Πρόσωπα

Γιούργκεν Κλοπ: Κάθε ματς και… ρεκόρ, σε μία Αγγλία που «κοκκίνισε» για χάρη του! (video)

Γιούργκεν Κλοπ: Κάθε ματς και… ρεκόρ, σε μία Αγγλία που «κοκκίνισε» για χάρη του! (video)

Ο Γιούργκεν Κλοπ συνεχίζει στο Άνφιλντ. Δεν μπορεί να αφήσει αυτό το γήπεδο, δεν μπορεί να αφήσει το KOP και δεν γίνεται να σταματήσει να πανηγυρίζει τίτλους και ρεκόρ με την Λίβερπουλ! Ο Γερμανός έγινε κομμάτι της Premier League και η διετής ανανέωσή του γεμίζει με αισιοδοξία τους φίλους της ομάδας.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσα πράγματα έχει πετύχει ο Γιούργκεν Κλοπ με την Λίβερπουλ; Την παρέλαβε σε μία κατάσταση που δεν έμοιαζε με διάλυση, αλλά δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος πλησιέστερη λέξη για να την περιγράψει και την έχει κάνει μία από τις κορυφαίες ομάδες του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Αν όχι την κορυφαία. Διότι μέσα σε έξι χρόνια, έχει κατακτήσει μαζί της κάθε τίτλο, εκτός από το FA Cup, το οποίο όμως ενδέχεται να πάρει φέτος, μιας και βρίσκεται στον τελικό απέναντι στην Τσέλσι, την οποία κέρδισε στον τελικό του Λιγκ Καπ.

Παράλληλα, πήρε το πρώτο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ μετά το 1990, έφτασε τους 99 βαθμούς, συμμετείχε στο καλύτερο πρωτάθλημα όλων των εποχών με τη Μάντσεστερ Σίτι (98-97 βαθμούς) και μην ξεχνάμε πως το 2018 έχασε μόλις ένα ματς, από τους «πολίτες» σε ολόκληρη την σεζόν και δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Έκανε τον Τζόρνταν Χέντερσον τον μοναδικό αρχηγό της ομάδας που έχει πάρει τα πάντα, εκτός και πάλι από το FA Cup, πράγμα που δεν πέτυχε ούτε ο Στίβεν Τζέραρντ, ενώ κατέστησε απόρθητο το Άνφιλντ, δίνοντας και πάλι κίνητρο στους φίλους της ομάδας, να πανηγυρίσουν ξεχωριστά κάθε γκολ και να τον περιμένουν στο τέλος κάθε παιχνιδιού για έναν ακόμη έξαλλο πανηγυρισμό.

Όσον αφορά το ρόστερ της Λίβερπουλ; Δεν χωράει καμία συζήτηση και η καλύτερη απόδειξη είναι να δει κανείς πώς αντιμετώπισε την Βιγιαρεάλ το 2016 στον ημιτελικό του Europa League και πώς μόλις… χθες!

Οι μοναδικοί που συνδέουν τις εν λόγω αναμετρήσεις είναι ο Μίλνερ με τον Φιρμίνο! Τι σημαίνει αυτό; Πως τότε δεν υπήρχε Φαν Ντάικ, δεν υπήρχε Άλισον, δεν υπήρχε ΜάτιπΆρνολντ και Ρόμπερτσον. Δεν είχε υπογράψει ο Φαμπίνιο, δεν βρισκόταν στην Αγγλία ο MVP Τιάγκο και φυσικά ήταν όνειρο απατηλό για τους Σαλάχ, Μανέ και Ντίας να αγωνίζονται με μία από τις πιο ιστορικές φανέλες του κόσμου!

Ο Κώστας Τσιμίκας τον γνώρισε, τον ζει και του… χρωστάει πολλά! Η πρώτη του ασίστ στο Champions League με την Λίβερπουλ έλαβε χώρα με αυτόν στον πάγκο και η παρθενική του εμφάνιση στην Premier League συνέβη γιατί ο Κλοπ δεν δίστασε να τον βάλει στο γήπεδο και δεν προτίμησε τον Γκόμες στο αριστερό άκρο αντί του τραυματία Σκωτσέζου.

Αν τώρα η συζήτηση πάει στους αριθμούς, τα στατιστικά του Γιούργκεν Κλοπ δεν μπορούν καν να μπουν σε αυτήν με όσα έχει καταγράψει άλλος προπονητής. Αρχικά, συγκεντρώνει 2,3 βαθμούς ανά ματς.

Έχει δώσει 373 ματς συνολικά στον πάγκο της Λίβερπουλ και έχει κερδίσει τα 229. Μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 61,4%. Κανένας και πιθανώς… ποτέ, δεν θα έχει κάνει κάτι καλύτερο, ενώ έχει καθοδηγήσει τους «κόκκινους» για περισσότερα από 50 παιχνίδια.

Τέλος, το Άνφιλντ έχει γίνει ξανά… κάστρο. Είναι ο λόγος που η Βιγιαρεάλ δεν κράτησε το σερί της εκτός έδρας, όπως έκανε σε Τορίνο και Μόναχο, είναι ο λόγος που η Λίβερπουλ ανέτρεψε το -14 της Σίτι και είναι στον… πόντο και πολύ περισσότερο, είναι ο λόγος που έχει «κοκκινίσει» ολόκληρη η Αγγλία, όταν βλέπει βίντεο, όπως αυτό της υποδοχής της ομάδας πριν από τον ημιτελικό του Champions League.

Μετρά 89 νίκες σε 127 ματς και μόλις 10 ήττες. Έχει σκοράρει 299 φορές και έχει δεχθεί μόλις 97 γκολ. Κάπως έτσι εξηγείται και το 8-0 παθητικό τερμάτων στα τρία πιο πρόσφατα παιχνίδια της ομάδας στο εν λόγω γήπεδο, απέναντι σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έβερτον και Βιγιαρεάλ.

Τέλος, για να μην είμαστε άδικοι, ο Κλοπ είναι και ο πρώτος προπονητής της Λίβερπουλ που έχει καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα στην διεκδίκηση κάθε τροπαίου, στην ίδια σεζόν, ενώ βρισκόμαστε στον Απρίλιο.

Πήρε το Λιγκ Καπ, διεκδικεί την Premier League, βρίσκεται με το ένα πόδι στον τελικό του Champions League και θα ξαναπαίξει στο Wembley κόντρα στην Τσέλσι, για να πάρει και το πρώτο FA Cup της τελευταίας 15αετίας.

Πόσες λέξεις ακόμη χρειάζονται για να αποθεώσει κανείς τον Κλοπ; Άγνωστο. Ίσως σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, ένα αντίστοιχο κείμενο να είναι «διπλάσιο». Όχι γιατί μας αρέσει να γράφουμε… ραψωδίες για τον Γερμανό, αλλά γιατί η πορεία του θα το επιτάσσει.

Όταν υπέγραψε το 2015 το πρώτο του συμβόλαιο, κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθήσει. Όπως και τώρα, αναλογικά κανείς δεν γνωρίζει τι έπεται. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Γερμανός είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία της Λίβερπουλ. Ένας ακόμη λόγος που αυτή η ομάδα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο το fan club της και ανανεώνει την τεράστια ιστορία της.

Δημήτρης Μανάκος

Πηγή: england365.gr

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0