγχώθηκε. Είδε τη ψυχή της Βιγιαρεάλ να εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου να είναι στο 2-0. Στην επανάληψη ωστόσο, η ειδική σε τέτοιες αποστολές, έκανε την ολική ανατροπή και μέσα σε οκτώ λεπτά, βρισκόταν ήδη στον μεγάλο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Στο 79ο λεπτό, ο Κώστας Τσιμίκας παίρνει τη θέση του Άντριου Ρόμπερτσον και στη λήξη του αγώνα, πανηγυρίζει έντονα την παρθενική του παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό. Μία στιγμή που περίμενε από το καλοκαίρι του 2020 και τελικά, έφτασε για να τη ζήσει. Βέβαια δεν είναι ο πρώτος Έλληνας που φτάνει σε τέτοιο σημείο

Συγκεκριμένα, θα είναι ο 16ος με την ελληνική σημαία στην πλάτη και το BN Sports σας θυμίζει τους 15 Έλληνες ποδοσφαιριστές που έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό αλλά κανείς (!) δεν πανηγύρισε το αντίστοιχο τρόπαιο.

Η εντεκάδα του Παναθηναϊκού…

1971. Η χρονιά που το ελληνικό ποδόσφαιρο έγραψε ιστορία χάρη στον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» έφτασε με έναν αξιοζήλευτο τρόπο μέχρι το μεγάλο ραντεβού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο Γουέμπλεϊ της Αγγλίας. Εκεί, τον περίμενε ο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ, με τον τίτλο του φαβορί να επιβεβαιώνεται στο τελικό 2-0. Οι Πράσινοι δεν κατάφεραν να σηκώσουν το τρόπαιο αλλά έγραψαν το όνομά του με τα πιο χρυσά γράμματα στο ποδόσφαιρο της χώρας μας.

Ο Φέρεντς Πούσκας είχε παρατάξει τον ελληνικό σύλλογο με έντεκα Έλληνες. Συγκεκριμένα, η εντεκάδα αποτελούταν από τους Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Σούρπης, Καψής, Καμάρας, Γράμμος, Φυλακούρης, Ελευθεράκης, Δομάζος, Αντωνιάδης. Αμφότεροι ήταν και οι πρώτοι Έλληνες που έπαιξαν ποτέ σε ευρωπαϊκό τελικό.

«Δεν πήγαμε συγκεντρωμένοι. Δεν ξέρω αν θα υπήρχε διαφορετική κατάληξη αλλά το χειριστήκαμε λάθος. Δεν είχαμε καθαρό μυαλό. Ακόμα και πριν το ματς, δεν δείχναμε όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Μόνο αυτό θα άλλαζα. Δεν λέω ότι θα κερδίζαμε αλλά σίγουρα θα παίζαμε καλύτερα. Είχαμε στεναχωρηθεί μετά το ματς, αλλά ξέραμε πως γράψαμε ιστορία», είχε πει αποκλειστικά στο BN Sports ο Κώστας Ελευθεράκης.

Το όνειρο του Άκη Ζήκου!

Το 2003/04, ήταν μία ιδιαίτερη σεζόν για το Champions League, από όλες τις απόψεις. Ήταν η χρονιά που τα αουτσάιντερ έκαναν… πάρτι και έδειχναν πως οι διαφορές μεταξύ των «μικρών» και των «μεγάλων», δεν είναι τόσο μεγάλες τελικά. Στο μεγάλο ραντεβού στη Γερμανία, η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο συναντάει τη Μονακό του Ντιντιέ Ντεσάμπς.

Αμφότερες έχουν ανερχόμενα αστέρια στις συνθέσεις τους, όμως για τους Γάλλους, υπάρχει και μία ελληνική παρουσία. Ο Άκης Ζήκος, μπορεί να μην βοήθησε στον επαναληπτικό των ημιτελικών κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπως ήταν βασικός στο μεγάλο ματς της σεζόν. Έπαιξε για όλο τον αγώνα, όμως η Πόρτο ήταν εκείνη που επικράτησε και μάλιστα, με το εμφατικό 3-0.

hqdefault_5.jpg

Τζιόλης, Μήτρογλου και Σωκράτης…

Ο Ζήκος ήταν ο τελευταίος Έλληνας μέχρι τον Κώστα Τσιμίκα που έχει φτάσει σε τελικό του Champions League (ή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών). Ωστόσο, δεν σημαίνει πως στις υπόλοιπες διοργανώσεις της UEFA, δεν είχαμε ελληνική παρουσία. Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Τζιόλης έκανε την αρχή, το 2009 για το UEFA Cup.

Ήταν ο τελευταίος τελικός πριν γίνει Europa League και ο Έλληνας χαφ ήταν μέλος της Βέρντερ Βρέμης. Ναι, της ομάδας που τώρα είναι στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Ο διεθνής άσος αγωνίστηκε για 17 λεπτά, όμως η ομάδα του δεν άντεξε στην παράταση και ηττήθηκε με 2-1 από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Έπειτα, χρειάστηκε να περάσουν εννιά χρόνια για να έχουμε ξανά ελληνική παρουσία.

Ο Κώστας Μήτρογλου, παρά τη μέτρια πορεία του με τη Μαρσέιγ, βρέθηκε με τον γαλλικό σύλλογο στον μεγάλο τελικό του Europa League το 2018. Οι Γάλλοι είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω την Ατλέτικο Μαδρίτης και να ηττηθούν με το βαρύ 3-0. Από την πλευρά του, ο Έλληνας φορ έπαιξε για 18 λεπτά στο συγκεκριμένο ματς, χωρίς να μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.

Και τέλος, φτάνουμε ένα χρόνο μετά, στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και την Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό του Europa League, εκεί όπου ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έπαιξε για όλο το ματς, αλλά χωρίς στο τέλος, να πανηγυρίσει τον τίτλο. Η Τσέλσι ήταν η μεγάλη νικήτρια του «εμφυλίου», με τον Έντεν Αζάρ να κάνει τρομερό παιχνίδι να προσφέρει το τρόπαιο στους «μπλε».

sokratis-laurent-koscielny-arsenal-chelsea-europa-league-final-2019_10b6sm2n1ja2b1mi1r3ia3epmp.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0