Πρόσωπα

Πέιτον Σίβα: Ο φύλακας άγγελος που έσωσε τον πατέρα του από την αυτοκτονία (video)

Πέιτον Σίβα: Ο φύλακας άγγελος που έσωσε τον πατέρα του από την αυτοκτονία (video)

Από τους κακόφημους δρόμους του Σιάτλ μέχρι τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και τώρα την Αθήνα. Ο Πέιτον Σίβα χρειάστηκε να ωριμάσει πολύ νωρίς και να σώσει τον πατέρα του από την αυτοχειρία, όντας μόλις 13 ετών. 

Ο Πέιτον Σίβα είναι και με τη «βούλα» παίκτης του Παναθηναϊκού. Λίγο ή πολύ όλοι θα ασχοληθούν με τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά και το πόσα μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του Γιώργου Βόβορα, επωμιζόμενος ένα μεγάλο βάρος της οργάνωσης του παιχνιδιού των «πρασίνων». 

Εμείς στο BN Sports, ωστόσο, θα φέρουμε στην επιφάνεια μια ιστορία από το παρελθόν του Αμερικανού γκαρντ, την οποία ενδεχομένως οι περισσότεροι από εσάς να μην γνωρίζουν, αλλά λέει πολλά για τα παιδικά βιώματά του και τις συνθήκες που τον ανάγκασαν να ωριμάσει πρόωρα και να χαράξει τον μπασκετικό του δρόμο. 

Ο Σίβα δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια. Δεν είχε μια συνηθισμένη οικογενειακή ζωή. Ως επί το πλείστον στηριζόταν στη μητέρα του, η οποία έκανε παράλληλα τρεις δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά της. Ο πατέρας του (με καταγωγή από τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό) Πέιτον Σίβα Sr ήταν ναρκομανής, εθισμένος σε διάφορες ουσίες. Η ετεροθαλής αδερφή του έκλεβε κατ’ εξακολούθηση από τα μαγαζιά και έμεινε έγκυος στην εφηβεία, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός του είχε μπλέξει με το εμπόριο ναρκωτικών και τις τοπικές συμμορίες του Σιάτλ

Όπως συμβαίνει πολλές φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο Πέιτον βρήκε διέξοδο και σανίδα σωτηρίας στο μπάσκετ. Κάπως έτσι κατάφερε να ξεφύγει από την όλη κατάσταση και να κρατηθεί μακριά από την παρανομία. 

Το καλοκαίρι του 2005, όταν ο Πέιτον ήταν μόλις 13 ετών, ο πατέρας του εξαφανίστηκε από προσώπου γης για αρκετά 24ωρα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Πέιτον μπήκε στο αυτοκίνητο του αδερφού του, ένα Dodge, κι άρχισε να οργώνει τους κακόφημους δρόμους της περιοχής, με στόχο να βρει τα ίχνη του πατέρα του. Τελικά τον εντόπισε σε ένα διώροφο σπίτι με κλειστά παράθυρα και παρατημένο κήπο. Το περίφημο «dope house» που άκουγε συχνά πυκνά να αναφέρει ο γηραιότερος Σίβα και στο οποίο ο ίδιος δεν ήθελε ποτέ να πατήσει το πόδι του. Δεν είχε όμως επιλογή.

Μπαίνοντας μέσα αντίκρισε τον πατέρα του με ένα όπλο στο χέρι, έτοιμο να αφαιρέσει τη ζωή του. «Θέλω να τελειώνω. Είμαι έτοιμος να το κάνω», τον άκουσε να του λέει. «Θέλω να σε βοηθήσω, αλλά πρέπει κι εσύ να με βοηθήσεις. Θέλω να κάνω κάτι μεγάλο στη ζωή μου και θέλω να είσαι δίπλα μου σε αυτό. Θα είσαι;», του απάντησε ο 13χρονος Πέιτον. Και κάπως έτσι έπεισε τον πατέρα του να μην πατήσει την σκανδάλη, να μην υποκύψει στις τάσεις αυτοκτονίας. 

«Διακινούσα ναρκωτικά, έκανα ναρκωτικά, έπινα. Δεν ήθελα να ζήσω άλλο και είχα μπροστά μου ένα παιδί να μου ζητάει απλά να σταθώ δίπλα του. Ήταν το σημείο που άλλαξε τη ζωή μου» παραδέχτηκε αργότερα ο Πέιτον Σίβα Σίνιορ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «New York Post». 

Η εν λόγω ιστορία έγινε ευρέως γνωστή στις ΗΠΑ μέσω του ESPN όταν ο Πέιτον Τζούνιορ ήταν από τα βασικά αστέρια του Πανεπιστημίου του Λούιβιλ, αγωνιζόμενος υπό τις οδηγίες του άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας, Ρικ Πιτίνο

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον Σίβα να εξιστορεί τα γεγονότα. 



Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0