Πρόσωπα

Νίκολας Σιαπακάσε: Το «καμάρι» του Σιμεόνε που δεν μπόρεσε να ντριμπλάρει τα σίδερα της φυλακής…

Νίκολας Σιαπακάσε: Το «καμάρι» του Σιμεόνε που δεν μπόρεσε να ντριμπλάρει τα σίδερα της φυλακής…

Πόσο εύκολα μπορείς να φτάσεις μία ανάσα από την… κόλαση; Για τον Νίκολας Σιαπακάσε, ήταν απλά λίγα δευτερόλεπτα για να υποβιβαστεί από «αστέρι» της Σασουόλο σε… φυλακισμένο.

Όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να αγγίξεις την κορυφή αλλά και πόσο εύκολο να είναι να πέσεις στο κενό δίχως… φρένα. Μία στιγμή φτάνει για να δει τον κόσμο να καταστρέφεται και το όνομα να σπιλώνεται δίχως αύριο. Φτάνει μία λάθος κίνηση. Η ιστορία του Νίκολας Σιαπακάσε δεν είναι σαν τις άλλες των παιδιών της ηλικίας της. Δεν είναι ένα ακόμα χαμένο ταλέντο που αναπαύθηκε στα πρωτοσέλιδα.

Είναι απλά ένα ακόμα παιδί που δεν λειτούργησε με το μυαλό αλλά με τις συνθήκες. Με πορεία που θα ζήλευε και ο… Μέσι στην ηλικία του αλλά και με τις καλύτερες προδιαγραφές να γίνει ένα μεγάλος φορ, ο Ουρουγουανός επέλεξε να επιβεβαιώσει την κακή φήμη των Λατινοαμερικάνων παικτών. Πλέον, το μέλλον του στον χώρο δεν είναι απλά αβέβαιο αλλά και… δύσβατο.

Τρέλανε τη Ρίβερ Πλέιτ…

Γεννημένος το 1999 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, ο Νίκολας Σιαπακάσε μεγάλωσε στα κακόφημα στέκια της πόλης, βλέποντας σκληρές εικόνες καθόλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Αυτές ήταν που τον ώθησαν να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, καθώς έκανε τα πρώτα του βήματα μόλις στα πέντε του, για να φτάσει το 2010, να γίνει μέλος της Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο.

Οι άνθρωποι της ομάδας τον παρακολουθούσαν επί πέντε συνεχόμενα χρόνια, δημιουργώντας την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Δεν άργησε να γίνει και επαγγελματίας, καθώς στα 16 του χρόνια, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του. Με τις ευρωπαϊκές ομάδες να έχουν αρχίσει την… επιδρομή στην Ουρουγουάη, ο νεαρός επιθετικός άρπαξε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Έπαιξε συνολικά 32 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και βρήκε τέσσερις φορές τα αντίπαλα δίχτυα.

Η επιτυχία ήταν δεδομένη. Το ταλέντο του ανεκτίμητο και η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία. Η ομάδα της Ουρουγουάης από την πλευρά της δεν ήθελε να τον αφήσει τόσο γρήγορα να αποχωρήσει, όμως το γεγονός πως αγωνίστηκε και με τις μικρές Εθνικές της χώρας του, έκαναν δύσκολη την παραμονή.

Το όνειρο της Ευρώπης και το ρεκόρ στην Κ20…

Έχοντας στις βαλίτσες ένα Sudamericana U20, ο Σιαπακάσε παίρνει το αεροπλάνο με προορισμό την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία είχε βγάλει για χάρη 1,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της. Εκείνος ήταν μόλις 17 ετών, όμως ζούσε το όνειρο της Ευρώπης από κοντά. Εντάχθηκε αρχικά στη Β’ ομάδα και στη συνέχεια προβιβάστηκε στην πρώτη, με τις ευλογίες του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Βέβαια, για να πάρει ευκαιρίες είχε μία σειρά από δανεισμούς σε Ράγιο Μαχαδαόντα (τρίτη κατηγορία Ισπανίας), Πάρμα και Φαμαλικάο. Τα λεπτά συμμετοχής που πήρε ήταν ελάχιστα. Την ίδια ώρα όμως, είχε σπάσει ένα τρομερό ρεκόρ την Κ20 της Εθνικής Ουρουγουάης. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στα χρονικά του συγκεκριμένου γκρουπ, καθώς έφτασε τα 21 γκολ σε 47 παιχνίδια, την ίδια στιγμή που μέτρησε 35 τέρματα με όλες τις μικρές ηλικίες της Ουρουγουάης.

Εν τέλει, κατέληξε στη Σασουόλο με μόλις 300 χιλιάδες ευρώ και έμεινε για μία σεζόν, ως συμπαίκτης του Γιώργου Κυριακόπουλου. Το καλοκαίρι του 2021, η Πενιαρόλ τον έφερε πίσω στη Λατινική Αμερική ως δανεικό αλλά το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στην Ιταλίας. Μέσα σε όλα αυτά, τα λεπτά που πήρε ήταν ελάχιστα, όμως στην Ουρουγουάη δέθηκε αρκετά με τους οπαδούς.

Το όπλο της… καταστροφής!

Παρότι είχε μπει στα 60 καλύτερα ταλέντα που γεννήθηκαν το 1999, από τη «The Guardian», ο Σιαπακάσε δεν είχε την πορεία που όλοι περίμεναν. Ειδικά από τη στιγμή που πήγε στη Πενιαρόλ, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Αποκορύφωμα η στιγμή της 26ης Ιανουαρίου. Τέσσερις άνθρωποι συλλαμβάνονται όταν ο προληπτικός έλεγχος της αστυνομίας, δείχνει πως αμφότεροι κουβαλούν όπλα και σφαίρες. Ανάμεσα σε αυτούς και ο 23χρονος ποδοσφαιριστής.

Ο ίδιος, όντας τραυματίας, ήταν στον δρόμο για το φιλικό της Πενιαρόλ με την Νασιονάλ, όταν τον σταμάτησε η αστυνομία και βρήκε πάνω του το όπλο. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, έγινε η δίκη του Ουρουγουανού, με το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο και να του επιβάλλει 14 μήνες φυλάκισης. Μάλιστα, ανέφερε στους αστυνομικούς πως το όπλο δεν ήταν δικό του αλλά το μετέφερε για κάποιον που θα τον περίμενε στο γήπεδο.

Δίχως φρένα η κάθοδος…

Ο Σιαπακάσε είναι… αγνώριστος πλέον. Σε κακή ψυχολογική κατάσταση και με την ποδοσφαιρική καριέρα του να έχει φτάσει σε επίπεδα… φινάλε παρότι είναι μόλις 23 ετών. Μπορεί να έκανε κάποιες προπονήσεις με μία ομάδα τρίτης κατηγορίας αλλά τίποτα δεν είναι όπως πριν. Με την Σασουόλο έχει συμβόλαιο για έναν χρόνο ακόμα αλλά είναι πολύ πιθανό, να υπάρξει η λήξη της συνεργασίας του από φέτος.

Παράλληλα, υπάρχει ερωτηματικό και με τον ατζέντη που τον εκπροσωπεί, καθώς υπάρχουν φήμες πως τον αφαίρεσε από το γραφείο που έχει. Φυσικά, προτεραιότητα του Ουρουγουανού άσου είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα και ένας τρόπος για να αποφύγει τα σίδερα της φυλακής, κάτι που μοιάζει αρκετά δύσκολο, λόγω των σκληρών νόμων της χώρας του.

Όπως και να έχει, ο Σιαπακάσε έγινε γνωστός από τις ντρίμπλες στο χορτάρι αλλά η ζωή του έκανε την πιο καθοριστική ντρίμπλα και εκείνος την… έφαγε.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0